Haloo kuuluuko?
Terveys ja hyvinvointi
Haloo kuuluuko?
Korvasairaudet voivat oirehtia niin kuulon heikentymisenä, kipuna kuin huimauksenakin. Äkilliset oireet vaativat aina lääkärin tutkimuksia, mutta terveitä korvia ei tarvitse huoltaa.
Julkaistu 10.8.2017
Apu

Tiesitkö, että toisen korvan äkillinen kuuroutuminen jää usein arvoitukseksi? Vain alle 10 prosentilla tapahtuneen taustalta löytyy jokin sairaus, kuten kuulohermon hyvänlaatuinen kasvain. Valtaosalla kuulonmenetys myös paranee itsestään. – Jos korva kuuroutuu äkillisesti, on syytä mennä heti lääkäriin. Näin mahdollisen sairauden hoito voidaan aloittaa pikaisesti. Silloinkin kun syy ei selviä, aloitetaan yleensä kortisonihoito. Tosin sen tehosta on vain vähän näyttöä, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen lääkärikeskus Mehiläisestä. Kuulo voi heikentyä myös vahatulpan takia. Vahan tehtävä on suojata korvakäytävän ihoa. Sitä kulkeutuu normaalisti käytävän suulle, ja kuivuttuaan se putoaa pois. Jos vahaa muodostuu tavallista enemmän tai korvakäytävän kuljetusmekanismi heikkenee, vahaa alkaa kertyä korvakäytävään. Kuuloon vaha vaikuttaa vasta, kun se tukkii käytävän kokonaan. Korvassa voi tuntua myös huminaa tai painon tuntua. Tulppa syntyy usein korvaa kaivaessa, koska tällöin vaha työntyy syvemmälle korvakäytävään. Tulppa voi olla seurauksena myös, kun korvaan joutuu vettä.  – Vahaa on korvakäytävässä valmiiksi niin, että jäljellä on vain pieni ilmayhteys vahan ohi. Kun korvakäytävään menee vettä, neste tilkitsee viimeisenkin ilmayhteyden, ja kuulo heikkenee äkisti. Vahatulppa voidaan poistaa korvahuuhtelulla. Joskus avuksi tarvitaan lääkäriä tai terveydenhoitajaa. Toisilla vaiva toistuu, jolloin korvan tukkeutumista voi ehkäistä huuhtomalla korvaa säännöllisin väliajoin.

Aikuisten tavallisin korvasairaus on korvakäytävän tulehdus, joka alkaa joko äkillisesti ja esiintyy kroonisessa muodossa. Äkillisen tulehduksen aiheuttaa yleensä bakteeri, ja sille on tyypillistä kova kipu. Korvasta voi myös tihkua eritettä. – Tulehduksen taustalla on usein korvan kutina, joka johtuu kuivasta ihosta. Kutina saa raapimaan ihoa. Kun iho menee rikki, pieneenkin vaurioon voi päästä bakteeri esimerkiksi kynnen alla olevasta liasta. Myös korvan putsaaminen voi raapaista ihoon haavan.  Toistuvat korvatulehdukset johtuvat usein ihoa vaurioittavista ihosairauksista, kuten allergisesta ihottumasta tai psoriasiksesta. Silloin korvakäytävän iho voi olla poikkeuksellisen kuiva, ja se hilseilee ja kutiaa kovasti.  Korvakäytävän tulehduksen hoitona käytetään usein antibiootteja ja kortisonia sisältäviä korvatippoja. Antibiootit parantavat tulehduksen, ja kortisoni lievittää kipua ja turvotusta. Kroonista tulehdusta voi hoitaa myös ihoöljyllä. Se auttaa yleensä hyvin kutinaan. – Korvatulehduksen hyvä hoito on tärkeää etenkin diabeetikoilla, joiden tauti on huonossa tasapainossa. Tällöin pienetkin tulehdukset voivat edetä korvan syvempiin rakenteisiin ja muuttua vakaviksi, joskus jopa henkeä uhkaaviksi. Suuri riski on myös niillä, joilla on kortisonilääkitys tai muu immuniteettia heikentävä lääkitys. 

Myös huimaus voi johtua korvista, tarkemmin sanottuna tasapainoa aistivan sisäkorvan tai sen hermoviestityksen häiriöstä. Tavallisin huimauksen muoto on hyvänlaatuinen asentohuimaus. Se johtuu siitä, että tasapainoelimessä olevat tasapainon aistimiseen osallistuvat kalkkikiteet lähtevät liikkeelle. Joskus syynä tähän on se, että ihminen lyö päänsä johonkin. Pienikin töytäys riittää. Yleensä hyvänlaatuisen asentohuimauksen syytä ei kuitenkaan voi osoittaa. Hyvänlaatuinen asentohuimaus on luonteeltaan kiertävää ja pyörivää. Se on usein voimakkaimmillaan aamuisin. Huimaus pahenee asennonmuutoksesta, esimerkiksi kääntyessä kyljeltä toiselle vuoteessa tai noustessa makuulta istumaan.  Hyvänlaatuinen asentohuimaus ei ole koskaan vaarallista. Se voi kuitenkin tuntua hyvin pelottavalta. Asentohuimaukseen ei ole lääkehoitoa, mutta sitä voidaan hoitaa asentohoidolla. Tällöin tasapainoelimessä oleva sakka poistetaan tietyllä liikesarjalla, jossa päätä viedään makuulla ollessa asennosta toiseen.  – Aluksi hoito tuntuu epämiellyttävältä, koska siinä haetaan nimenomaan niitä pään asentoja, joissa huimaus tuntuu voimakkaimmin. Tulosta syntyy onneksi nopeasti. Parhaimmillaan yksi hoitokerta riittää, ja useimmiten tilanne rauhoittuu viikossa. Hoito-ohjeita löytyy netistä, mutta monesti eritoten iäkkäät ihmiset tarvitsevat liikesarjan tekoon lääkärin tai fysioterapeutin apua. Myös tasapainohermon tulehdukseen eli vestibulaarineuroniittiin ja Menieren tautiin – joka on sisäkorvan sairaus –  kuuluu äkisti alkava voimakas huimaus, jonka seurauksena tasapaino voi pettää. Menieren taudille on tyypillistä myös sairaan korvan humina ja huonokuuloisuus. Vestibulaarineuroniitti menee yleensä muutamassa viikossa itsestään ohi. Sen sijaan Menieren tauti vaatii aina korvalääkärin tutkimuksia.

Korvan soiminen eli tinnitus on kiusallinen vaiva, joskaan ei varsinainen sairaus. Tinnitus on yleistä, ja noin 10 prosentilla väestöstä se on jatkuvaa. Tinnituksen syy on tuntematon, mutta se voi liittyä sisäkorvan vaurioitumiseen, joka johtuu melusta tai korvan seutuun osuneesta iskusta. Myös jotkin lääkkeet ja sairaudet, kuten Menieren tauti, voivat aiheuttaa korvien soimista.  – Tinnituksen häiritsevyys on yksilöllistä. Jotkut eivät huomaa korvien soimista juuri lainkaan, mutta joillekin se saattaa aiheuttaa keskittymisen ja nukahtamisen vaikeuksia sekä muistin pätkimistä. Jos keskittyy tinnitukseen, sen häiritsevyys pahenee. Jos pystyy jättämään sen taka-alalle, se tuntuu vähemmän häiritsevältä. Tinnitusta voi peittää myös miellyttävillä, tasaisilla taustaäänillä. Lääkäriin on mentävä, jos tinnitus kehittyy nopeasti, siihen liittyy huimausta tai kuulon nopeaa huononemista tai se on toispuolista. Selkeää hoitoa tinnitukseen ei ole. Erilaisia sopeutumisohjelmia, kuten TRT-terapiaa (tinnitus retraining therapy), voidaan kuitenkin kokeilla. 

Näin hoidat ja ehkäiset ongelmat

1 Älä kaiva korvia. Jos puhdistat niitä, putsaa vain näkyvä lika korvakäytävän suulta. Älä koskaan tunge pumpulipuikkoa tai mitään muutakaan syvälle korvakäytävään.

2 Hoida korvien kutinaa ihoöljyllä. Voit käyttää öljyä turvallisesti pitempiäkin  aikoja.

3 Jos korvasi tarvitsevat huuhtelua vahatulpan tai sen ehkäisyn takia, käytä lämmintä vettä tai suolavettä. Huuhtelu ei saisi koskaan tuottaa kipua eikä huuhtelulaite olla liian tiiviisti korvakäytävässä, jotta ei aiheudu liikaa painetta. Voit kokeilla myös vahaa pehmentäviä valmisteita, mutta muista huuhdella ne huolellisesti pois. Jos et ole varma, osaatko huuhdella korvasi oikein, pyydä apua esimerkiksi terveydenhoitajalta.

4 Suojaa korvat melulta sekä työssä että vapaa-aikana, etenkin jos suvussasi on perinnöllistä taipumusta meluvammoihin. Käytä konserteissa kuulosuojaimia tai korvatulppia. Älä kuuntele kotonakaan musiikkia liian lujaa, etenkään kuulokkeilla. Normaaleilta ääniltä ei ole tarvetta suojautua. Niistä on kuulolle vain hyötyä.

5 Vältä tupakointia, sillä se lisää verenkiertoelimistön sairauksia, jotka ­nopeuttavat sisäkorvan rappeu­tumista.

6 Käänny lääkärin puoleen, jos kuulosi heikentyy äkisti, korvissasi on kipua tai ne vuotavat. Korvatulehduksen hoidossa osaa auttaa yleislääkäri, mutta muut korvasairaudet vaativat korvalääkärin tutkimuksia. Korvalääkäriltä saat apua myös huimauksen hoidossa.

Ikäkuulon taustalla on useita tekijöitä

Ikääntyessä kuuloelin rappeutuu. Tällöin kuulo heikkenee hiljalleen molemmissa korvissa samaan tahtiin. Puhutaan ikäkuulosta, joka on yleisin aikuisiän kuulovian aiheuttaja. Perimä määrittää, miten nopeasti ja miten paljon kuulo huononee. Myös ympäristötekijät ja muut sairaudet vaikuttavat asiaan. Tilastojen mukaan joka viidennellä yli 70-vuotiaalla ja joka kolmannella yli 80-vuotiaalla on merkittävää kuulon laskua, joka vaikeuttaa kanssakäymistä. Kuulon huononemisen huomaa usein siitä, että joutuu jatkuvasti pyytämään toisia toistamaan sanomisiaan tai putoaa kärryiltä muiden puhuessa. Tämä voi johtaa sosiaalisten tilanteiden välttelemiseen. Jotta näin ei kävisi, avuksi on syytä harkita kuulokojetta. Entiselleen kuulo ei kuitenkaan sen avulla palaa, sillä laitteen tuoma äänimaailma on erilainen ja sanojen erotuskyky heikentynyt. Kojeen avulla puheesta saa kuitenkin paremmin selvää. Tämä helpottaa selviämistä arjessa merkittävästi.

Lähteet: Lääkärikirja Duodecim, Äkillinen kuulonmenetys, 2016, Tinnitus (2017)

Teksti Maarit Vuoristo, kuvat Fotolia ja Getty Images

Kommentoi »