Apu

Hallitus on onnistunut hyvin koronakriisissä, arvioi hallituksen konsulteilla teettämä selvitys – Suurin ongelma varautumisen puute

Hallitus on onnistunut hyvin koronakriisissä, arvioi hallituksen konsulteilla teettämä selvitys – Suurin ongelma varautumisen puute
Konsulttiyhtiö Deloitten selvitykseen haastateltiin 22 ministeriä ja muuta poliittista päättäjää sekä 25 virkamiestä.
Julkaistu: 26.1.2021
Miten hyvin Suomen hallitus ja korkeimmat virkamiehet ovat selvinneet koronakriisin hoidosta? Oikein hyvin, ainakin jos ministerien ja virkamiesten mielipidettä kysytään. Parannettavaakin toki löytyy. Selvityksen mukaan Suomi oli varautunut koronakriisiin huonosti.
Hallitus on teettänyt konsulttiyhtiö Deloittella selvityksen valtioneuvoston kriisijohtamisesta ja valmiuslain käyttöönoton kokemuksesta. Selvitykseen haastateltiin 22 ministeriä ja muuta poliittista päättäjää sekä 25 virkamiestä.
Kyselyssä hallituksen toimintaa arvioitiin viime vuoden tammikuun alusta kesäkuun loppuun.

Hallituksen ja opposition yhteistyö toimi hyvin

Selvitykseen haastatellut arvioivat hallituksen kriisijohtamisen onnistuneen keväällä 2020: päätöksenteko oli nopeaa, ja päätökset tehtiin enimmäkseen oikeaan aikaan. Myös hallituspuolueiden ja opposition yhteistyön arvioitiin toimineen hyvin.
Vastaajista melkein kaikki olivat sitä mieltä, että valmiuslaki otettiin käyttöön oikeaan aikaan ja että siitä myös luovuttiin sopivalla hetkellä. Myös kansalaisille suunnatun viestinnän arvioitiin onnistuneen hyvin.
Tiedonkulussa ministeriöiden, virkamiesten ja alueiden välillä sen sijaan olisi ollut parannettavaa. Vastaajista monet myös katsoivat, että koronan vastatoimia olisi pitänyt räätälöidä paremmin maan eri osiin sopiviksi.

Huoltovarmuuden ongelmat

Kyselyn perusteella Suomen suurin ongelma oli se, ettei koronapandemian kaltaiseen kriisiin ollut varauduttu. Etukäteen tehdyt kriisisuunnitelmat eivät sopineet tositilanteeseen erityisen hyvin, eikä niiden toimeenpanoa ollut harjoiteltu riittävästi.
Normaali valtion johtosysteemikään ei toiminut sellaisenaan koronakriisissä, eikä lainsäädäntö tarjonnut kaikkia koronan torjuntaan tarvittavia työkaluja.
Heti koronakriisin alussa esiintyneet epäselvyydet huoltovarmuudessa näyttivät selvityksen mukaan, ettei kriisiin ollut varauduttu. Vastaajien mielestä varmuusvarastoja pitääkin seurata vastedes tarkemmin.
Kommentoi »