Hallituksen orvot pirut
Puheenaiheet
Hallituksen orvot pirut
Yrjö Rautio: "Hallituksen kunta- ja sote-uudistusten linja löytyi! Se eksyi jonnekin Utsjoen ja Hangon väliseen korpeen kohta kaksi vuotta sitten."
Julkaistu 24.4.2013
Apu

No nyt se saattaa vihdoin löytyä, hallituksen kunta- ja sote-uudistusten linja! Se eksyi jonnekin Utsjoen ja Hangon väliseen korpeen kohta kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen on lähetetty etsintäpartio toisensa jälkeen sitä etsimään – eikä niistäkään ole kuultu sen jälkeen. Ovat itse pyörähtäneet ja joutuneet metsän kiroihin.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) lähetti juuri matkaan peräti 35 hengen partion.

Sinne katosi sekin partio jälkiä jättämättä ennen kuin ehti pihalta poistua.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) olisi pitänyt ottaa etsinnän johto käsiinsä jo ajat sitten. Nyt hän on sen vihdoin tehnyt. Hän nimesi uuden, vihoviimeisen etsintäpartion etsimään sekä kadonnutta linjaa että aiempia etsintäpartioita, jonka jäsenet vaeltelevat loputtomissa erämaissa vailla suuntaa kuin orvot pirut. Partiota johtaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo, ja sen jäseniä ovat hallituspuolueiden puheenjohtajat ja kahdeksan ministeriä. Etsintöihin osallistuu heidän lisäkseen kymmeniä pelastuslaitoksia – sikäli kuin tulvilta ehtivät – satoja varusmiehiä ja tuhansia vapaaehtoisia.

Kyhelöt kiertoon

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kehotti keskustaa vaihtamaan eduskuntaryhmälle uuden johtajan "kyhelön komppaniajohtajan, joka suuntaan räyhäävän" Kimmo Tiilikaisen tilalle.

Jos Perussuomalaiset ottavat ja erottavat keskustan ryhmäjohtajan, on tietenkin keskustan saatava valita Perussuomalaisten ryhmäjohtaja. Olisiko sahuri ja suhari Teuvo Hakkarainen mitään?

Yhteistyön edellytykset paranisivat ja politiikka tervehtyisi, jos käytäntö yleistyisi.

On vain löydettävä sopivat parit. Kokoomus valitsisi Sdp:n johdon ja päinvastoin? Vasemmistoliitto valitsisi Rkp:n johdon ja päinvastoin? Vihreät valitsisivat kristillisdemokraattien johdon ja päinvastoin?

Käytäntö istuisi hyvin myös kansainväliseen politiikkaan. Maiden suhteet paranisivat, jos naapurikansat valitsisivat toistensa johtajat, esimerkiksi Suomi Venäjän ja päinvastoin? No, ei ehkä sittenkään.

Vahvasti ehdokas

"Seuraava kirja on presidenttikirja, ja aion kirjoittaa sen itse", sanoi eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd), kun häneltä kysyttiin, onko toimittaja Heikki Saaren hänestä kirjoittama kirja Eero Heinäluoma – Tasavallan vahva mies presidenttikirja.

Tuskinpa se oli lipsaus. Siinähän Heinäluoma ilmoittautui sangen selväsanaisesti vuoden 2018 presidentinvaalikilpaan. Hän on vaalien aikaan 62-vuotias, mies sopivimmassa iässä. Heinäluoman mahdollisuudet ovat vähäiset, jos Sauli Niinistö haluaa toiselle kaudelle, kuten varmaan haluaa. Mutta Heinäluoma ehtii vielä vuonna 2024:kin. Hän on silloin vasta 68. Shakinpelaajan on mietittävä monta siirtoa eteenpäin.

Heinäluomalta kysyttiin hänen ja Paavo Lipposen suhteista. "Ne olivat hyvät, mutta eivät runolliset", kuului taitava vastaus.

Presidentti Mauno Koivistolta kysyttiin kerran, millainen Lipponen oli hänen sihteerinään, kun Koivisto oli pääministeri. "Häntä ei voinut luonnehtia aggressiivisen ahkeraksi", kuului taitava vastaus.

*****

 

Heittolaukauksia

1 Ihminen pätevöityy vihreäksi poliitikoksi, kun oppii olemaan väärään

aikaan väärässä paikassa.

2 Heidi Hautala erosi harmaan talouden ministeriryhmästä, vaikka on juuri

niiden asioiden asiantuntija.

3 Ville Niinistö pysyy ympäristöministerinä, vaikka on kunnostautunut ainoastaan liikenne­asioissa.

4 Ei ole rikos tehdä, niin kuin vihreät sanovat. Se on, jos tekee niin kuin he tekevät.

5 Ministerikierrätys käyttökieltoon – heittoistuimissa vikaa.

6 Heinäluoma varmisti, ettei ainakaan Tuomiojan istuin laukea.

Kommentoi »