Hae ajoissa apua unettomuuteen
Terveys ja hyvinvointi
Hae ajoissa apua unettomuuteen
Valtaosa unettomista ei hae apua univaikeuksiinsa.
Julkaistu 20.11.2014
Apu

Vaikka unettomuus heikentää elämänlaatua, jopa 65 prosenttia huonosti nukkuvista ei ole keskustellut ongelmastaan lääkärin kanssa.

Tiedot käyvät ilmi lääkeyhtiö Leiras Takeda Pharmaceuticals Ab:n valtakunnallisesta tilaustutkimuksesta Miljoona unetonta.

Neurologi ja uniasiantuntija Markku Partinen suosittelee lääkärissäkäyntiä jo parin viikon unettomuuden jälkeen.

– Unettomuus on niin yleinen vaiva, että sitä on turha häpeillä. On tärkeää saada unettomuuskierre katkaistuksi, ennen kuin tilanne kroonistuu ja syntyy vakavia terveydellisiä haittoja. Toiminnallista, lyhytkestoista unettomuutta on helpompi hoitaa. 

Mikäli univaikeus toistuu usein, jatkuu pitkään tai vaikuttaa päiväaikaiseen toimintakykyyn, kyseessä on sairaudeksi luokiteltava unihäiriö. Jopa kahdeksan prosenttia huonosti nukkuvista suomalaisista kärsii tällaisesta pitkäaikaisesta, kroonisesta unettomuudesta.

Unettomuudesta aiheutuva univaje altistaa muun muassa ylipainolle, tyypin 2 diabetekselle, sepelvaltimotaudille, kohonneelle verenpaineelle ja masennukselle. Se lisää keskittymisvaikeuksia sekä onnettomuus- ja tapaturmariskiä. 

Unettomuuden syyt tulee selvittää, jotta löydettäisiin sopiva hoitomuoto. Hoito on yksilöllistä ja vaatii hyvän hoitosuhteen ja seurannan.

Tutkimukseen osallistui reilu tuhat työikäistä suomalaista, jotka kärsivät univaikeuksista ainakin joskus.   

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »