Apu

Greta Thunberg sai kunnianosoituksena nimikkolajin kovakuoriaisesta

Greta Thunberg sai kunnianosoituksena nimikkolajin kovakuoriaisesta
Tiedemies Michael Darby nimesi kovakuoriaislajin ilmastoaktivisti Greta Thunbergin mukaan kunnioittaakseen tämän työtä ilmaston hyväksi.
Julkaistu: 13.11.2019

Kovakuoriainen Nelloptodes gretae on nimetty ilmastoaktivisti Greta Thunbergin mukaan. Laji löydettiin jo 1960-luvulla, mutta sai nimen vasta nyt, kun tiedemies Michael Darby tutki Lontoon luonnonhistoriallisen museon kokoelmia. Nimellä hän haluaa kunnioittaa Thunbergin ympäristötyötä, kertoo BBC.

Aiemmin kuuluisuuksien mukaan on nimetty muun muassa Spintharus leonardodicaprioi -hämähäkki ja Hyloscirtus princecharlesi -sammakko. Viime vuonna sokea sammakkoeläin, joka hautaa päänsä hiekkaan, sai nimekseen Dermophis donaldtrumpi.

Palkittuja Suomessa

1. Tohtorikoulutettava Vasiliki Mylonopoulou sai Oulun yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinnon 2019. Hän on lisännyt tietoisuutta oppimisvaikeuksista. Tutkijoiden yössä hän esitteli, miten lukihäiriöinen voi navigoida tohtoriopintojen läpi.

2. Luonnontieteellinen keskusmuseo sai Helsingin yliopiston avoimen tieteen palkinnon. Luomus on esimerkiksi perustanut laji.fi-palvelun, jossa on avointa dataa lähes 33 miljoonasta lajihavainnosta, ja osallistuu kansalaistiedehankkeisiin, kuten Lukiolaiset lepakkotutkijoina. 

3. Tieteentekijöiden liitto valitsi Vuoden tieteentekijäksi yhteiskuntatieteiden tohtori Nafisa Yeasminin. Hän opiskeli oikeustieteen maisteriksi Bangladeshissa ja väitteli Lapin yliopistossa. Yeasmin tekee töitä maahanmuuttajien työllistämiseksi.

Kommentoi »