Grand Tour – sähköautolla Sveitsin vuoristosolissa
Mainos: Switzerland Tourism
Grand Tour – sähköautolla Sveitsin vuoristosolissa
Palmujen reunustamista järvistä kimalteleviin jäätiköihin, keskiaikaisista kylistä sykkiviin kaupunkeihin – Sveitsin Grand Tour halkoo upeita maisemia ja sen varrelle on keskittynyt ainutkertainen määrä nähtävyyksiä. Nyt 1643 kilometriä pitkän matkailureitin voi taittaa kokonaan sähköautolla tiheän latausverkoston ansiosta.
Julkaistu 1.12.2022

Kapea tie kiemurtelee kallionreunaa ja pilvet levittyvät vuorenhuippujen ympärille. Sveitsin Grand Tour on maailmanlaajuisesti yksi upeimmista matkailureiteistä, joka kattaa maan kulttuuriset ja maantieteelliset nähtävyydet: turkooseina kimaltavia järviä, alppisolia ja jopa kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta. Grand Tour on myös maailman ensimmäinen matkailureitti, joka soveltuu kokonaan sähköautolla kuljettavaksi sen tiheän latausasemaverkoston ansiosta.

Grand Tour kiertää koko maan, joten matkan voi startata mistä vain. Moottoriteiden sijaan reitillä kuljetaan kapeita ja kiemuraisia teitä vaihtelevissa maastoissa aina Alppien ja Juravuorten rinteiltä vuoristosoliin ja järvien rannoille. Reitti on hyvin opastettu ja sen varrelle on sijoitettu useita kuvauspisteitä, joihin on hyvä pysähtyä ihastelemaan maisemia ja nappaamaan matkamuistoiksi kuvia.

Grand Hotel Tschuggenin vieraat kuljetetaan suoraan Arosan hiihto- ja retkeilyalueelle hotellin omalla Tschuggen-Expressillä.

Seikkailun voi aloittaa vaikkapa vilkkaasta Zurichin kaupungista ja suunnata viiniviljelmien halki Appenzellin maaseudulle. Sieltä matkaa voi jatkaa kohti Euroopan pienintä kaupunkia, Werdenbergiä, joka on tunnettu myöhäiskeskiajalla rakennetusta linnastaan tai Sveitsin vanhinta kaupunkia Churia, josta löytyy elävä vanhakaupunki putiikkeineen, ravintoloineen ja museoineen. Churista nousee kiemurtelevat tiet kohti Arosan laaksoa, joka on 1800 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Vähäisen liikenteen vuoksi ilma on laaksossa erityisen puhdasta, minkä vuoksi Arosan alppikylpylään on tultu rentoutumaan jo vuodesta 1877 lähtien.

Yksi tärkeimmistä Sveitsin monumenteista, jykevä Salginatobelin silta, ylitetään matkalla Arosasta Sveitsin kenties kuuluisimpaan alppikylään, St. Moritziin. Se on paitsi tunnettu luksuskohde myös alppitalvimatkailun syntypaikka ja isännöinyt kahdesti talviolympialaisia. St. Moritzissa voi nauttia huippuluokan gourmet-elämyksistä - jopa rinneravintoloissa.

Engadinen laaksossa sijaitseva St. Moritz on yksi Alppien maineikkaimmista hiihtokohteista.

St. Moritzista reitti mutkittelee alas Luganoon, jossa vehreät palmut huojuvat vasten lumihuippuisia vuorimaisemia. Ilmasto on täällä välimerellisen leppeä, sillä Lugano sijaitsee lähellä Italian rajaa. Elegantti Luganon kaupunki ja Luganojärven rannalla sijaitseva hurmaava Morcoten kylä ovat täydellisiä lomakohteita, joissa voi nauttia paikalliseen tyyliin ”il dolce far nientestä" eli ei minkään tekemisen suloisuudesta.

Oleskelun vastapainoksi Grand Tourin varrelta löytyy myös paljon maantieteellisiä ja kulttuurisia nähtävyyksiä sekä useita Unescon maailmanperintökohteita kuten Locarnon historiallinen vanhankaupunki, Bellinzonan linna ja Aletschin jäätikkö – joka on Euraasian suurin jäätikkö.

Zermattin maalauksellisessa alppikylässä voi ihailla pyramidin muotoista Matterhornin vuorta, joka on monille tuttu Toblerone-suklaan pakkauksesta.

Jos mielii vierailla tunnetussa Zermattin alppikylässä, on auto jätettävä parkkiin Täschiin. Zermatt on nimittäin kokonaan autoton kylä, jonne on matkustettava junalla. Muista pakata lasketteluvarusteet mukaan, sillä Zermattissa laskettelukausi kestää koko vuoden.

Grand Tourin varrella on peräti 22 kaunista järveä, joista yksi suurimmista on Ranskan ja Sveitsin rajalla sijaitseva kuunsirpin muotoinen Genevenjärvi. Järven rannalta löytyy kalliolla sijaitseva Chillonin linna, joka Sveitsin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Rakennus oli lähes neljän vuosisadan ajan Savoyn kreivien asuinpaikka ja kannattava tiemaksuasema. Genevejärven rannalta löytyy myös Olympia-pääkaupunkina tunnettu Lausanne.

Neuchâtel-järveltä reitti vie Murten-, Schiffenen-, Gruyère-, Thun- ja Brienz-järville sekä lopuksi Aare-jokea pitkin Sveitsin pääkaupunkiin Berniin, jonka hyvin säilynyt keskiaikainen vanhakaupunki on sekin Unescon maailmanperintökohde.

Lue lisää Grand Tourista sekä Sveitsistä ja katso hotellit, jotka tarjoavat latauspisteet sähköautoille.

Kommentoi »