Apu

Gran Canaria, mi amor!


Suomalaisten suosikkikohde Kanarian saarilla tarjoaa aurinkoa, lepoa, liikuntaa ja herkuttelua. Poimi konkarikävijän vinkit leppoisaan lomailuun.
Kuvat Marja Aarnipuro, Fotolia

1 Suosikkikohteet

Puerto Rico. Gran Canarian lounaisrannikolla sijaitseva Puerto Rico sopii erityisesti perhematkailuun. Ranta, hotellit ja ostoskeskus ovat lähellä toisiaan. Yöelämää ei käytännössä ole. Puerto Ricosta löytyy aurinkovarma ranta, jonne monet suuntaavat esimerkiksi Playa del Inglésistä asti, mikäli siellä on pilvistä. Puerto Ricoa ei voi suositella liikuntarajoitteisille tai huonojalkaisille, sillä kohteessa on suuret korkeuserot ja paljon rappusia. Kävelymatkan päässä sijaitseva Playa de Amadores on yksi Gran Canarian hienoimmista rannoista.

www. http://www.grancanaria.com/

patronato_turismo

Puerto de Mógan. Kanarian Venetsiaksi kutsuttu pittoreski kalastajakylä Gran Canarian lounaisrannikolla sopii aikuiseen makuun ja häämatkalaisille. Viehättävät satamaravintolat, kukin koristellut kujat, pikkuputiikit ja huvivenesatama miljoonaveneineen luovat ainutlaatuisen tunnelman. Kaukana kaikesta. Tänne kannattaa tehdä päiväretki saaren muistakin lomakohteista (katso kohta Liikkuminen).

www. http://www.puertodemogan.es/en

Playa del Cura. Pikkuruinen lahdenpoukamaan rakennettu lomakohde Puerto Ricon ja Puerto de Móganin välissä. Erittäin rauhallista. Ei juuri muita palveluja kuin hotellit, muutama ravintola, supermercado ja apteekki. Rauhaa rakastaville.

www.playadelcura.es

Meloneras. Maspalomasin viereen rakennettu moderni ja tyylikäs hotellialue, jonka kauniin rantabulevardin varrelta löytyy tunnelmallisia ravintoloita ja laadukkaita putiikkeja. Hotellien luokitus on yleensä neljä tai viisi tähteä. Niissä on suuret ja suojatut uima-allasalueet. Suurin osa Melonerasin turisteista on saksalaisia. Rantakadun länsipäästä löytyy hiljainen uimaranta Playa de Meloneras, jonka rantakadulla on muutamia ravintoloita ja pieni kauppa. Melonerasin aallonmurtajan ja majakan (Faro) itäpuolelta alkavat maailmankuulut Maspalomasin hiekkarannat ja suojellut dyynit, joilla vaeltaa päivittäin tuhansia ihmisiä Playa del Ingésiin ja takaisin. Dyyneillä on myös suuri ja suosittu nudistialue. 

www. http://www.playadelingles.fi/luonto.html

Playa del Inglés. Vauhdikasta rantaelämää tarjoava edullinen lomakohde, yksi suomalaisten suosikeista. Paljon huvittelumahdollisuuksia, ruokaravintoloita (myös suomalaisia) ja ostoskeskuksia. Inglésissä asuu paljon suomalaisia ja palveluja on saatavissa hyvin suomen kielellä.

www.playadelingles.fi

Gran Canarian kalastajakylistä löytyvät saaren parhaat kalaravintolat.

2 Tasokasta majoitusta

Gran Canaria on täynnä  hyviä  hotelleja. Tässä muutama huomionarvoinen vaihtoehto, joissa olen vuosien varrella asunut.  All inclusive -hotelleja en ole suosinut, koska syömme perheeni kanssa mieluummin paikallisissa ravintoloissa.

Gloria Palace Amadores (Puerto Rico). Suuri hotelli sijaitsee korkealla rantakalliolla,  joten näköalat merelle ovat huikeat. Sopii erityisesti aikuiseen makuun. Allasalueella on kaksi lämmitettyä uima-allasta ja lastenallas. Hotellin yhteydessä toimii spa hoitoloineen ja altaineen (alaikäraja 15). Hotellista on hissiyhteys rannan kävelykadulle, josta pääsee helposti Puerto Ricon keskustaan ja Playa de Amadores -rannalle. Ravintolassa esitetään  joka ilta show. Esitysten taso vaihtelee upeasta tahattoman huvittavaan.

www. http://www.gloriapalaceth.com/en/hotels/gloria-palace-amadores-thalasso-hotel

Lopesan-ketju. Melonerasin alueella on kolme Lopezin suvun (Gran Canarian rikkain suku) omistaman Lopesan Groupin huippuhotellia: afrikkalaistyylinen Baobab, kanarialaista arkkitehtuuria edustava Lopesan Villa del Conde sekä suosikkini, valtavaa siirtomaakartanoa jäljittelevä Lopesan Costa Meloneras Resort, Spa & Casino, joka hallitsee Melonerasin rantakadun ilmettä. Hotellin edustalla on valtava trooppinen puutarha, jossa voi nauttia auringosta, uida ja syödä 2 000 palmun  katveessa. Hotellissa on hyvät liikuntamahdollisuudet sekä suuri kylpylä, jossa pääsee muun muassa kellumaan ”Kuolleen meren” altaaseen. Erittäin runsas aamupala- ja illallisbuffet.

www. http://www.lopesan.com/en

Riu-ketju. Toinen hallitseva hotelliketju on Riu, jolla on pelkästään Gran Canarialla yhdeksän hotellia. Sen johtaja Carmen Riu Guell edustaa jo perheen kolmatta johtajasukupolvea. Riu-suku omistaa nykyisellään ketjusta puolet, toinen puoli on TUI Groupilla. Riu kertoo keskittyvänsä erityisesti asiakaspalveluun ja viihtyvyyteen. 

www.riu.com/en

Maspalomasin dyynit muuttuvat kaiken aikaa, kun tuuli kul­jettaa hiekkaa ja luo omia taideteoksiaan.  

3 Liikkuminen

Gran Canarialla kannattaa ajaa lyhyet matkat taksilla. Muutaman kilometrin matka taittuu reilusti alle kympillä juomarahoineen. Matkan hinta riippuu kellonajasta ja viikonpäivästä. 

Pidemmät, kunnasta toiseen ulottuvat matkat kannattaa ehdottomasti matkustaa bussilla. Gran Canarialla on mainiosti toimiva ja selkeä bussiverkosto. Esimerkiksi linjan numero 1 bussilla voi huristaa Playa del Inglésistä Las Palmasiin tai Puerto de Móganiin muutamalla eurolla ja saa samalla kosketuksen paikalliseen elämänmenoon. Bussiasemat on helppo löytää ja paikalliset neuvovat mielellään. Lipun voi ostaa kuljettajalta. Siis rohkeasti bussiin vaan ja pikkurahaa mukaan! 

Jos haluaa tutustua saaren sisäosiin ja uskaltaa ajella kapeilla ja kiemuraisilla serpentiiniteillä, kannattaa vuokrata auto. Vuokraaminen onnistuu matkatoimiston kautta tai hotelleissa. Kadunvarsilla on myös runsaasti autovuokraamoja. Vuokraamiseen tarvitaan yleensä passi, kansainvälinen ajokortti ja luottokortti. Kannattaa muistaa, että Kanarialla matkapuhelimeen ajon aikana puhuvalle kuljettajalle voi rapsahtaa 300 euron sakko. Valkoisella viivoitetulle kadun osuudelle voi pysäköidä maksutta ja sinisellä viivoitetulla alueella pysäköinti on maksullista. Keltaisella viivoitetulle alueelle ei saa pysäköidä.

www.globalsu.net (paikallisbussien aikataulut)

Lasipohjalaivat rantautuvat Puerto de Mogánin satamarakennuksen laituriin.

4 Nähtävyydet

Las Palmasin urbaani ilmapiiri kannattaa kokea, vaikka ei olisikaan kiinnostunut shoppailusta. Kaupungista löytyy hotellien, ravintoloiden ja tavaratalojen lisäksi museoita, konsertteja, yöelämää, rantoja sekä merkittävä kansainvälinen satama Puerto de la Luz. Monet haluavat myös majoittua Las Palmasiin koko loman ajaksi. Itselläni ei ole siitä kokemusta. Rantaelämä onnistuu Las Palmasissakin, mutta ilmasto on paljon vaihtelevampaa kuin aurinkoisessa etelässä.

Faro de Maspalomas eli Maspalomasin majakka on eteläinen maamerkki, jonka vierestä alkaa saaren hienostunein rantabulevardi, Paseo maritimo de Meloneras huippuravintoloineen ja putiikkeineen. Majakan toiselta puolelta taas avautuvat Maspalomasin upeat dyynit, joilla kävely on elämys.

Puerto de Mogánin idyllisessä kalastajakylässä kannattaa vierailla ainakin kerran elämässä. Värikkäät kukat koristavat talojen seiniä ja katujen ylle rakennettuja kaaria. Kylästä löytyy paljon matkamuistomyymälöitä ja hyviä ravintoloita. Meidän lomaperinteeseemme on kuulunut tehdä päivän veneretki omasta lomakohteesta Puerto de Móganiin lasipohjalaivalla. Laivat kulkevat tiheästi reitillä Arguineguín, Anfi del Mar, Puerto Rico ja Puerto de Mogán. Jotkut laivavuorot tekevät merellä pidemmän kierroksen, jolloin toiveena on nähdä delfiinejä. En ole koskaan onnistunut näkemään yhtään kalaa tai mitään muutakaan kuin mustaa laivan pohjassa olevasta lasiaukosta. Tämä on hyvä tietää, ettei pety.

www.lineasbluebird.com ja www.lineassalmon.es (lasipohjalaivojen reitit ja lippujen hinnat)

Kanarialainen koira on tottunut kuumuuteen ja väistelee sujuvasti turisteja rantakadulla.

5 Autoretkelle

Jos kuskin pää kestää serpentiiniteitä ja suuria korkeuseroja, suosittelen päivän autoretkeä saaren vuoristoisen keskiosan läpi pohjoiseen. Kannattaa pysytellä asfalttipinnoitteisilla tieosuuksilla. Playa del Inglésistä lähtevän OC-60-tien liittymä on haastava löytää. Suosittelen vuokraamaan myös navigaattorin. 

Matkan varrella voi pysähdellä näköalapaikoilla ja pikkukylissä, esimerkiksi valkoisten talojen Tejedassa, josta on huikeat näkymät alas laaksoon. Gran Canarian kylistä löytyy yleensä kirkko, tori, museo, pikkukauppoja, muutama pieni hotelli, ravintoloita ja erittäin kapeita katuja, joissa kuskin pysäköintitaidot testataan. Cruz de Tejeda, saaren maantieteelliseen keskipisteeseen sijoitettu risti, on suosittu pysähdyspaikka. 

Tejedasta pohjoiseen Agaeten kalastajakylään ajettaessa näkyy saaren toiseksi korkein huippu, vulkaaninen Roque Nublo sekä tietysti huikeita vuoristomaisemia ja upeaa vuoristometsää. Agaeten satamassa puhaltaa leppeä lämpöinen tuuli, aivan erilainen kuin etelässä. Kalastajakylästä löytyy ihastuttavia kalaravintoloita. Paluumatkan Agaetesta etelään voi ajaa henkeäsalpaavissa maisemissa. Rantatie kiemurtelee jyrkällä kalliolla huikaisevan korkealla. Pysähdyspaikoilla voi ottaa happea, jos vuoristorata alkaa käydä kuskin tai apurin voimille.

www.grancanaria.com/patronato_turismo/Descubre-Agaete

Gran Canarian vuoristotiet ovat kapeita ja kiemuraisia, mutta hyväkuntoisia.

6 Ravintolat

La Cueva Pirata. Ikiaikainen ravintolasuosikkini on La Cueva Pirata eli ”merirosvoluola” Patalavacan kylässä. Puerto Ricon ja Maspalomasin välimaastoon sijoittuva ravintola on louhittu vuoren rinteeseen. Ruoat valmistuvat asiakkaiden silmien alla valtavassa puuhiiligrillissä. Hinta-laatusuhde on hyvä ja entrecôte ehdottomasti maistamisen arvoinen.

www.facebook.com/restaurante.cuevapirata

Cofradía de Pescadores. Kalaruokien ystävien kannattaa opetella tunnistamaan ilmaus Cofradía de Pescadores (kalastajien veljeskunta). Ainakin Puerto de Mogánissa, Arguineguínissa ja Agaetessa on samannimiset ravintolat aivan kalasataman kyljessä, mikä takaa kalan tuoreuden. Olen pari kertaan syönyt kyseisessä ravintolassa Puerto de Mogánin satamassa. Molemmilla kerroilla kalaruoka oli erinomaista, mutta jälkimmäisellä vierailulla tarjoilija oli silminnähden päissään ja palvelu sen mukaista.

www.cofradiadepescadores.com

El Churrasco. Elämäni parhaat liharuoat olen syönyt El Churrasco Melonerasissa (ketjun ravintola löytyy myös Las Palmasista). Grilliravintola tarjoilee argentiinalaista ruokaa. Keittiön bravuuri on chateau-briand kahdelle. Lihaviipaleet tuodaan pöytään pinnalta hieman esikypsennettyinä ja maustettuina, ja ne saa itse paistaa kypsäksi pöytägrillillä. Maspalomasin Churrasco löytyy rantakadulta läheltä Faro-majakkaa. Se on osa Lopesan Costa Meloneras -hotellia, joten hotellin asukkaat voivat syödä myös huoneen laskuun. Ravintolasta on kauniit näkymät rantabulevardille ja merelle. Palvelun taso vaihtelee sen mukaan, kuka sattuu ravintolasalin esimieheksi.

www.elchurrascorestaurante.com/meloneras

Restaurante Guantanamo. Jos haluaa aitoa kanarialaista iloista meininkiä ja reilua maalaisruokaa, kannattaa suunnata Restaurante Guantanamoon Tauron rannan kupeeseen. Puerto Ricosta on sinne kohtuullinen taksimatka. Henkilökunta on hauskaa ja ruoka ryppyperunoineen ja mojo-kastikkeineen todella hyvää.

www.facebook.com/pages/Guantanamo-Restaurant/328328320581734

Melonerasin ranta­kadulta löytyy runsaasti tyylikkäitä putiikkeja ja ravintoloita.

7 Ostokset Las Palmasissa

Olen hieman laiska shoppailija. Jos vaivaudun Las Palmasiin ostoksille, kierrän lähinnä vain El Corte Inglésin tavaratalon naistenosastot. Siksi pyysin asiantuntevia ostosvinkkejä Finnmatkojen oppaalta, joka on asunut Gran Canarialla pitkään.

Las Terrazas. Las Palmasin ulkopuolella on Las Terrazas -outlet-ostoskeskus, jossa voi tehdä edullisia löytöjä. Helpoiten sinne pääsee autolla, mutta myös bussi numero 1 vie perille. Kannattaa kysyä kuskilta, missä täytyy jäädä pois.

www.centrocomerciallasterrazas.es

Triana. Triana on reilun kilometrin mittainen ostoskatu, jonka sivukatujen varsilla on myös paljon pikku liikkeitä sekä baareja ja kahviloita. Trianan kauppoja: Zara Home (2-kerroksinen sisustusliike), tanskalaisketjun Tigerin kauppa (sisustustavaraa), Marks & Spencer, Desigual (useassa kerroksessa, osastot myös lapsille ja miehille), H&M, Stradivarius, Pull & Bear ja Mango. Kenkäkaupat: Calzados Gilfonso (laatua ja laaja valikoima), Bata (sveitsiläinen kenkäkauppaketju, hyvät hinnat). Kummassakin kenkiä sekä miehille että naisille.

www.zonatriana.com

El Corte Inglés. Tavaratalo on pääpaikalla Mesa y Lopez -kadun molemmin puolin. Sinne kannattaa mennä kun etsii laadukkaampia vaatteita, laukkuja, kenkiä tai koruja. Tavaratalossa on edustettuna kaikki merkit Armanista Max Maraan, Espanjan ”marimekko” Agatha Ruiz de la Prada ja barcelonalainen Custo sekä Desigual. Kannattaa kiertää myös nuoriso-osasto, jossa on mm. Guess, Pepe Jeans ja Levi’s hyvin edustettuna. Arvostetulla espanjalaisella UNOde50-korufirmalla on oma tiski El Corte Inglésissä. Tavaratalosta löytyy myös espanjalaisen Tousin koruja ja laukkuja sekä Pandoran koruja. El Corte Inglés antaa turisteille 10 prosentin alennuksen (VAT refund), kun hakee kortin infopisteestä. Tavaratalo on avoinna joka päivä.

www. https://www.elcorteingles.es/

centroscomerciales/es/eci/centros/

centro-comercial-jose-mesa-y-lopez

Avenida Mesa y Lopez on Las Palmasin kuuluisin ostoskatu.

Avenida Mesa y Lopez. Kauppoja: Cortefiel (aikuisille miehille ja naisille), Punto Roma (aikuisille naisille), Benetton (hyviä ja edullisia löytöjä), Zara Home, Marks & Spencer (laaja osasto perusvaatteita miehille), Promod ja Encuentro (naistenvaateliikeketju yli kolmekymppisille). Cortefielissä, Punto Romassa ja Marks & Spencerissä on isompiakin vaatekokoja ja tyyli sopii nuorisomuodin jo ohittaneille. Massimo Dutti & Adolfo Dominguez ovat klassisempia espanjalaisia vaateliikkeitä sekä miehille että naisille, ja tietysti Zara ja Mango. Kenkäkauppa Lopezissa on laaja valikoima espanjalaisia kenkämerkkejä kuten Hispanitas ja Camper. Hintava, mutta laadukas.

www.mesaylopez.net

Las Arenas. Ostoskeskus Las Arenasissa on runsaasti muotivaateketjujen liikkeitä. Las Arenasissa on myös FC Barcelonan virallinen kauppa. Yläkerrassa on ravintoloita ja kahviloita. Keskuksen edestä saa kätevästi taksin takaisin bussiasemalle. ●

www.cclasarenas.com

Teksti Marja Aarnipuro, kuvat Marja Aarnipuro, Fotolia

Julkaistu: 19.1.2016