Tuulilasi

Googlen robottiautot ajaneet jo yli 3 miljoonaa kilometriä – ”monimutkaisten tilanteiden mestareita”


Googlen robottiautot ovat ajaneet vuodesta 2009 alkaen jo 3,2 miljoonaa testikilometriä yleisillä teillä, kertoo Automotive News Europe.
Teksti Max Lange

Googlen mukaan teknologiajätin itsestään ajavat autot ovat nykyään mestareita monimutkaisissa liikennetilanteissa. Ne osaavat käsitellä nykyään tilanteita jossa esimerkiksi auto ajaa kaistalla väärään suuntaan tai polkupyöräilijä kurvaa yllättävästi auton eteen.

Google pyrkii saavuttamaan robottiautoillaan täydellisen autonomian, eli ajamisen, jossa kuljettajan ei tarvitse lainkaan osallistua ajamiseen. Google on ollut edelläkävijä autonomisessa ajamisessa, sillä se aloitti testit yleisillä tiellä jo vuonna 2009. Monet muut autonvalmistajat ovat nyt seuranneet Googlen perässä.

Googlen mukaan yhtiön kehittämä autonomisen ajamisen teknologia olisi valmis tuotantoon vuonna 2020. Teknologiajätin strategia on hyvin erilainen kuin esimerkiksi Teslalla, joka tuo autonomisen ajamisen autoihinsa asteittain. Teslan autot kykenevät puoliautomaattiseen ajamiseen, mutta vaativat kuljettajan olevan valppaana joka tilanteessa.

Tesla on ilmoittanut, että sen autoilla on ajettu Autopilotilla viime vuoden lokakuusta alkaen jo yli 100 miljoonaa mailia eli yli 160 miljoonaa kilometriä.

Googlen itsestään ajavan teknologian johtajan, Dmitri Dolgovin mukaan Teslan kellottamat kilometrit ovat pääasiassa vain maantie- ja moottoritiekilometrejä. Tämä tarkoittaa, että Teslan kohtaamat liikennetilanteet ovat myös huomattavasti yksinkertaisempia kuin Googlen autojen kaupungissa ajetut autonomiset kilometrit.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 6.10.2016