Tuulilasi

Goodwood Festival of Speed: jossain vauhtia saa yhä juhliaGoodwood Festival of Speed: jossain vauhtia saa yhä juhlia

Kun autoilijoiden asema on yhä tukalampi, eikä ratin takana ole enää helppo hymyillä, on hienoa päästä kerrankin juhlimaan kunnolla sitä, että moottorit pärisevät ja autot kulkevat vauhdikkaasti.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Goodwood on vuodesta toiseen käsittämätön tapahtuma. Esillä on uskomaton määrä moottoriurheilun historiaa, ja suuri osa tuosta historiasta ajaa vauhdikkaasti silmiesi ohi. Kerrankin saa olla iloinen, kun moottorit ovat oikein äänekkäitä.

Tänä vuonna suomalaistähdet olivat Kimi Räikkönen ja Hannu Mikkola. Kimi ajoi kuuluisan mäen ylös viisi vuotta vanhalla Ferrarin F1-autolla (F10), jota vauhditti vielä aito V8. Hannun alla oli puolestaan legendaarinen Audi S1 E2 vuodelta 1985. Sen viisipyttyinen kone käy kovin kauniisti sekin.

Yhteensä mäkeä sahasi ylös yli kaksisataa toinen toistaan hienompaa autoa, ja näiden päälle vielä reilut 70 kaksipyöräistä. Ja autojen ratissa sekä kaksipyöräisten sarvissa nähtiin lukuisia maailmanmestareita tai muuten vain tunnettuja hahmoja moottoriurheilun historiasta. Oli esimerkiksi ilo havaita, että vanhan Mercedeksen hopeanuolen ratti istuu Stirling Mossin käteen vielä erittäin hyvin. Ei huono saavutus 85-vuotiaalta vauhtiaateliselta. Mossin ajopelinä oli 50-luvun Mercedes 300 SLR. Miehen ensimmäisestä GP-voitosta on kulunut tasan 60 vuotta.

Yksi tapahtuman suuria tähtiä oli myös Ken Block, joka oli tuonut Goodwoodin viimeisimmällä Gymkhana-videolla esiintyneen Ford "Mustangin" vuodelta 1965. Fordin veekasista otetaan irti lähemmäs 850 heppaa, ja teho välitetään asfalttiin kaikkien neljän pyörän välityksellä. Temppuilua helpottavat hyvin luistavat renkaat, Sadevin 6-portainen sekventiaalilaatikko sekä hydraulinen käsijarru.

Goodwoodissa on myös joka vuosi useampi erityinen teema. Tänä vuonna juhlistettiin Derek Belliä, Mercedeksen SLR-autoja, Alpinen 60-vuotista historiaa sekä Mazdan Le Mans -autoja.

Ja toki Goodwoodissa esitellään aina myös uusia automalleja. Tänä vuonna ensiesiintymisensä yleisölle tekivät mm. Ariel Nomad, Aston Martin Lagonda Taraf, Ford Focus RS, uusittu Mercedeksen A-sarja, 600-heppainen Nissan Juke-R 2.0 sekä Peugeot 308 GTi.

Goodwoodin virallisille kotisivuille pääset tästä linkistä.

Julkaistu: 27.6.2015