Tuulilasi

GM vedätti viranomaisia – tilasi varaosat kuukausia ennen kuin kertoi viasta


GM:n virtalukkoskandaali paisuu vain. Wall Street Journal on paljastanut, että GM pisti 500 000 uutta virtalukkoa tilaukseen ennen kuin he ilmoittivat ongelmasta viranomaisille.
Kuvat GM

WSJ on saanut käsiinsä sähköpostikeskustelun, joka on käyty joulukuun lopulla 2013. Niissä mainitaan, kuinka GM tekee kiireisen tilauksen 500 000 virtalukosta alihankkijayritys Delphille. Virtalukot oli tarkoitus tilata merkin pienimpiä malleja varten, kuten esim. Chevrolet Cobaltiin.

Huolestuttavan asian tekee, että GM oli selvästi tietoinen virtalukko-ongelmasta jo joulukuun lopulla. Yritys kuitenkin ilmoitti asiasta viranomaisille vasta pari kuukautta myöhemmin helmikuussa 2014, joten he halusivat selvästi vielä piilotella ongelmaa.

Sähköposteista tulee myös ilmi, että GM ei käynnistänyt takaisinkutsukampanjaa vielä tuolloin, koska he halusivat selvittää asia lisää. Tapausta käsittelevä texasilainen asianajaja Bob Hilliard kuvailee sähköposteja ”brutaalisen tunteettomiksi”.

GM puolustaa varhaista virtalukkojen tilausta sillä, että on tyypillistä tiedustella varaosien saatavuutta alihankkijoilta ennen takaisinkutsua. He ovat toimineet omasta mielestään NHTSA:n ohjeiden mukaisesti.

Nyt paljastuneet sähköpostit eivät tule helpottamaan GM:n tilannetta asian jälkipuinnissa oikeudessa. Tällä hetkellä on tiedossa, että virtalukko-ongelmat ovat yhteydessä 30 ihmisen kuolemaan ja takaisinkutsun on saanut jo 2,5 miljoonaa autoa.

 Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 10.11.2014