Tuulilasi

GM myöntää: Virtalukkovika ainakin 19 kuoleman syynä

Pahasti virtalukkoskandaalissa rypenyt GM myöntää nyt ainakin 19 ihmisen kuolleen virtalukkovian takia. Aiemmin autojätti myönsi vain 13 henkilön kuolleen.
Kuvat GM

GM:n oikeusprosessia valvova asianajaja Kenneth Feinberg on kertonut CNN:lle, että yritys on kompensoinut jo ainakin 19 kuolemantapausta ja 12 loukkaantumista. Feinberg on vastaanottanut vaatimuksia GM:n virtalukkovian aiheuttamista ongelmista elokuun alusta lähtien.

Feinberg on saanut tähän mennessä käsiteltäväkseen vaatimuksia 125 kuolemantapauksesta ja 320 loukkaantumisesta. Toistaiseksi Feinberg on myöntänyt kompensaation 31 vaatimukselle, ja reilu kymmenen on hylätty. ”Tällä hetkellä kuolemantapauksia on huomattavasti enemmän kuin GM alun perin ilmoitti”, toteaa Feinberg.

Toistaiseksi ei ole ylärajaa, kuinka monelle annetaan rahallista kompensaatiota. GM joutuu korvaamaan kuolleille miljoona dollaria eli noin 770 000 euroa ja tämän lisäksi 300 000 dollaria jokaiselle lähiomaiselle. Loukkaantuneille maksetaan vamman vakavuuden mukaan.

GM ei pysty valittamaan Feinbergin hyväksymistä kompensaatioista. Toisaalta korvauksen saaneet eivät saa myöskään haastaa GM:ää enää uudestaan oikeuteen.

NHTSA pettynyt GM:ään

Yhdysvaltojen liikenneviranomainen NHTSA on todella pettynyt GM:n toimintaan virtalukko-ongelmassa. NHTSA toruu varsinkin autojätin toimintatapaa, jossa merkin oma maine ja asian pimittäminen oli tärkeämpää kuin asiakkaidensa turvallisuus.

”GM selvästi teki todella huonoja päätöksiä, kun oli kyse firman päätöksenteon kulttuurista”, sanoo NHTSA:n johtaja David Friedman Reutersille. Friedman kutsuukin 12 huomattavan autonvalmistajan puheilleen ja haluaa keskustella mahdollisien uusien takaisinkutsujen toimintatavoista.

Lue myös:

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.  

Julkaistu: 16.9.2014
Kommentoi »