George Clooney odottaa innolla matkaa Helsinkiin - aikoo kierrellä perheensä kanssa
Puheenaiheet
George Clooney odottaa innolla matkaa Helsinkiin - aikoo kierrellä perheensä kanssa
George Clooney on kriisialueiden auttaja, ihmisoikeusjuristin puoliso, kujeilija ja elokuvatähti, joka tahtoo ottaa sotarikolliset kiinni.
1Kommenttia
Julkaistu 11.7.2019
Apu

George Clooney, 58, on rento ja sympaattinen, vaikka yöunet ovat jääneet vähiin ja takaraivossa painaa huoli perheestä. Hänen kaksivuotias Ella-tyttärensä heräsi ensin puoli kolmelta yöllä ja uudestaan kaksi tuntia sen jälkeen.

– Hän oli kipeä ja itki, joten otimme hänet sänkyymme nukkumaan. Sitten hän valloitti minun puoleni, mutta koska hän oli vihdoinkin nukahtanut, en halunnut herättää häntä. Nousin ylös ja keräsin kaikki mahdolliset tyynyt sängyn viereen siltä varalta, että hän putoaisi. Sitten menin nukkumaan lastenhuoneen sohvalle, kuvailee George arkeaan.

Väsymys näkyy tummina silmänalusina ja laihtumisena, mutta asenne on sama kuin ennenkin: hän viljelee vitsejä ja nauraa itselleen. Maailmanpoliittisiin asioihin hän suhtautuu vakavasti.

Clooneya haastateltiin Apuun myös vuonna 2011. Tähti nappasi tuolloin lehden käsiinsä.

Kantaaottavuuden Clooney oppi lapsuudessaan. Hän kasvoi Kentuckyssä ja Ohiossa vanhempiensa Ninan ja Nickin kanssa. Hän kuvailee aikaa mahtavaksi.

– Isälläni oli oma televisio-ohjelma. Kun muut lapset haaveilivat, että saisivat esittää hirviötä, minä menin studion rekvisiittavarastoon, pukeuduin hirviöksi ja esitin sitä koko iltapäivän.

Myöhemmin isästä tuli uutisankkuri. Poika peri häneltä kiinnostuksen ajankohtaisiin asioihin.

– Lapsuuttani värittivät John F. Kennedyn ja Martin Luther King Jr:n murhat. Kevään 1968 tapahtumien jälkeen luovutin kaikki leikkiaseeni isälleni. Halusin, että hän heittää ne pois, mutta hän veikin ne työpaikalleen paikallistelevisioon ja teki pienen jutun aiheesta. Toivoin jo silloin parempaa tulevaisuutta.

Hollywoodissa alku takkuili

Nuorena miehenä Clooney opiskeli journalismia, mutta lopetti koulun kesken. Hän ansaitsi elantonsa raksatöillä, leikkaamalla tupakkaa, myymällä vakuutuksia sekä puhelimitse että ovelta ovelle, ja oli hetken töissä naisten kenkäkaupassa.

Vuonna 1978 Clooney palkattiin avustajaksi Centennial-televisiosarjaan, joka kuvattiin hänen kotikulmillaan. Sen jälkeen hän kuunteli serkkunsa ehdotusta ja lähti kokeilemaan onneaan Hollywoodiin. Alku takkuili.

– Olin ilman sairasvakuutusta kymmenen vuotta, en käynyt edes hammaslääkärissä. Ostin puvun, jossa oli liian pitkät hihat ja lahkeet. Lyhensin ne niittaamalla. Kankaan jäännöspalasta tein kravatin. Muistan, miltä tuntuu, kun asiat eivät rullaa. Siksi en suhtaudu nykyiseen asemaani itsestäänselvyytenä.

Hänen tätinsä, edesmennyt muusikko Rosemary Clooney, auttoi ja kannusti Georgea alkuaikoina Hollywoodissa. Reilun kymmenen vuoden ja 26 televisiosarjan ja elokuvan jälkeen hän sai osan lasten­lääkäri Doug Rossina sarjasta Teho-osasto. Se teki hänestä tähden.

– Esitin hyvin kirjoitetussa sarjassa flirttiä miestä, joka pelasti lapsia. Se ei ollut paha pesti. Lisäksi näyttelijäporukka oli hauska ja minusta tuli elinikäinen ystävä Julianna Marguliesin kanssa.

Tv-sarja Teho-osasto (1994–1999) teki George Clooneysta tähden.

Samaan aikaan hänet nähtiin elokuvissa Hämärästä aamunkoittoon, Batman & Robin ja Meren raivo. Kun sopimus Teho-osastossa loppui viiden vuoden jälkeen, hän keskittyi elokuviin. Työhistoriaan lisättiin menestyselokuvat kuten Ocean’s Eleven – korkeat panokset ja sen jatko-osat. Tositapahtumiin pohjautuvan Good Night, and Good Luck -draaman palkkashekkinsä hän luovutti takaisin elokuvatuotantoon. Hän ohjasi elokuvan ja näytteli siinä.

– Halusin, että elokuva valmistuu. Minulla oli tarpeeksi rahaa elämiseen, ja mielestäni tärkeämpää kuin kas­vattaa jatkuvasti omaa pankkitiliä oli herättää ihmisiä pohtimaan asioita ja kertoa tarinoita myös yhteiskunnallisesti aroista aiheista.

Oscar-ehdokkuuden saanut mustavalkoelokuva kertoo toimittaja Edward R. Murrow’n ja kommunistivainoja johtaneen senaattori Joseph McCarthyn yhteenotosta 1950-luvulla.

"Ohjaaminen on minulle haastavinta"

Clooney on ohjannut viisi filmiä: Salaisen agentin tunnustukset, Sydän kolmantena jalkana, Vallan kääntöpuoli, The Monuments Men ja Suburbicon. Tänä keväänä ilmestyi hänen tuottamansa mustan huumorin tv-sarja, toiseen maailmansotaan sijoittuva Catch-22, jossa hänellä on rooli ja josta hän ohjasi kaksi jaksoa. Hän työskenteli melkein kaksi vuotta Joseph Hellerin klassikkoromaaniin Me sotasankarit perustuvan kuusiosaisen sarjan parissa.

– Ohjaaminen on minulle haastavinta. Siihen perustuu koko tarinankerronta.

Clooneyn ohjaama ja tähdittämä, tositapahtumiin perustuva Good Night, and Good Luck sai kuusi Oscar-ehdokkuutta.

Clooney on pidätetty kannanottojensa takia esimerkiksi mielenosoituksessa Sudanin suurlähetystön edustalla ja hänelle on buuattu elokuvateatterissa.

– Minusta on siviilivelvollisuus ottaa kantaa päivänpolttaviin asioihin.

Hän dokumentoi isänsä kanssa Länsi-Sudanin Darfurin sodasta vuonna 2006. Sotatanner oli vaarallinen ja ihmishenki halpa.

– Kun yritin kuvata saapumisemme Sudaniin, nuori sotilas suivaantui asiasta ja osoitti kiväärillä kasvojani. Ystäväni rauhoitti tilanteen ja jatkoimme matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Konfliktialueilla hän on nähnyt paljon julmuutta ja sadismia. Kerran hän sairastui malariaan. Halu auttaa oli suuri, ja hän perusti yhdessä näyttelijätovereidensa Matt Damonin, Brad Pittin ja Don Cheadlen sekä YK:n suurlähettiläs David Pressmanin ja sittemmin edesmenneen elokuvatuottaja Jerry Weintraubin kanssa humanitaarisen avun järjestön Not on Our Watch. Alun innostuksen jälkeen realiteetit iskivät kasvoille.

– Kuuluisuudesta ei ole välttämättä suoranaista hyötyä maailman konflikteja ratkaistaessa, mutta voin toimillani herättää ihmisten kiinnostuksen epäkohtiin, joista ei muuten puhuttaisi.

Hän on miettinyt myös kolikon kääntöpuolta: käytetäänkö julkkisten tuomaa huomiota väärin, ja onko uusi kaivo tai terveyskeskus sen takia hyvä kohde kapinallisille? Hän ei silti anna periksi.

– Haluan tehdä muutakin kuin nauttia elämän hyvistä puolista.

Myöhemmin, vuonna 2015 hän perusti The Sentry -tiimin, joka keskittyy tutkimaan sotapäälliköiden rahavirtoja. Tänä vuonna NoOW yhdistyi siihen.

– Näkisitpä pankinjohtajien ilmeet, kun kerron heille, että pankin tilillä on satoja miljoonia ihmisoikeusrikollisten rahaa. Sanon, että joko teette asialle ­jotain tai kerron lehdistötilaisuudessa, että pankkisi rahoittaa sotia. Pahoja ­ihmisiä ei voi häpäistä, mutta firmat eivät halua menettää mainettaan julkisesti.

Rakkaus yllätti

Kun Clooney tapasi nykyisen vaimonsa, ihmisoikeusjuristi Amal Alamuddin, hän löysi itselleen kumppanin, jonka kanssa parantaa maailmaa. Rakkaus yllätti Georgen hänen Italian-kodissaan Como-järvellä ­keväällä 2013, kun Amal tuli sinne kylään yhteisen tuttavan kanssa.

Kahdella hyväntekijällä synkkasi ja he pitivät yhteyttä. Hän kosi puolen vuoden päästä, ja syyskuussa he ovat olleet naimisissa viisi vuotta.

– Ja ihmiset väittivät, että tämä ei kestä!

Kun pari on yhdessä, kaikki elokuvatähden elekielessä kertoo samaa kuin mistä hän puhuu: hän on hulluna vaimoonsa.

– Elämänasenteeni muuttui, kun tapasin Amalin. Olen onnellinen pelkästään siitä, että saan olla hänen seurassaan.

Aiemmin Clooneylla oli pinttynyt poikamiehen maine. Se oli perua letkautuksesta, jonka hän heitti ensimmäisen avioliittonsa jälkeen 1990-luvun puolivälissä. Hän sanoi, ettei aio avioitua enää ikinä.

– En ollut hyvä aviomies ensimmäisessä liitossani. En ollut sen jälkeen varsinaisesti avioliittoa vastaan, mutta en myöskään etsinyt sitä, saati ajatellut, että minulla olisi lapsia jonain päivänä.

Rahoittaa kouluja tequilavoitoilla

Kun Clooney myi tequilafirmansa kaksi vuotta sitten, hän sijoitti osan sen tuotosta koulujen rakentamiseen Amalin kotimaahan Libanoniin. Hän on myös puhunut armenialaisten kansanmurhan tunnustamisen puolesta, Yhdysvaltain aselain uudistamisesta, pakolaisten auttamisesta ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Aviopari perusti Clooney Foundation for Justice -järjestön ajamaan toisinajattelijoiden, toimittajien, naisten sekä seksuaali- ja uskontovähemmistöjen oikeuksia. Sen TrialWatch-ohjelma monitoroi oikeudenkäyntejä ympäri maailman ja yrittää paljastaa vallan väärinkäytön reaaliajassa.

– Tänä vuonna syntymäpäiväni oli erityinen kolmesta syystä. Ensiksi sen takia, että söimme illallisen Amalin kanssa kahdestaan. Toiseksi sen takia, että Harryn ja Meghanin poika Archie syntyi samana päivänä. Mutta ennen kaikkea sen takia, että Reutersin toimittajat Wa Lone ja Kyaw Soe Oo vapautettiin Maynmarin vankilasta. Viimeisen vuoden Amal on puhunut joka päivä Reutersin päätoimittajan kanssa ja työskennellyt toimittajien vapauttamisen puolesta. Amal itki onnesta, kun kuuli vapauttamisesta.

Amal taistelee myös Isis-järjestöä vastaan oikeudessa. Hän on syyttäjänä Pohjois-Irakin jesideihin kohdistuneessa kansanvainossa. Oikeustapaus vaikuttaa perheen turvallisuuteen, ja heillä on jatkuvasti henkivartijat lähettyvillään.

– Meidän on kiinnitettävä huomiota turvallisuuteemme enemmän kuin aiemmin. Joskus joudumme esimerkiksi vaihtamaan hotellia. Yritämme silti elää normaalisti. En halua eristäytyä muista.

Kauheuksista huolimatta hän pitää maailmaa parempana paikkana kuin aiemmin.

– Esimerkiksi Euroopan unionin myötä sen jäsenmaissa ei ole sodittu sitten toisen maailmansodan.

Amal ja George Clooney tv-sarja Catch-22:n ensi-illassa Roomassa 13. toukokuuta 2019.

Yksi perheen kodeista sijaitsee Englannin Sonningissa. Heidän naapurinsa on entinen Britannian pääministeri, Theresa May.

– Emme ole ikinä tavanneet häntä. Sunnuntaisin hän meni kirkkoon ja me menimme pubiin. Brexitin jälkeen me menemme kirkkoon ja hän pubiin, joten polkumme eivät ole kohdanneet.

Kakkavitsien mestari

Ennen Clooney vitsaili ystäviensä, kuten Matt Damonin kustannuksella. Yhden elokuvan kuvauksissa George pienensi joka viikko hieman Damonin pukua, niin että näyttelijä luuli lihovansa. Nykyään Clooney, kaksosten isä, heittää kakkavitsejä.

– Levitin nutellaa käyttämättömälle vaipalle ja heitin sen roskiin. Kun muut olivat keittiössä, otin vaipan roskiksesta, sipaisin sormella pähkinälevitettä, pistin sen suuhuni ja kysyin muilta: ”Mitä tämä on?”

Vastaukseksi hän sai ällistyneitä ilmeitä ja yökötyksiä. Nyt hän on opettanut poikansa Alexanderin tavoilleen.

– Levitämme kengänkärkeen maapähkinävoita. Hän näyttää sitä vieraille, sipaisee sitä sormellaan,  pistää sen suuhunsa ja sanoo kakkaa. Amal nauraa aina vitsille.

Perhe on tehnyt Georgesta onnellisen.

– Löysin rakkauden suhteellisen vanhana. Vanhempani vitsailevat siitä, että minusta tuli isä 56-vuotiaana. Lasten kanssa oleminen ei ole minulle vierasta, sillä melkein kaikilla ystävilläni on lapsia ja olen varmaan kahdenkymmenen lapsen kummisetä. Toivottavasti en kuitenkaan juokse rollaattorilla jälkikasvuni perässä.

Clooney haluaa olla lapsilleen Ellalle ja Alexanderille hyvä roolimalli.

– Toivon, että he oppivat arvostamaan sitä, että ovat syntyneet vapaaseen maahan ja hyviin olosuhteisiin. Minulta he voisivat periä huumorintajun, Amalilta älykkyyden ja melkein kaiken muun.

Lasten ykköskieli on englanti, toisena he oppivat italian, koska perhe viettää paljon aikaa saapasjalkamaassa.

Luopui moottoripyöräilystä lasten vuoksi

Kiristyneiden turvatoimien lisäksi Clooneyt miettivät arjen riskejä. Kun George kuvasi tv-sarjaa Catch-22 Sardiniassa, hän törmäsi moottoripyörällään autoon.

– Olin hellänä onnettomuuden jälkeen, mutta onneksi selvisin vähillä vammoilla. Kun olimme matkalla sairaalasta kotiin, Amal kysyi, aionko vielä ajaa moottoripyörää. Ajattelin, että neljänkymmenen vuoden jälkeen voin luopua rakkaasta harrastuksesta. Minulla on vastuu isänä.

He ovat myös puhuneet Amalin töistä.

– Hän jatkaa töitään muuten normaalisti, mutta ei mene enää vaarallisille alueille.

Syksyllä George Clooney tulee Suomeen, Nordic Business Forumiin.

– Olen innoissani matkasta Helsinkiin. En ole ollut siellä aiemmin, mutta olen kuullut, että siellä on kaunista. Otan perheen mukaan ja ehkä voimme pitää pari päivää vapaata ja kiertää Suomea.

Suomessa hän haluaa puhua myös siitä, miten pankit voivat lopettaa rikollisten rahaliikenteen.

Hänen keskustelunaiheitaan ovat tarinankerronta, branding ja perintö.

– Menestyminen on vaikeaa. Matkan varrella on enemmän epäonnistumisia kuin onnistumisia, mutta silti on yritettävä.

Clooney keskittyy niihin päiviin, jolloin hänestä tuntuu, että on saanut jotain hyvää aikaiseksi ja asiat nytkähtävät eteenpäin.

– Ainut tappio on, jos ei yritä. Olen ollut aina valmis häviämään. En halua huomata vanhempana, etten yrittänyt tarpeeksi.

1 kommentti