Fuusioreaktori toimi jo viisi sekuntia: "Iso askel kohti maailman suurimpiin kuuluvan teknologisen haasteen ratkaisua"
Puheenaiheet
Fuusioreaktori toimi jo viisi sekuntia: "Iso askel kohti maailman suurimpiin kuuluvan teknologisen haasteen ratkaisua"
Maailmanennätys toi haaveen päästöttömästä energiasta lähemmäs. – Jos voimme ylläpitää fuusiota viisi sekuntia, voimme ylläpitää sitä viisi minuuttia, ja sen jälkeen viisi tuntia, kun laajennamme operaatioitamme tulevissa laitteissa, sanoo Eurofusionin toimitusjohtaja Tony Donné.
Julkaistu 23.2.2022
Apu

Eurooppalaiset tutkijat ovat tehneet fuusioreaktorilla tuotetun energian maailmanennätyksen. Englannin Oxfordissa sijaitseva JET-reaktori (Joint European Torus) tuotti joulukuussa tehdyssä kokeessa 59 megajoulea energiaa. Reaktiota pystyttiin ylläpitämään viisi sekuntia.

Fuusiosta havitellaan päästötöntä ja turvallista energiantuotantotapaa. Siinä ei juuri synny radioaktiivista jätettä.

JET-reaktorissa lämpötila voi nousta 150 miljoonaan asteeseen.

JET-reaktorissa plasman lämpötila voi nousta 150 miljoonaan celsiusasteeseen. Korkeaa lämpötilaa tarvitaan käynnistämään fuusio, jossa kevyet atomiytimet yhdistyvät ja vapauttavat valtavasti energiaa. Fuusioenergian polttoaineena ovat vedyn isotoopit deuterium ja tritium. Vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine.

Viisi sekuntia ei ole pitkä aika, mutta tutkijoille se on suuri saavutus. Euro­fusion-konsortiossa koetta on vuosien aikana valmistellut 4 800 asiantuntijaa ympäri Eurooppaa.

– Jos voimme ylläpitää fuusiota viisi sekuntia, voimme ylläpitää sitä viisi minuuttia, ja sen jälkeen viisi tuntia, kun laajennamme operaatioitamme tulevissa laitteissa, sanoo Eurofusionin toimitusjohtaja Tony Donné tiedotteessa.

– Tulokset ovat mullistavia ja iso askel kohti sitä, että ratkaisemme yhden maailman suurimmista tieteellisistä ja teknologisista haasteista. Tämä on palkkio yli 20 vuoden tutkimustyöstä, UK Atomic Energy Authorityn toimitusjohtaja Ian Chapman iloitsee.

JET toimii testialustana ITER-­hankkeelle, jossa Etelä-Ranskaan ollaan rakentamassa maailman suurinta kokeellista fuusioreaktoria. Onnistuessaan ITER voi mullistaa koko maailman energiantuotannon. Jättimäisen hankkeen kustannukset ovat näillä näkymin noin 22 miljardia euroa.

Kokeiden on määrä alkaa vuonna 2025 ja täyden toiminnan käynnistyä 2035. ITERillä halutaan osoittaa, että ydinfuusio soveltuu sähköntuotantoon.

Kommentoi »