Apu

Freund suvereeni suurmäessä, Ahonen 19:s: "Ei tilanne ainakaan minusta kerro"Freund suvereeni suurmäessä, Ahonen 19:s: "Ei tilanne ainakaan minusta kerro"

Saksan Severin Freund otti suurmäen MM-kullan suorastaan ylivoimaisesti 135,5-metrisellä mäkiennätyksellä ennen Gregor Schlierenzaueria ja Rune Veltaa. Janne Ahonen oli parhaana suomalaisena 19:s, mutta ei halunnut syvemmin ruotia lajin tilaa - saati henkilöidä asiaa itseensä.
Teksti Susanna Luikku
Kuvat Fredrik Sandberg/All Over Press

Severin Freund, 26, on nopeiden ja isojen mäkien mies. Harrachowin lentomäen MM-ykkönen 2014 otti Lugnetissa ensimmäinen henkilökohtaisen mestaruutensa suurmäessä, eikä jättänyt yli 22 pisteen kaulalla muille jossiteltavaa.

- Viihdyn tällaisissa oloissa ja mäissä, joissa vauhdit nousevat koviksi. Lento tuntui niin helpolta, etten juuri kiinnittänyt muiden suorituksiin huomiota, saksalainen selvitti suupielet korvissa.

Mäkimiehillä on kyky tehdä rutiininomaisista pressitilaisuuksistakin koomisia. Hieman tosikon maineessa oleva hopeamies Itävallan Gregor Schlierenzauer ei varsinaisesti pitänyt siitä, että pitkän päivän tehnyt ruotsalaisspiikkeri teki hänestä ensin sekä saksalaisen että pronssimitalistin.

Freund taas nauroi vahingolle niin, että oli pudota tuolilta ja teki itävaltalaisen pään päälle pirunsarvia ynnä muita eleitä, minkä jälkeen Schlierenzauerinkin pokeri petti.

- En minä tiedä, miten tätä juhlitaan - muut varmaan bilettävät täyttä päätä, kun minä jumin täällä. Päästäkää!, Freund nauratti toimittajia.

- No ei vaan, ylihuomenna on vielä joukkuemäki... Mutta sen jälkeen järjestämme isot juhlat.

Suomalaisista Janne Ahonen (19:s) ja Jarkko Määttä (22:s) selviytyivät toiselle kierrokselle. Ahonen luonnehti kisaansa "aika vaisuksi".

- Toiselle kierrokselle otin tietoisen riskin, kun tiesin, ettei se oma perushinkkaaminen riitä mihinkään. Riskillä kun räjäyttää, metrejä voi yhtä hyvin lähteä pois kuin tulla, hän totesi.

- Kaksi tasaista, mutta aika tasapaksua hyppyä. Kauhean pettynyt ei voi olla, mutta ei tyytyväinenkään. Ehkä tuli intoiltua vähän liikaa hyvässä kelissä, kun suksen alla tuntui painetta, Jarkko Määttä pyöritteli.

- Jaa painetta päässä hyvän karsinnan jälkeen? Ei ollut, hyvä olo vaan.

Janne Ahoseen, 37, henkilöityy yhä valtavasti suomalaisen mäkihypyn hohdokasta menneisyyttä, odotuksia, ristivetoa ja roolimallia - riippumatta siitä, onko asetelmassa mitään järkeä.

Selvästi aiheeseen tuskastuneella lahtelaisella on omat mielipiteensä asioista, mutta hän ei halua puhua kuin omasta puolestaan.

- Se, että olen tällaisen repalekauden jälkeen paras suomalainen, ei kyllä kerro mitään ainakaan minusta, hän suostui sanomaan.

- Mutta ei lajilla hyvin mene, mistään kulmasta katsottuna... Taso on huono. Näillä sijoituksilla olisin toivonut, että suomalaisia olisi edelläni, mutta en halua puuttua muiden tekemisiin. Omissa on ihan riittämiin.

- Ahonen nyt vaan on meistä ja suomalaisista paras, tuloslista kertoo. Kai jotain mallia voi ottaa, mutta me ollaan yksilöitä eikä samalla mallilla voi juntata menemään, Jarkko Määttä muotoili.

Lugnetissa hypätään vielä joukkuemäki lauantai-iltana.

Julkaistu: 26.2.2015