Apu

Fraser-Pryce piti pintansa 200 metrillä


Maailman nopein nainen on yhä 152-senttinen, värikkäitä hiuslisäkkeitä käyttävä tättähäärä. Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce otti omansa myös Moskovan MM-kisojen 200 metrillä. Pikaratojen ex-valtiatar, USA:n Allyson Felix loukkasi jalkansa ja jouduttiin kantamaan radalta.
Kuvat Petri Mulari

Naisten 200 metrin finaalissa hopeamitalisti, Norsunluurannikon Murielle Ahoure antoi kyllä kelpo vastuksen loppuun saakka, mutta pienen pikajunan lailla tikkaava Shelly-Ann Fraser-Pryce ylitti silti maaliviivan ensimmäisenä ja pysäytti kellot aikaan 22,17.

- Tämä oli todella kova kisa, tarvitsin apuja ylhäältä, hartaana kristittynä tunnettu taskuraketti kommentoi.

- Sain adrenaliinia tuplamestaruuden tavoittelusta. Olen hokenut itselleni koko kisojen ajan, että keskity, keskity; muista, että urakkasi ei ole vielä ohi. 200 metriä tekee satasenikin paremmaksi ja olen tehnyt kovasti töitä sen eteen.

Useamman kerran siirtyneen lehdistötilaisuuden tunnelma laukesi lopullisesti, kun ukrainalaistoimittaja halusi esittää kysymyksen voittajalle venäjäksi. Käännöskuulokkeet eivät toimineet useammallakaan yrittämällä, asiasta tietämätön toimittaja jatkoi puhettaan ja Fraser-Pryce alkoi kikattaa kuin väsynyt koulutyttö:

- Se on venäjäksi, en tajua sanaakaan. Se on edelleen venäjäksi...

Miesten 200 metrin semifinaaleissa Usain Boltin ei edelleenkään tarvinnut ladata kaikkeaan peliin. Showmiehen elkeet tulivat ilmi loppusuoralla, kun Bolt kääntyi (!) katsomaan naureskellen vieressään sisäradalla pinkonutta Etelä-Afrikan Anaso Jobodwanaa, joka ylettyi Boltia noin kainaloon.

- Yritin höllätä lopussa, mutta sitten katsoin, että kuka sieltä vierelle tunkee. Viimeiset 25 metriä piti kiristää ruuvia, koska en halunnut hävitä kisaa, Bolt virnisti.

- Saa nähdä, kuinka kovaa pääsen finaalissa. Totta kai aion puolustaa titteliäni. Toivon saavani ulkoradan, koska se sopii minulle paremmin.

Ihmemiehen rinnalla roikkuminen kannatti: 23-vuotias Jobodwana juoksi ennätyksensä (20,13).

Boltin käytöksestä on myös vaikea tulkita ylimieliseksi tai öykkäröiväksi; ainakin katsomoon näytti, että hänellä oli yksinkertaisesti hauskaa.

- Ei Usain minulle nauranut eikä sanonut mitään. Meitä molempia vain huvitti tilanne, että lähes voitin hänet. Tuntuu hienolta juosta oma ennätys MM-kisoissa ja uskon, että finaalistakin voi odottaa paljon, Jobodwana sanoi.

Miesten huomisesta 200 metrin finaalista on odotettavissa erittäin kovatasoinen, sillä useampi juoksija on alle 20 sekunnin kunnossa. Kahdeksasta finalistista kolme tulee Jamaikalta (Boltin lisäksi Warren Weir ja Nickel Ashmeade).

Komean urheiluillan muita voittajia olivat huikean miesten pituuskisan vienyt Venäjän Aleksander Menkov (8.52), 5000 metrin voittoon kirinyt brittisuosikki Mo Farah, USA:n miesten 400 metrin viestijoukkue ja miesten kuulassa tilastoykkösen Ryan Whitningin lyönyt Saksan David Storl.

Naisten moukarissa ehdoton ennakkosuosikki Tatjana Lysenko ei sen sijaan antanut kotiyleisönsä edessä muille mahdollisuuksia. Antaumuksella Venäjän kansallislaulua ylimmällä korokkeella päästellyt Lysenko sai taustakuorokseen lähes koko Luznikin yleisön.

Julkaistu: 16.8.2013