Tuulilasi

Frankfurtin autonäyttelyssä vähemmän kävijöitä


Sunnuntaina päättyneessä Frankfurtin autonäyttelyssä vieraili hieman vähemmän yleisöä kuin edellisellä kerralla. Kaikkiaan kävijämäärä oli kuitenkin mahtavat 900 000 näyttelyvierasta, mutta kaksi vuotta sitten määrä oli 928 000.

Vaikka kävijämäärä olikin noin kolme prosenttia vähäisempi kuin kaksi vuotta sitten, Frankfurtin autonäyttelyn järjestäjä VDA eli Saksan autoteollisuusyhdistys on silti tyytyväinen. Yleinen taloustilanne on edelleen heikko, eivätkä autonostoaikeet ole kovin suuret.

Mikään ei silti uhkaa Frankfurtin nättelyn asemaa maailman tärkeimpänä autonäyttelynä – ainakaan toistaiseksi. Pekingin ja Shanghain näyttelyt tosin ovat kirineet kovasti, koska autokaupan kasvu on Kiinassa voimakkainta. Niinpä useita uusia malleja on esitelty Kiinan näyttelyissä.

Frankfurt on ennen kaikkea autoalan kohtauspaikka. Sinne tullaan niin idästä kuin lännestä katsomaan automaailman uusia trendejä. Näytttelyn erityispiirre on tarvike- ja osavalmistajien suuri määrä. Tämänvuotisessa näyttelyssä oli kaikkiaan 1 100 näytteilleasettajaa 35 maasta. Näyttelyosastojen yhteenlaskettu pinta-ala oli noin 23 hehtaaria.

Tämänvuotinen näyttely oli järjestyksessä numero 65. Näyttelyn virallinen nimi on Kansainvälinen autonäyttely, Internationale Automobil-Ausstellung eli IAA. Ensimmäinen näyttely järjestettiin jo 1897 Berliinissä hotelli Bristolissa, jossa esiteltiin kahdeksan autoa.

Vuonna 1921 järjestettiin ensimmäinen näyttely ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Sen järjestysnumero oli 14. 67 valmistajaa esitteli 90 henkilö- ja 49 kuorma-automallia.

Vuonna 1939 järjestettiin viimeinen sotaa edeltänyt näyttely, järjestysluvultaan 29. Siinä vieraili ennätysmäärä yleisöä, 825 000 kävijää. Näyttelyn tärkein uutuus oli KdF-Wagen, joka sittemmin tultiin tuntemaan nimellä Volkswagen.

Vuosina 1947-49 autot esiintyivät Hannoverin vientimessuilla yhdessä hallissa, joka oli messujen suosituin osasto. Vuodesta 1951 näyttelyt on järjestetty Frankfurtin messukeskuksessa. Vuonna 1989 henkilö- ja hyötyajoneuvot esiintyivät viimeisen kerran samassa näyttelyssä. Näyttelyssä kävi kaikkiaan 1,2 miljoonaa kävijää, ja tungos kasvoi niin suureksi, ettäviranomaisten oli rajoitettava yleisön pääsyä suosituimpiin näyttelyhalleihin.

Seuraavana vuonna hyötyajoneuvot siirtyivät Hannoveriin omaan näyttelyyn, joka järjestetään parillisina vuosina. Vuonna 2007 henkilöautonäyttely keräsi ennätyksellisen yhden miljoonan yleisömäärän. Talouden alamäki näkyi seuraavien näyttelyiden kävijämäärissä odotettua vähemmän. Vuonna 2009 henkilöautonäyttely veti 850 000 kävijää, ja kaksi vuotta sitten kävijöitä oli 928 000.

Julkaistu: 23.9.2013