Apu

Filosofi Frank Martela: ”Jos saisin lahjaksi miljoona euroa, olisi fiksuinta käyttää suurin osa köyhien maiden tyttöjen kouluttamiseen”

Filosofi Frank Martela: ”Jos saisin lahjaksi miljoona euroa, olisi fiksuinta käyttää suurin osa köyhien maiden tyttöjen kouluttamiseen”
– Ystäväni ihmettelevät kyvyttömyyttäni pärjätä arkisissa asioissa. Varsinkin nuorempana se oli kadoksissa. Ystävillä oli pitkään Frank yhteiskuntakelpoiseksi -kampanja, että miten kannattaa kotona pestä astiat, vaatteet tai siivota kämppä, Frank Martela kertoo.
Julkaistu: 30.4.2021
Jatka lausetta Frank Martela: Lapsuuteni sitkein haave oli... tulla maailmantutkijaksi. Olin kiinnostunut kaikesta, ahmin tietokirjoja ja halusin ymmärtää maailman ilmiöitä. Nyt ammattitukijana en tutki enää koko maailmaa, mutta palo asioiden ymmärtämiseen tulee sieltä asti.
Teini-iässä inhosin erityisesti liikaa poseeraamista ja yritystä olla cool. Yritin tietoisesti välttää kaikkea muodikasta. Pitkään annoin äidin valita vaatteet puolestani.
Minuun jäi pysyvät jäljet, kun muutimme yläaste­aikoina Ruotsiin. Siellä oli vaikea sopeutua porukkaan ja löytää kavereita. Muutimme isän työn perässä ja viivyimme reilut pari vuotta. Olin aika yksin, eikä ollut kaveria koulussa tai muuallakaan. Jäin ulkopuoliseksi.
"Meillä on pihalla paljon lapsia, joista on seuraa toisilleen. Nyt on enemmän tilaa kaikille, sillä muutimme kerrostalosta paritaloon."
Viimeksi nauroin makeasti, kun joku kolmesta lapsestani teki jotain hassua. Joka päivä tapahtuu kohellusta. Toki myös suutun touhuille, lapset herättävät voimakkaita tunteita päivittäin. Välillä pitää ääntäkin korottaa.
Viimeksi rakastuin uuteen omaan kotiini. Meillä on pihalla paljon lapsia, joista on seuraa toisilleen. Nyt on enemmän tilaa kaikille, sillä muutimme kerrostalosta paritaloon. Oma piha on lasten kanssa kätevä ja luonto on lähellä. Voin katsoa poikien touhuja ikkunasta.
Kateellisena katson, miten jotkut ­tutkijakollegat onnistuvat säännöllisesti saamaan kirjoilleen miljoona­yleisön tai artikke­leitaan läpi New York Timesin kaltaisiin laatujulkaisuihin. Olen lähettänyt itsekin sinne mielipidekirjoituksia, mutta toistaiseksi ne eivät ole menneet ­seulasta läpi.
Juuri nyt ottaa päähän koronatilanne. Kaipaisin mahdollisuutta olla ihmisten kanssa tekemisissä. Toivon, että kesällä voisi olla ­normaalimpi tilanne. Haluaisin pitää kavereiden kanssa juhlat tai mennä konserttiin.
Ystäväni ihmettelevät kyvyttömyydelle pärjätä arkisissa asioissa. Varsinkin nuorempana se oli kadoksissa. Ystävillä oli pitkään Frank yhteiskuntakelpoiseksi -kampanja, että miten kannattaa kotona pestä astiat, vaatteet tai siivota kämppä. Se oli useamman vuoden jatkuva vitsi. Viime vuonna meni läppärin numero­napit rikki ja sain korjattua sen vasta yli vuoden myöhemmin.
Mieluummin kuolen kuin luovun vapaudestani ­määrittää miten itse elämääni elän. Autonomia oman elämän suhteen on tärkeää ja ahdistun ympäristöistä, jotka kontrolloivat elämäntapaa, työpaikat tai ­armeijat.
"Tunnettu filosofi Gadamer julkaisi lähes satavuotiaana uusia kirjoituksia. Haaveilen samasta, julkaista ­uutta luotaavan kirjan satavuotiaana."
Ennen oli paremmin ainakin ympäristönkuormitus. Ihmisten elämä on mennyt parempaan suuntaan.
Jos saisin lahjaksi miljoona euroa, olisi fiksuinta ­käyttää siitä suurin osa köyhien maiden tyttöjen ­kouluttamiseen. Se on hyvä tapa parantaa maailmaa.
Sen päivän haluan nähdä, jolloin Suomi pelaa jalkapallon MM-kisoissa. Siinä voi mennä hetki! En ole koskaan pelannut huipputasolla, mutta jalkapallo on ollut mukanani koko elämäni ajan. Pelaan edelleen aladivarissa.
Jos elän yli satavuotiaaksi, toivon, että pystyisin edelleen ajattelemaan terävästi ja osallistumaan ajankohtaisiin keskusteluihin. Tunnettu filosofi Gadamer julkaisi lähes satavuotiaana uusia kirjoituksia. Haaveilen samasta, julkaista ­uutta luotaavan kirjan satavuotiaana.
Kommentoi »