Tuulilasi

Fordin pikkumaasturi rantautuu Eurooppaan

Brasiliassa tehtävän Fordin uuden Ecosport-mallin myynti aloitettiin Euroopassa tällä viikolla. Ensitilaukset voi tehdä Facebookissa, mutta Suomeen pieni katumaasturi saadaan vasta vuonna 2015. Tuolloin autokin valmistettaneen jo myös Euroopassa. Kannattaako tätä Opel Mokkan ja kumppaneiden kilpailijaa odotella?
Kuvat Ford

Kugan lisäksi myös Fordin Euroopassa tarjottavien maasturien mallivalikoima kasvaa. Jenkeissä myynnissä olevan Escapen pohjalle tehdyn Kugan alapuolella olevaa koloa saapuu täyttämään 4,24 metriä pitkä Ecosport Brasiliasta, jossa sen uusi malli on jo markkinoilla. Vaikka 1,7 metriä korkea neliovinen pikku-SUV pohjautuu Fiestaan, se näyttää ison maskinsa, levitettyjen lokasuojiensa ja takaluukun ulkopuolella olevan varapyörän ansiosta paljon Fiestaa massiivisemmalta ja myös trendikkäältä.

Maastotyylinen ulkonäkö ei ole pelkkää silmänlumetta, koska autossa on myös suuri maavara, maasturimaiset muoviverhoukset korin alaosassa sekä neliveto lisävarusteena, jota ei vielä saa siihen auton kotimarkkinoilla Brasiliassa. Myös moottorivalikoimassa on eroja Brasilian ja Euroopan välillä, sillä Brasiliassa testatun koeajoauton kaksilitraisen, myös etanolilla käyvän neloskoneen sijaan Eurooppa-versioon tarjotaan muiden muassa modernia litran kokoista kolmisylinteristä turbokonetta, jossa on jopa 120 hevosvoimaa.

Auton ajo-ominaisuudet, sähkötehosteinen ohjaus ja jarrut vastaavat jo eurooppalaista vaatimustasoa, mutta epätasaiset osien raot, halvat ja kovat muoviosat sekä kaiken kaikkiaan hieman huono työn laatu sisustassa vaativat vielä hienosäätöä. Kojelauta ja keskikonsoli ovat peräisin melkein sellaisinaan Fiestasta, mutta korkea istuma-asento ja yllättävän hyvät tilat eroavat siitä. Sivuttain aukeavan takaluukun avaamiseen tarvitaan tosin paljon tilaa, ja näkyvyys taakse ei ole kovin hyvä pienistä ikkunoista.

Apua esimerkiksi parkkeerattaessa tarjoavat akustiset pysäköintitutkat ja peruutuskamera, jonka saa lisävarusteena LED-valojen, avaimettoman käytön ja monien multimediajärjestelmien ohella. Brasiliassa auton perusvarusteluun kuuluvat ABS-jarrut, ESP, kaksi airbagia, ilmastointi ja tyypilliset kattokaiteet, joihin voi kiinnittää suksibokseja, polkupyöriä ja muita harrastusvälineitä.

Nyt Facebookissa on myynnissä ensimmäinen Eurooppaan suunnattu 500 auton erä, joka on saanut Limited Edition -nimen.

Ecosportin varustetaso ja hinnat Suomea varten päätetään vasta lähempänä markkinoille tuloa, mutta ne asettunevat pääkilpailijoita, eli Nissan Juken, Opel Mokkan ja Skoda Yetin tuntumaan.

Julkaistu: 18.9.2013
Kommentoi »