Tuulilasi

Fordilta superkevyt MondeoFordilta superkevyt Mondeo

Ford on tehnyt Mondeosta konseptiversion, joka painaa jopa 300 kg vähemmän kuin normaali Mondeo.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Ford

Ford on kertonut, että kevyiden materiaalien käyttö on mahdollistanut jopa 300 kilon painonsäästön tavalliseen Mondeoon verrattuna, joka asettuu puntarilla 1554 kilogrammaan. Kyse on melkein 25 prosentista, joka tuo konsepti-Mondeon samaan painoluokkaan Ford Fiestan kanssa, kertoo Autocar.

Vähentyneen painon myötä parannusta on tapahtunut kiihdytysarvoissa, suuremmassa kantavuudessa ja tietenkin parantuneissa kulutuslukemissa. Ford kertoo, että monet konseptiautossa käytetyt materiaalit ovat kotoisin moderneista mobiililaitteista, kuten esim. kemiallisesti vahvistettu lasi (puhelinten näytöt) ja kevyt muovi. Konseptiautossa on käytetty myös paljon magnesiumia ja hiilikuitua.

Auton tutkimustyö on tehty yhteistyössä Fordin ja Yhdysvaltojen energialaitoksen kanssa. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut löytää pitkäkestoisia ratkaisuja autojen painon pudottamisessa. On hyvin todennäköistä, että monet konseptissa käytetyistä materiaaleista löytävät tiensä tuotanto-Fordeihin tulevaisuudessa.   

Fordin tuotekehityksen johtaja Raj Nair kertoo, että kuluttajat haluavat alhaisempia kulutuslukemia, mutta myös paljon hienoja varusteita ja toimintoja autoihinsa. Nämä varusteet nostavat puolestaan auton painoa, joten painon säästöä on löydettävä muualta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 5.6.2014