Tuulilasi

Fordilta kova päätös – näiden autojen valmistus loppuu kokonaan


Ford on kertonut lopettavansa Pohjois-Amerikassa Fiestan, Fusionin, Tauruksen ja C-Maxin valmistuksen kokonaan. Päätös perustui jo vuosikausia laskeneeseen autojen myyntiin.
Kuvat Ford

Keskikokoisten autojen myynti on koko ajan laskenut SUV:ien kustannuksella.

Ford kuitenkin kertoo, että Fusioniin perustuva eurooppalainen versio Mondeo säilyy hengissä, vaikka vaikeaa silläkin on. Nykyinen Mondeo julkistettiin 2015.

“Vaikka Mondeo nyt vielä säilyy, senkin asema Euroopassa käy kyllä hankalaksi tämän päätöksen myötä, mallin myynti on ollut rankassa laskussa koko ajan”, arvelee IHS Markitin analyytikko Ian Fletcher.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Mondeon myynti Euroopassa putosi 17 %. Sitä myytiin 13 973 kappaletta. Omassa segmentissään se oli neljänneksi eniten myyty auto Volkswagen Passatin, Skoda Superbin ja Opel/Vauxhall Insignian jälkeen.

Viime vuonna Ford kertoi Reutersin mukaan alihankkijoilleen siirtävänsä seuraavan sukupolven Mondeon tuotannon Kiinaan, mutta Ford kiisti uutisen. Kiinassa keskikokoiset sedanit ovat edelleen hyvin suosittuja.

”Mondeon, Insignian ja Superbin kaltaisten mallien kohtalo voi hyvinkin ratketa siihen, kuinka niiden kysyntä Kiinassa säilyy”, kertoo JATO Dynamicsin analyytikko Felipe Munoz.

IHS Markitin Fletcher on epäilevällä kannalla Kiinan suhteen.

”Mondeoiden rakentaminen Kiinassa olisi yksi ratkaisu, mutta olisiko se sen arvoista, jos hatchbackeja ja farmariversioita ei enää tehdä?”

Ford Europe tiedotti, että Mondeo pysyy tuotantoportfoliossa ja siihen tehdään uudistus tänä vuonna, tarjolle tulee esimerkiksi hybridimalli.

Julkaistu: 28.4.2018