Tuulilasi

Fordikin avaa patenttejaan – ei tosin yhtä höveli kuin Tesla


Ford on avaamassa sähköautoihin liittyviä patenttejaan myös muille, kuten Tesla teki vuosi sitten. Tällä on tarkoitus vauhdittaa sähköautojen kehitystä.
Teksti Max Lange
Kuvat Ford

Asiassa on kuitenkin yksi mutta. Teslan antoi patenttinsa muiden käyttöön täysin ilmaiseksi, Ford puolestaan pyytää rahaa patenttiensa käytöstä, kertoo Automotive News Europe.

Fordilla on yli 650 patenttia, jotka liittyvät sähköautoiluun ja yli 1000 hybrideihin ja pistokehybrideihin liittyvää patenttihakemusta. Näistä hakemuksista Ford teki pelkästään viime vuonna 400.

Ford on laittanut julkisiksi erityisesti sellaisia patentteja, jotka käsittelevät akuston tehokkuutta ja sen käyttöiän pidentämistä sekä energian talteenottoon liittyviä ratkaisuja.

Fordin patenttien käyttöoikeutta tulee hakea AutoHarvest -säätiöltä. Patenttien hinnat vaihtelevat joistakin sadoista jopa tuhansiin dollareihin.  Teslan patenttien tapauksessa ei tarvita edes pyytää lupaa patenttien käyttämiseen.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 29.5.2015