Tuulilasi

Ford hyväksyi 299 miljoonan dollarin hyvitykset asiakkailleen - syynä Takatan tappavat turvatyynyt


Ford on hyväksynyt 299,1 miljoonan dollarin sovitteluhyvitykset asiakkailleen sen autoissa olevien mahdollisesti viallisten Takatan turvatyynyjen johdosta. Moni odottelee yhä takaisinkutsun saatuaan autonsa korjaamista.
Kuvat Takata

Sovittelu koskee erilaisia taloudellisia menetyksiä asiakkaille. Ne ovat aiheutuneet Takatan turvatyynyjen laukaisimen vioista. Tuomioistuimen dokumenteista käy ilmi, että Ford on markkinoinut autoja virheellisesti turvallisina, autojen ostajat ovat maksaneet liikaa autoista, joiden turvatyynyt ovat kokonaan vialliset tai toimivat vain osittain ja omistajille on koitunut ylimääräisiä kustannuksia takaisinkutsuista korjauksiin.

Jos kuusi muutakin autonvalmistajaa – Honda, Nissan, Toyota, Mazda, Subaru ja BMW - on hyväksynyt samanlaisen sovitteluratkaisun, hyvitysten yhteissumma on jo 1,2 miljardia dollaria.

Ainakin 23 kuolemantapausta on yhdistetty Takatan viallisiin turvatyynyihin, niistä 21 on ajettu Hondalla, kaksi Fordilla. Loukkaantumisia on raportoitu 290. Turvatyynyongelma on johtanut autoteollisuuden kaikkien aikojen laajimpaan takaisinkutsuun, kun 19 autonvalmistajaa on joutunut kutsumaan miljoonia autoja takaisin korjauksiin.

”Me keskitymme edelleen siihen, että saamme asiakkaidemme autot korjatuksi”, Ford tiedotti lyhyesti.

Yhdysvalloissa lähes 30 miljoonaa viallista autoa odottaa yhä korjaamista. Myös tästä Ford maksaa hyvitystä, sillä se on aiheuttanut asiakkaille mm. ansionmenetyksiä ja ylimääräisiä lastenhoitokuluja heidän odotellessaan korjaukseen pääsyä. Ford tarjoaa heille ilmaiseksi vuokra-auton siihen saakka, kun korjaukset saadaan tehtyä.

Takata myönsi viime vuonna syyllisyytensä törkeään rikokseen ja suostui maksamaan korvauksia kaikkiaan miljardi euroa. Se johti yhtiön konkurssiin, mutta autokomponenttivalmistaja Key Safety Systems osti Takatan 1,6 miljardilla dollarilla. Yhtiön nimi on nyt Joyson Safety Systems ja se on Ningbo Joyson Electronicin tytäryhtiö.

Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviraston apulaishallintojohtaja Heidi King kehotti autonvalmistajia kiirehtimään viallisten Takatan turvatyynyjen korjauksia.

”On äärimmäisen tärkeää, että autonvalmistajat tekevät kaikkensa tavoittaakseen jokaisen omistajan ja auton, jossa on nämä tappavat turvatyynyt. Valmistajien on varmistettava, että nämä vaaralliset turvatyynyt tullaan vaihtamaan uusiin niin pian kuin mahdollista.”

Julkaistu: 17.7.2018