Tuulilasi

Ford ei anna sinun ajaa ylinopeutta – uuteen S-MAXiin älykäs nopeudenrajoitin


Nopeudenrajoittimet ovat olleet tuttu varuste autoissa jo pitkään, mutta Ford aikoo estää ylinopeuksien ajamiset modernilla tekniikalla.
Kuvat Ford

Fordin uuteen tila-autoon, S-MAXiin, saa lisävarusteena ”Intelligent Speed Limiter” -järjestelmän, joka yrittää aktiivisesti estää kuljettajaa ajamasta ylinopeutta.

Kuljettaja voi ensin manuaalisesti säätää korkeimman sallitun nopeuden, jota auto saa ajaa. Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmää hyödynnetään todellisen nopeusrajoituksen havaitsemiseen. Näin auto tietää aina, milloin kuljettaja ajaa ylinopeutta ja milloin ei.

Järjestelmä toimii nopeusalueella 30–200 km/h, ja haluttua nopeusrajoitusta voidaan säätää viiden kilometrin hyppäyksillä. Järjestelmä mahdollistaa 10 km/h ylityksen tiellä vallitsevasta nopeusrajoituksesta.

Kun nopeusrajoitus ylitetään, järjestelmä vähentää moottorin vääntöä, jotta auton vauhti hidastuisi. Jarruja älykäs nopeudenrajoitin ei käytä. Jos auton vauhti kasvaa liian suureksi, esimerkiksi alamäkiosuuksilla, varoittaa järjestelmä merkkiäänellä kuljettajaa.

Jos on tarpeen nostaa nopeutta yli suurimman sallitun, voi kuljettajaa voimakkaammalla kaasunpainalluksella väliaikaisesti ohittaa järjestelmän.

Holhousta vai sakkojen välttelyä – siinäpä vasta kysymys?

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 24.3.2015