Apu

Folke Westin hurja ryöstökokemus: "Minut olisi likvidoitu"

Folke Westin hurja ryöstökokemus: "Minut olisi likvidoitu"
Matkamies Folke West pelkäsi Brasiliassa kuolevansa, kun veitsellä varustautuneet ryöstäjät kävivät hänen kimppuunsa.

Se oli ryöstö, Folke West huudahtaa ja aloittaa tarinan.

Halusimme ikuistaa auringonnousun ja lähdimme kuvaaja Jarmo Gustafssonin kanssa hotellilta ennen viittä. Turvamies kysyi, haluammeko tosiaan mennä ulos kameroiden kanssa tähän aikaan. ’Arbeit! Arbeit! Työtä on tehtävä’, vastasimme. Turvamies puisteli päätään. Kuvaaminen vie aikaa, ja niin kuljin kaukana kuvaajan edellä, joka tuli ehkä jopa kilometrin verran jäljessä – Cobacabanan ranta on todella pitkä. Yhtäkkiä tunsin voimakkaan kivun selässäni ja kaaduin maahan. Minua potkaistiin.

Saman tien oli kaksi kaveria kimpussani: toinen piti kiinni käsistäni – ja toisella oli stiletti, jolla se sitten veti ensin kellon hihnan poikki, että sai kelloni. Seuraavaksi se katkaisi vyön, jotta pääsi kopeloimaan farkkujen taskut – rahat olivat siellä. Kaikki kävi nopeasti, he olivat ammattilaisia. Yritin olla liikkumatta.

Jos he olisivat saaneet vietyä ryöstön loppuun, minut olisi likvidoitu. Niin he yleensä tekevät, kun ryöstön kohde on nähnyt ryöstäjät. Mutta meren pauhussa en ollut huomannut, että rannalla meitä oli lähestynyt poliisiauto. Yhtäkkiä kuului poliisin huuto, ja ne jätkät jähmettyivät kädet ylhäällä, veitset putosivat käsistä (tarina jatkuu...)

Folke ”Folke West” Westerholm, 71, muistelee kahdenkymmenen vuoden takaista ryöstöyritystä Rio de Janeirossa. Kun ryöstäjien veitsi oli hänen kurkullaan, hän pelkäsi kuolevansa.

Reissuilla ei otettu tietoisia riskejä

Folke kertoo mielellään tarinoita matkoistaan, mutta kieltää leveilevänsä koettelemuksillaan. Reissuilla ei hänen mukaansa kiivaimpinakaan vuosina otettu tietoisia riskejä. Varsinaisille kriisialueille ei matkustettu lainkaan.

Jos liikuttiin Cobacabanan kaltaisissa paikoissa, joissa voi olettaa törmäävänsä varkaisiin, taskuun otettiin pari kymppiä seteleinä – täysin tyhjätaskuna ei kannattanut kulkea. Tai kannata.

Hän jatkaa kesken jäänyttä tarinaansa suuresta Copacabanan ryöstöyrityksestä.

… Rosvot vietiin poliisiasemalle, kuten myös minut ja kuvaaja Jarmo, joka tuli paikalle ihmettelemään. Jätkät pistettiin käsiraudoissa patteriin kiinni – me istuimme samassa huoneessa pöydän takana. Kello oli kuusi aamulla ja meidän käskettiin odottaa. Kahdeksalta tuli paikalle päällikkö hienoissa kiiltävissä saappaissa. Hän meni suoraan niiden roistojen luo – ja alkoi potkia ja huutaa: ’What a fucking shit we do have here?’ Olin sanonut kuvaajalle, että pistä kamera pöydälle ja kuvaa, älä liikuta kameraa, mutta kuvaa. Ja meillä on tuo hetki nauhalla (jatkuu)…

Kulttisuosikki kelpasi parodioitavaksi

Matkamies Folkesta tuli vähän vahingossa. Hän työskenteli perheyrityksen jatkajana ja puutarha-alan yrittäjänä aikuisuutensa ensi vuodet, mutta jatkuvaa nostelua vaativa työ rikkoi hänen selkänsä.

Seurasivat vuodet toimittajana. Ensin paikallisradiossa, sitten televisiossa. Sysäys reissaamiseen tuli, kun televisiokanava PTV:n johtaja Hans Edin pisti sekä Musavisaa että matkailuohjelmaa tehneen Folke Westin valitsemaan: teet jatkossa joko musiikki- tai matkailuohjelmia.

Syntyi se Folke West, jonka nojatuolimatkailua vuosituhannen vaihteessa harrastanut Suomi tuntee. Persoonallisesti suomea ääntänyt, intohimoisia monologeja milloin missäkin kaukaisen nähtävyyden äärellä lasketellut mies.

Hän antoi kansalle ideoita matkustaa, kertoi kohteissa elävien ihmisten arjesta ja paikkojen historiasta. Syntyi kulttisuosikki Folke West, joka kelpasi Jope Ruonansuun, Jarkko Tammisen ja Lapinlahden lintujen imitoitavaksi ja parodioitavaksi.

Folke keräsi huomiota, ja tv-töiden loputtua 2000-luvun alussa hänen ”katuteatteriksi” kutsumansa matkaopastoiminnan äärelle riitti asiakkaita. Reissuissa Folke kertoi juttuja paitsi kohteista, myös aiemmin tekemistään reissuista.

Elämä Helsingissä, Panama Cityssä ja Havannassa

Nyt Folke kertoo tarinaansa Helsingin Jollaksessa, ystävänsä rivitalohuoneistossa. Vaimo Lene, 38, kuuntelee vieressä. Täällä Suomen ehkäpä kuuluisin matkailija majailee aina Suomessa ollessaan.

– Teemme vaihtokauppaa. Hän saa sitten vastaavasti asua luonani Panama Cityssä tai Havannassa, Folke kertoo.

Folke Westin ja Lenen elämä on täynnä meren kohinaa ja jatkuvaa yrittämistä. Tällä hetkellä Lene vuokraa työkseen kotikaupungissa Havannassa sijaitsevaa loma-asuntoa.

– Ensimmäinen vuokraaja tuli Suomesta. Se oli uskomaton sattuma, Lene nauraa.

Välillä vuokratoiminnan pyörittäminen jää Lenen äidin hoidettavaksi, sillä Lene kulkee mukana Folken isännöimillä seuramatkoilla Kuubassa, Panamassa, Argentiinassa – tai kesäisin vaikka Suomenlahdella.

Havannassa riittää haasteita, sillä Yhdysvaltain presidentti Trumpin kiristämä Kuuban kauppasaarto vaikeuttaa muun muassa rakennustarvikkeiden saamista. Vanhan asunnon remontoiminen länsimaisten turistien vaatimuksia vastaavaksi vaatii maalia, laastia ja muita tarvikkeita, joiden hankkiminen on Havannassa ajoittain lähes mahdotonta.

– Kiristämällä kauppasaartoa Trump tappaa kapitalismin ja orastavan yritteliäisyyden Kuubasta, Folke hymähtää.

Hän harmittelee, että Obaman presidenttikautensa loppuvaiheessa tekemät Kuubaa koskevat helpotukset on pitkälti peruttu – eivätkä ihmiset muualla maailmassa juuri tiedä siitä.

– Kuuban kansa kärsii. Ei ole helppoa elää jatkuvassa tavaran puutteessa. Kauppasaarto on jatkunut jo 57 vuotta. Hyvin alkaneet uudistukset ovat pysähtyneet. Onneksi Lenen asunto on valmis, Folke sanoo.

Keräys puuttuvista tv-ohjelmista

Pariskunnan motto on Juntos Somos Fuerte – Yhdessä olemme vahvoja!

Yhdessä voitetut vaikeudet ovat yhdistäneet pariskuntaa, jonka vastoinkäymisistä vakavin oli Folken syöpä.

Matkamiehen kaulaan ilmestyi patti, jonka koostumuksesta ei aikoihin saatu selvyyttä. Kun diagnoosi viisi vuotta sitten valmistui, Folke pelkäsi syövän levinneen jo eri puolille kehoa. Niin ei kuitenkaan ollut ja matka sai jatkua.

Entuudestaan hoikka, entinen maratoonari menetti sairauden ja raskaiden hoitojen seurauksena painoa ja muistutti omien sanojensa mukaan pitkään luurankoa.

Vähitellen voimat ovat kuitenkin palautuneet, ja Folke kiittelee vuolaasti vaimoltaan saamaansa apua ja tukea.

Folke on toipunut syöpähoitojen jälkeen paitsi reissukuntoon, myös ruutukasvoksi. Tänä syksynä

Alfa TV:llä nähdään Best of the West -koosteohjelmia niistä sadoista 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa tehdyistä Matkalla maailmalla, Unelmamatka maailman ympäri, Folken matkassa ja Matkamies-ohjelmista. Tai oikeastaan niistä, mitä ohjelmien taltioinneista on jäljellä: joitakin satoja ohjelmia tuhoutui tv-tuotantoyhtiön varaston vesivahingossa.

– Tarkoitus on aloittaa keräys: käynnissä on selvitys puuttuvista ohjelmista. Sitten yritetään jäljittää, jos joku on sattunut tallentamaan juuri näitä puuttuvia ohjelmia kotonaan.

Tarkoitus on myös tehdä ensi vuonna kokonaan uusia tv-ohjelmia. Suunnitelmissa on työstää valmiiksi pitkään valmisteltu dokumenttisarja latinalaisen Amerikan alkuperäiskansojen kohtalosta. Tarkoitus on myös jatkaa reissaamista. Työn alla on useita ”matkatuotteita” Suomen lähialueilla, Kuubassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Tarkoitus sitä, tarkoitus tätä.

Syöpä vei 15 prosenttia

Ikää on mittarissa 71 vuotta, mutta eläkkeelle jääminen saa odottaa.

Folke West ei ole sanojensa mukaan syövän jälkeen kuin 85 prosenttia sairautta edeltäneestä Folke Westistä, mutta hänessä on yhä paljon voimaa ja energiaa. Niin kuin on miehessä, joka pelastui ryöstäjien kynsistä – kirjaimellisesti salamavalojen loisteeseen.

… Poliisit veivät jätkät takahuoneeseen ja sieltä kuului pieniä kiljahduksia. Ulos tullessaan ne olivat ihan muusina. Poliisi kertoi miesten tunnustaneen ja joutuvan vankilaan. ’Voitte olla rauhassa, he eivät enää ahdistele teitä, koska Brasiliassa ei voi maksaa takuita.’ Meidät pyydettiin ulos poliisiauton viereen kahden pidätyksen hoitaneen poliisin kanssa. Paikalle tuli lehtikuvaaja, joka otti kuvia. ’Look happy, look happy!’ Seuraavan päivän lehdessä oli kuva ja otsikko etusivulla: ’Rohkeat poliisit pelastivat suomalaisen tv-tähden!’”

Julkaistu: 4.10.2019
Kommentoi »