Apu

Rajoitusten purku tuo tartuntataudit – Koronarajoitukset ovat pitäneet myös influenssan kurissa

Rajoitusten purku tuo tartuntataudit – Koronarajoitukset ovat pitäneet myös influenssan kurissa
Flunssa-aaltoja on taas luvassa. Kun kontaktien määrä lisääntyy, viruksille tarjoutuu mahdollisuus tarttua ihmisestä toiseen.
Julkaistu: 21.9.2021

Ei niin pahaa ettei hyvääkin: koronan rajoittaminen on tukahduttanut myös muita ihmisväestössä liikkuvia tartuntatauteja. Esimerkiksi monesti paljonkin uhreja vaativa influenssa-aalto on jäänyt varsin matalaksi. Kun rajoituksia nyt puretaan ja ihmiset alkavat tapaamaan toisiaan, myös taudit luultavasti alkavat taas levitä.

– Influenssaa oli koko maailmassa hyvin vähän liikkeellä. Syynä ovat kaikki koronarajoitukset. Kun ihmiset eivät kohtaa toinen toisiaan eivätkä juuri ­matkusta mantereelta toiselle, eivät myöskään helposti leviävät hengitystie­virukset, influenssa mukaan lukien, pääse leviämään. Toki maskeilla, käsideseillä ja etäisyyksillä on myös ollut suuri merkitys, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:sta.

Nohynekin mukaan sama pätee myös muihin väestössä kiertäviin tarttuviin tauteihin, kuten tavalliseen flunssaan, vatsatauteihin ja bakteeriperäisiin aivokalvontulehduksiin, verenmyrkytyksiin ja keuhkokuumeisiin.

Virukset hyötyvät kontaktien lisääntymisestä

Onko siis odotettavissa flunssa- ja vatsa­tautiaaltoja, kun ihmiset tapaavat taas toisiaan vilkkaammin?

– Kyllä. Kun kontaktien määrä lisääntyy, viruksille tarjoutuu mahdollisuus tarttua ihmisestä toiseen.

Nohynekin mukaan tautien leviämistä on ehkäissyt etenkin ihmisten kohtaamisten vähäisyys. Vaikkapa aiempaa paremmasta käsihygieniasta huolehtiminen tuskin siis estäisi influenssa-aaltoja, vaikka voisikin hillitä taudin leviämistä.

Influenssa on aina arvaamaton, mutta väestön vastustuskyky on eristyksen ­jäljiltä todennäköisesti heikentynyt sitä ja muista hengitystieviruksia vastaan.

Influenssarokotteiden teho vaihtelee vuosittain. Influenssavirus muuntuu, joten joka vuosi pääosan tapauksista aiheuttaa tietty kanta. Mitä paremmin kanta saadaan ennakoitua, sitä tehokkaampi on rokote. Sekin vaikuttaa, kuinka moni influenssarokotteen ottaa.

– Valmistaudumme pahimpaan, mutta toivomme lievää influenssakautta, Nohynek sanoo.

2 kommenttia