Apu

Flamingo on uskollinen ystävä jolla on pienet piirit – Parasta kaveria ei jätetä – Tutkimus

Flamingo on uskollinen ystävä jolla on pienet piirit – Parasta kaveria ei jätetä – Tutkimus
Vaaleanpunaiset, pitkäkoipiset flamingot viihtyvät isoissa parvissa, mutta valitsevat sieltä pienen ystäväjoukon, jonka kanssa pitävät uskollisesti yhtä.
Kuvat Adobe Stock

Brittiläisen Exeterin yliopiston tutkimuksessa tarkkailtiin viiden vuoden ajan Slimbridgen eläintarhassa asustavaa neljää flamingoparvea.

Parvissa oli 23–147 lintua, kertoo Smithsonian Magazine. Flamingot haalivat ympärilleen 2–3 ystävän joukon, joka pitää tiiviisti yhtä sairastumisista huolimatta. Yhtäkään yksineläjää ei tutkimuksessa löytynyt.

Flamingot elävät hyvin pitkään: osa tutkituista linnuista on asustanut samassa paikassa 1960-luvulta lähtien. Tutkimus viittaa siihen, että myös flamingoystävyydet ovat pitkäkestoisia.

Luonnossa flamingot elävät valtavissa parvissa kuten Tansanian Natron-järvellä. Sinne kokoontuu vuosittain kahden miljoonan linnun joukko. Ison lintuparven pienemmät ryhmät saattavat auttaa lintuja ruuan haussa, vaarojen vahtimisessa tai seuraamaan, milloin iso parvi alkaa siirtyä uusille laidunmaille.

Eläintarhanpitäjille tulokset kertovat siitä, ettei kaveruksia tule erottaa toisistaan, kun lintuja siirretään eläintarhasta toiseen.

Flamingot pitävät tiiviisti yhtä.

”Kuinka kauan kestää matka Maasta Kuuhun?”

"Lennon kesto riippuu siitä, millaisella aluksella Kuuhun mennään, millainen reitti valitaan sekä siitä, aiotaanko Kuuhun laskeutua, asetutaanko vain sen kiertoradalle vai pyyhälletäänkö suoraan ohi.

Matka Kuun pinnalle kestää noin kolme päivää. Jos käytettäisiin paljon enemmän polttoainetta kiihdytykseen ja jarrutukseen, matka voisi taittua nopeamminkin, mutta se olisi myös paljon kalliimpaa."

Apu juniorin tiedekysymys 

Kysyjä: Roni, 6

Vastaaja: tiedottaja Anne Liljeström, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Julkaistu: 7.5.2020
Kommentoi »