Tuulilasi

Fisker tekemässä paluuta - suunnitelmissa edullinen täyssähköauto


Henrik Fisker haluaa rakentaa Fisker-brändin alle verrattain edullisen sähköauton, jonka hinnaksi tulisi Yhdysvalloissa 40 000 dollaria eli 35 000 euroa. Auton on tarkoitus tulla markkinoille vuonna 2021.

Fisker on ottanut oppia epäonnistuneesta Fisker Karma -superautoprojektistaan. Karma oli tuplasti kalliimpi lataushybridi, jota valmistettiin Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa. 2008 esitellyn Karman tuotanto lopetettiin 2012, koska myyntiluvut olivat heikkoja. Fisker kärsi isot tappiot.

Fisker myikin yrityksen kiinalaiselle Wanxiang Groupille. Nyt Henrik Fisker on kuitenkin palannut. Hän suunnittelee 40 000 dollarin hintaista sähköautoa massamarkkinoille. Kuten Teslan Model 3, myös Fiskerin on tarkoitus tulla maailmanlaajuiseen myyntiin, ei ainoastaan Yhdysvaltoihin.

Fisker ei aio rakentaa uutta tehdasta vaan etsii jo valmista tuotantotilaa autolleen. Yrityksellä on töissä tällä hetkellä alle 100 työntekijää, mutta Fiskerin mukaan hän palkkaa joka viikko lisää työntekijöitä.

”Karma oli aikaansa edellä, nyt aika on oikea sähköautoille. Trendi kohti sähköautoja on täysin selkeä”, Fisker sanoo Automotive Newsille.

”isot perinteiset autonvalmistajat Volkswagen etunenässä ovat todella sitoutuneita sähköautoprojekteihinsa. Se on tärkeä merkki, sillä tulemme varmasti jo melko pian näkemään ison vyörytyksen erikokoisia ja erihintaisia sähköautoja. Siksi mekin haluamme rakentaa omamme, mutta sen on oltava niin edullinen, että massatuotanto ja myynti onnistuvat”, Henrik Fisker visioi.

Julkaistu: 22.1.2019