Fiat Chryslerin ja PSA:n yhdistyminen varmistui – uusi autojätti syntyi
Autot ja liikenne
Fiat Chryslerin ja PSA:n yhdistyminen varmistui – uusi autojätti syntyi
Fiat Chrysler ja PSA Group ovat sopineet yhdistymisestä, mistä on huhuttu jo pitkään. Näin syntyy maailman neljänneksi suurin autonvalmistaja.
6Kommenttia
Julkaistu 18.12.2019
Tuulilasi

Sopimus julkistettiin keskiviikkoaamuna. Yhtiön hallitukseen tulee viisi paikkaa niin FCA:lle kuin PSA:llekin. Omistussuhde on muutenkin 50-50. Yhdistymisen avulla on tarkoitus säästää teknologia- ja tuotekehityskustannuksissa 3,7 miljardia euroa vuosittain.

PSA:n pääjohtaja Carlos Tavares aloittaa uuden yhtiön pääjohtajana, toimikausi on viisi vuotta. Uuden yhtiön nimestä ei ole vielä päätetty. Samalla yhdistyy kaksi merkittävää autoteollisuussukua, Agnellin ja Peugeotin klaanit.

Yhdistymisen johdosta Fiat Chrysler pääsee kiinni PSA:n moderneihin alustoihin, mitkä tulevat auttamaan sitä täyttämään Euroopan koko ajan tiukentuvat päästönormit. PSA puolestaan hyötyy FCA:n voitollisesta bisneksestä Yhdysvalloissa, missä sen brändeistä menestyvät etenkin Ram ja Jeep.

Kilpailuviranomaisten ja ammattiliittojen on vielä annettava hyväksyntänsä yhdistymiselle. Kahdella yhtiöllä on yhteensä 400 000 työpaikkaa, eikä niiden haluta olevan uhattuna.

Uusi yhtiö tulee myymään noin 8,7 miljoonaa autoa vuodessa, sitä enemmän myyvät vain Volkswagen Group, Toyota Motor ja Renault-Nissan.

”Yhdistyminen ei automaattisesti poista kaikkia yhtiöiden vajavaisuuksia. Kummallakaan ei ole vielä yhtään todella hyvää premium-brändiä, eikä niiden asema Kiinan markkinoilla ole kovin vahva”, sanoo B. Metzler Seel Sohn & Co:n analyytikko Jürgen Pieper Bloomberg TV:lle.

6 kommenttia