Tuulilasi

Fiat 500 mallistoon tila-auto L


Fiat 500L on tutusta ikonista kehitetty tila-auto. Muunneltavan auton kyytiin mahtuu helposti perhe tai ystäviä ja matkatavaroita - jopa viisi isoa matkalaukkua.

Ulkomitoiltaan edelleen pieni, sisätiloiltaan yllättää.

Uusi Fiat 500L ei vieläkään ole ulkomitoiltaan tyypilklinen tila-auto, Korin pituus on 4,15m, leveys 1,78m ja korkeus 1,66m. Auto on helppo pydäköidä myös kaupunkien keskustassa. Mutta sisätilojen ja niiden muunneltavuuden ansiosta auto on suunniteltu viiden matkustajan tarpeisiin. Sisätiloja voi muunnella jopa 1500 eri tavalla.

Auton takaistuimia voi siirtää pitkittäissuunnassa 12 senttiä, ja takaistuimien selkänojaa voi kallistaa matkustusmukavuuden lisäämiseksi. Tavaratilaa on 400 litraa, mutta se on helposti laajennettavissa. Pitkätkin esineet mahtuvat kyytiin.

Tavaratila on lisäksi jaettavissa kolmeen osaan siten, että erilaiset tavarat säilyvät omissa osastoissaan niin haluttaessa. Tästä ratkaisusta Fiat käyttää nimitystä Cargo Magic Space.

Taloudellinen

Fiat autonvalmistajana on ollut jo pitkään edelläkävijä ympäristöystävällisten ajoneuvojen kehittämisessä. Fiat 500L ei tee poikkeusta, auto on kevyt sekä käyttäjälleen että ympäristölle.

Fiat 500L:n moottorit ovat ekologisia ja  ekonomisia. Vaihteisto on 6-portainen manuaalivaihteisto, jotta moottoreista saataisiin kaikki potentiaali irti.

Moottorivalikoimaan kuuluu  sama muista Fiat-malleista tuttu 1,4-litrainen bensiinimoottori, joka tuottaa 95 hevosvoimaa 6000 kierroksella minuutissa. Sen ansiosta auton huippunopeus on 170 km/h. Auto kiihtyy nollasta sataan 12,8 sekunnissa.  Koska moottorin tilavuuden suhde sen antamaan tehoon on suuri, ajaminen on tasaista ja miellyttävää. Polttoaineen kulutus on kuitenkin vähäinen.

Myöhemmin vuonna 2013 saataville tulee myös uusi  105 hevosvoiman tehon tarjoava 0,9-litrainen Start&Stop-toiminnolla varustettu turbomoottori. Se edustaa TwinAir-moottoriperheen kehityksen huippua. Pieni kaksisylinterinen moottori tuottaa maksimitehon  5500 kierroksella minuutissa ja  vääntää 145 Nm  jo 2000 kierroksella minuutissa.  Siksi 500L  yhdistää erinomaisen väännön hyvin matalalla kierrosluvulla. Polttoainetta säästyy, ja haitalliset päästöt pysyvät pieninä. ´

Diesel tulee täydentämään moottorivalikoimaa vuoden 2013 aikana.

UConnect

Fiat 500L:ssä kuljettaja hallinnoi helposti radiota ja multimedialaitteita UConnect-järjestelmän USB- tai AUX-liitännän kautta. Bluetooth-toiminnon ansiosta matkapuhelimen käyttö onnistuu käsiä ohjauspyörästä irrottamatta. Lisäksi  älypuhelimen musiikkitiedostoja voi kuunnella langattomasti, mikäli puhelin tukee tätä toimintoa.

500L:ään on saatavilla myös TomTom Go Live -navigaattori, jonka avulla kaupunkiliikenteessä luoviminen onnistuu helposti ja mukavasti HD-liikennetiedotteiden ansiosta. Yhteydenpito erilaisiin sosiaalisiin verkostoihin (mm. Twitter ja TripAdvisor, palveluissa maakohtaisia eroja) on helppoa.

eco:Drive Live -sovellus ohjaa kuljettajaa kohti taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää ajotapaa. Se kerää tietoa kuljettajan ajotavoista ja antaa niiden pohjalta suosituksia, joiden avulla polttoaineen kulutusta on mahdollista pienentää merkittävästi. eco:Drive Live näyttää reaaliaikaista tietoa matkan etenemisestä, joten kuljettaja näkee heti ajotapansa vaikutuksen kulutukseen ja päästöihin.

Valoisa

Fiat 500L:n suuret ikkunat ja luokkansa suurin lasikatto tekevät siitä erityisen valoisan auton. Suuret, autoa kiertävät ikkunat myös tekevät ajamisesta erityisen nautittavaa ja pysäköimisestä helppoa. 1,5 m2 suuri lasikatto on saatava joko kiinteänä, tai avattavana kattoikkunaversiona.

Turvallisuus

500L:n turvallisuus – niin aktiivinen kuin passiivinenkin – on taatusti huippuluokkaa.  Autossa on 6 turvatyynyä, ajovaloautomatiikka ja sumuvalot kääntymistoiminnolla.

Vakioturvavarusteisiin kuuluvat lisäksi lukkiutumattomat ABS-jarrut, BAS-hätäjarrutehostus ja hienostunut ESP-ajonvakautusjärjestelmä. Se sisältää ASR/MSR-luistoneston, mäkilähtöavustimen helpottamaan mäkilähtöjä ja DST-ohjausavustimen, joka edistää ajonvakautta. Lisäksi autossa on elektroninen ERM-kaatumisenestojärjestelmä. Euro NCAP -törmäystestissä Fiat 500L saavutti täyden viiden tähden tuloksen.

Valmistetaan Serbiassa

Fiat 500L -autot valmistetaan Fiatin uudessa Kragujevacin tehtaassa Serbiassa. Huippumodernin tuotantolaitoksen kapasiteetti on jopa yli 700 autoa päivässä.

Turvallisuus

500L:n turvallisuus – niin aktiivinen kuin passiivinenkin – on taatusti huippuluokkaa.  Autossa on 6 turvatyynyä, ajovaloautomatiikka ja sumuvalot kääntymistoiminnolla.

Vakioturvavarusteisiin kuuluvat lisäksi lukkiutumattomat ABS-jarrut, BAS-hätäjarrutehostus ja hienostunut

ESP-ajonvakautusjärjestelmä. Se sisältää ASR/MSR-luistoneston, mäkilähtöavustimen helpottamaan mäkilähtöjä ja DST-ohjausavustimen, joka edistää ajonvakautta. Lisäksi autossa on elektroninen ERM-kaatumisenestojärjestelmä. Euro NCAP -törmäystestissä Fiat 500L saavutti täyden viiden tähden tuloksen.

Valmistetaan Serbiassa

Fiat 500L -autot valmistetaan Fiatin uudessa Kragujevacin tehtaassa Serbiassa. Huippumodernin tuotantolaitoksen kapasiteetti on jopa yli 700 autoa päivässä.

Hinnat

Fiat 500L hinnasto alkaa 19 992,26 eurosta.

Julkaistu: 10.1.2013