FC Hongan pelaajat kirjeessään seurajohdolle: mitta on täynnä
Puheenaiheet
FC Hongan pelaajat kirjeessään seurajohdolle: mitta on täynnä
Pelaajien kirje jalkapallojoukkue FC Hongan seurajohdolle Mika Lehkosuon (kuvassa) potkujen jälkeen paljastaa tulehtuneen tilanteen ongelmajoukkueen sisällä.
8.4.2014
 |
Image

Imagen haltuunsa saama kirje kertoo turhautuneisuuden ja raivon, jolla FC Hongan pelaajat ottivat vastaan helmikuussa tiedon päävalmentaja Mika Lehkosuon potkuista.

”Päävalmentaja Mika Lehkosuolle annetut potkut, sekä tapa jolla ne toteutettiin, otettiin pelaajien keskuudessa vastaan syvän pettymyksen vallassa. Tieto tuli täydellisenä yllätyksenä kaikille, ilman mitään ennakkovaroituksia. Yhdessä vaadimmekin saada avoimesti ja rehellisesti tietää, mikä on konkreettinen syy Banan potkuihin. Puhtailla faktoilla esitettynä. Oletamme viimeistään harjoitusten jatkuessa jonkun päätöksen takana olevista tulevan suoraselkäisesti kertomaan pelaajien eteen, mistä tässä kaikessa todellisuudessa on kysymys”, pelaajat kirjoittavat kirjeessä, jonka olemassaolo paljastui Imagen tehdessä taustaselvityksiä laajaa FC Honka -aiheista juttua varten.

Kirje on lähetetty seurajohdolle 11. helmikuuta – siis sen jälkeen, kun seura oli jo kertonut oman versionsa syistä Lehkosuon potkujen taustalla.

Pelaajat eivät kuitenkaan ole uskoneet seuran esittämiä selityksiä potkuista, epäselvyyksiä Lehkosuon matkalaskuissa, vaan he vaativat oikeita syitä esille.

Viimeinen asia ilmoittamiseen liittyen on Banan julkinen mustamaalaaminen. Ottamatta enempää kantaa, teillä on varmasti ollut syynne sopimuksen irtisanomiseen, mutta kuinka kuvittelette meidän pelaajina ja seuran työntekijöinä suhtautuvan tilanteeseen, jossa monivuotinen päävalmentajamme leimataan julkisuudessa käytännössä talousrikolliseksi? Eikö [ ]olisi epäselvyyksien, kyseenalaistamisten ja jopa vihamielisten reaktioiden välttämiseksi ollut järkevää tulla asian kanssa esiin pelaajien edessä jo etukäteen? Kuinka odotatte tämän tulevaisuudessa vaikuttavan jo valmiiksi tulehtuneisiin väleihin seurajohdon ja pelaajien välillä?”

Imagen tietojen mukaan FC Hongan pelaajien palkat ovat olleet jatkuvasti myöhässä, bonuksia on jätetty maksamatta ja kun palkkojen perään on soiteltu ja kyselty, pelaajille on annettu lupauksia, jotka on sitten jälleen rikottu. Näin on jatkunut ainakin vuodesta 2011, kertovat Hongan toiminnan ytimessä mukana olleet henkilöt, jotka haluavat pysytellä nimettöminä asioiden arkaluonteisuuteen vedoten.

Ennen tätä kirjettä Hongan pelaajilta on turhaan useissa eri tilanteissa koetettu saada kommenttia joukkueen ja sen taustayhtiön, Pallohonka Oy:n, vaikeuksista.

”Ne ovat asioita, joihin en voi vaikuttaa”, kuittasi muun muassa Hongan kapteeni Jussi Vasara Helsingin Sanomissa viimeksi lauantaina 5. huhtikuuta.

Ennen kirjettä ainoa kommentti oli mielenilmaus Lehkosuon potkujen jälkeisenä päivänä Rovaniemellä Hongan Liiga-cupin ottelussa RoPS:a vastaan. Hongan pelaajat pelasivat ottelun Honka-logot valkoisin teipein peitettynä.

Pelaajien kirjeestä ilmenee, että heitä on painostettu olemaan hiljaa palkanmaksuongelmista ja muista talousvaikeuksista lojaalisuuteen vedoten.

”Olemme pitäneet mediassa suumme kiinni esimerkiksi palkanmaksuongelmien osalta – –, mutta silti te päätätte toimia näin. Muistanette varmasti kuinka olette peräänkuuluttaneet meiltä pelaajilta sitoutumista ja lojaaliutta vaikeina hetkinä – –. Olette pyytäneet meitä pitämään suumme kiinni mediassa ja vaalimaan Hongan imagoa kaikin mahdollisin keinoin, vaikka kuinka tekisi mieli avautua ongelmista julkisesti, hakea rahoja palkkaturvasta tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin.”

Kirje on osoitettu Hongan seurajohdolle, joka tarkoittaa käytännössä pääomistaja-puheenjohtaja Jouko Harjunpäätä, toista pääomistajaa Jouko Pakarista sekä virkaa tekevää toimitusjohtajaa Tero Auvista, joka aloitti FC Hongan edustusjoukkuetta pyörittävässä Pallohonka-yhtiössä vuoden alussa. Lehkosuo irtisanottiin vain kuukausi Auvisen tulon jälkeen. Hongan taustaorganisaatio on muutenkin vähän kerrassaan murennettu ja murentunut: Auvisen tulon jälkeen 11:stä työntekijästä yhdeksän on jättänyt seuran.

Auvinen on sanonut julkisuudessa, että kaikki on joukkueessa hyvin. Oheisessa Urheilulehden videossa, joka on julkaistu tasan kuukausi pelaajien seurajohdolle osoitetun kirjeen jälkeen, Auvinen sanoo esimerkiksi kohdassa 2:20, että ”joukkueessa on tosi hyvä henki”.

Toukokuun Imagessa julkaistaan pitkä artikkeli FC Hongasta ja sen ongelmista.

Image koetti saada juttua varten haastattelua FC Hongan omistaja-puheenjohtaja Jouko Harjunpäältä puhelimitse, tekstiviestitse ja sähköpostitse, mutta ei saanut vastausta.

Alla pelaajien seurajohdolle osoittama kirje kokonaisuudessaan.

FC Hongan seurajohdolle 11.2.2014

Perjantaina 6.2. päävalmentaja Mika Lehkosuolle annetut potkut, sekä tapa jolla ne toteutettiin, otettiin pelaajien keskuudessa vastaan syvän pettymyksen vallassa. Tieto tuli täydellisenä yllätyksenä kaikille, ilman mitään ennakkovaroituksia. Yhdessä vaadimmekin saada avoimesti ja rehellisesti tietää, mikä on konkreettinen syy Banan potkuihin. Puhtailla faktoilla esitettynä. Oletamme viimeistään harjoitusten jatkuessa jonkun päätöksen takana olevista tulevan suoraselkäisesti kertomaan pelaajien eteen, mistätässä kaikessa todellisuudessa on kysymys.

Olisimme kuitenkin ehdottomasti toivoneet teidän tekevän näin jo etukäteen. Emme ota kantaa siihen miten asian laita on juridisesti, tuskin teillä on laillista velvollisuutta meille asiasta mitään mainita ennen kuin työsopimuksia irtisanotte, mutta periaatteellisista ja yhteisöllisistä syistä se olisi ollut teiltävähintäänkin kohtuullista toimintaa. Tässä vaiheessa on otettava nimittäin huomioon myös aikaisemmat haasteet pelaajien ja seurajohdon välillä. Kun palkat ovat olleet myöhässä, pelaajat eivät ole olleet turhautuneita siihen ettei seuralla ole ollut varaa maksaa, vaan siihen, ettei kukaan ole ilmoittanut ajoissa ja selkeästi että missä mennään. Tietoja on tihkunut sähköpostitse välikäsien kautta päiväkausia myöhässäannetuista takarajoista. Tämän vuoksi emme olettaneetkaan että olisitte avoimemmin toimineet, mutta nyt teillä olisi ollut tilaisuus tehdä positiivinen muutos.

Tässäkin tapauksessa saimme kuulla seuran kannalta vakavasta asiasta hyvin epämääräisesti. Bana ilmoitti perjantain treenien jälkeen saavansa potkut, eikä osannut itsekään kertoa syytä. Tiedämme, ettähänellä olisi ollut mahdollisuus mennä kyseisenä perjantaina tilaisuuteen kuulemaan syyt potkuille ennen kuin ne julkaistiin mediassa, mutta miten se olisi meidän tilannettamme muuttanut? Todennäköisesti olisimme saaneet ylipäätään ensimmäisen tiedon potkuista suoraan mediasta, emme edes Banalta, olihan kuulemistilaisuus päällekkäin harjoitusvuoromme kanssa. Niiden jälkeen hyvin nopealla aikataululla tieto olikin jo mediassa. Ennemmin arvostamme sitä että Bana halusi tulla vetämään vielä yhdet harjoitukset kanssamme ja hyvästelemään pelaajat. Mikäli tässä seurassa toimittaisiin kautta linjan positiivisen yhteishengen mukaisesti, Banan kertoessa potkuista olisimme olleet syistä jo tietoisia tai ainakin ne olisi siinä hetkessä pystytty meille avoimesti esittämään, hänen tai muun tahon puolesta. Potkut eivät ole ikinämukava asia, mutta vaikeatkin asiat voi hoitaa kunniakkaasti, mikäli niin haluaa.

Viimeinen asia ilmoittamiseen liittyen on Banan julkinen mustamaalaaminen. Ottamatta enempää kantaa, teillä on varmasti ollut syynne sopimuksen irtisanomiseen, mutta kuinka kuvittelette meidän pelaajina ja seuran työntekijöinä suhtautuvan tilanteeseen, jossa monivuotinen päävalmentajamme leimataan julkisuudessa käytännössä talousrikolliseksi? Eikö teidän mielestänne olisi epäselvyyksien, kyseenalaistamisten ja jopa vihamielisten reaktioiden välttämiseksi ollut järkevää tulla asian kanssa esiin pelaajien edessä jo etukäteen? Kuinka odotatte tämän tulevaisuudessa vaikuttavan jo valmiiksi tulehtuneisiin väleihin seurajohdon ja pelaajien välillä?

Pidämme muutenkin todella kohtuuttomana julkisesti leimata Bana mm. huonoksi esimerkiksi, hän kun on edustanut täysin päinvastaista niin Hongalle kuin koko suomalaiselle jalkapalloilulle. Näinkö kunnioitatte kaikkea sitä mitä hän seuran hyväksi teki viimeisen vuosikymmenen aikana? Näinkö kunnioitatte hänen tulevaisuuttaan jalkapallovalmentajana ja ihmisenä? Olemme pitäneet mediassa suumme kiinni esimerkiksi palkanmaksuongelmien osalta, niin pelaajat, Bana kuin muukin valmennusjohto, mutta silti te päätätte toimia näin. Muistanette varmasti kuinka olette peräänkuuluttaneet meiltä pelaajilta sitoutumista ja lojaaliutta vaikeina hetkinä, esimerkiksi juuri talousvaikeuksien kohdalla. Olette pyytäneet meitäpitämään suumme kiinni mediassa ja vaalimaan Hongan imagoa kaikin mahdollisin keinoin, vaikka kuinka tekisi mieli avautua ongelmista julkisesti, hakea rahoja palkkaturvasta tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin. Ja me olemme kuuliaisesti totelleet. Tämäkö on nyt kuitenkin se teidän käsityksenne sitoutumisesta ja lojaaliudesta seuraa, sen työntekijöitä ja yhteistä projektiamme kohtaan?

Se että Bana haki saataviaan oikeusteitse ei toivottavasti vaikuttanut potkuihin, se oli nimittäin hänen perusoikeutensa palkansaajana ja varmasti vähintäänkin aiheellista pitkäaikaisten maksuongelmien takia. Yhteen vedettynä emme siis lainkaan arvosta tapaanne toimia Banan potkujen osalta, pidämme niitäsuorastaan vastenmielisinä.

Valitettavasti emme muutenkaan voi enää tuntea oloamme luottavaisiksi, millään tasolla. Keskuudessamme käydään vakavahenkisiä keskusteluja ja arvuutteluja siitä, mitähän on luvassa seuraavaksi. Ketkä muut joutuvat jättämään seuran ja millä perusteilla? Mitä suunnitelmia meidän ja koko organisaation varalle on olemassa – vai onko niitä ollenkaan? Epätietoisuus ja epävarmuuden tunne ei voi olla vaikuttamatta harjoittelu – ja pelimotivaatioon seuran tapahtumissa, omatoimiseen harjoitteluun tauon aikana, yhteisiin ja yksityisiin tulevaisuuden näkymiin, yleiseen mielentilaan ja varsinkaan seuran sisäiseen ilmapiiriin. Koemme seuran tärkeimmän yksittäisen henkilön poispotkimisen vahingollisena niin urheilullisella kuin taloudellisellakin puolella, sekä epäluottamuslauseena meitä pelaajia kohtaan.

Urheilullisella puolella menetys on ilmeistä siinä mielessä, että Bana on ollut Veikkausliigan kiistatta paras valmentaja jo vuosia. Hän tekee töitä enemmän ja tunnollisemmin kuin kukaan muu, on saanut tekemisellään kehitettyä lukuisia nuoria pelaajia ja seuran omia kasvatteja joukkueen runkopelaajiksi, houkuteltua nimekkäitä vahvistuksia seuran ulkopuolelta ja ollut monelle pelaajalle tärkein yksittäinen tekijä esimerkiksi jatkosopimusta tehdessä. Mikä tärkeintä, hän on saanut joukkueen pelaajamateriaalista maksimaalisen potentiaalin ja tulokset raavittua irti, johdattaen meidät lähes jokaisena vuonna mitalitaisteluun, mitaleille, eurokentille, kahteen Liiga Cupin voittoon sekä seurahistorian merkittävimpään saavutukseen, Suomen Cupin voittoon.

Taloudellisella puolella hän on mm. alansa huippuosaavana henkilönä ja karismaattisena persoonana antanut arvokkaat kasvot koko Hongan ideologialle ja organisaatiolle, toiminut vetovoimana sponsoreille ja katsojille sekä tuonut myönteistä näkyvyyttä myös merkittävässä maajoukkue-tehtävässä toimiessaan. Hänen erottamisensa, etenkin näin kyseenalaisella tavalla, ei yksinkertaisesti voi olla näkymättä seuran urheilullisessa menestyksessä, taloudellisessa onnistumisessa, syvälle juurtuneen ideologian toteuttamisessa tai varsinkaan koko seuran yleisessä ulkokuvassa. Valitettavasti keskustelut joita FC Hongasta tällä hetkellä seuran ulkopuolella käydään ovat lohduttoman negatiivisia. Mikäli seuraamme ja toimintaamme on joskus aiemmin jo epäilty ja kyseenalaistettu, kuten onkin tehty, on Bana ollut yksi tärkeimpiä tekijöitä pitämään positiivista imagoa ja uskottavuutta yllä. Hänen erottamisensa, varsinkin hyvin hämäräperäisellä tavalla, murentaa viimeistäkin kuorta maineeltamme, sen kaikilla tasoilla.

Koska potkuistakaan ei mitenkään informoitu pelaajia etukäteen että voisimme edes etäisesti ymmärtäämistä kaikessa on kyse, emme pidä asemaamme kovinkaan arvokkaina tällä hetkellä tai koe, että meidän etumme painaisi vaakakupissa käytännössä ollenkaan.

Kuinka voisimmekaan tuntea toisin? Vastakkainasettelua seurajohdon ja pelaajien välillä on ollut jo tapausta ennen, liittyen etenkin palkanmaksuongelmiin, heikkotasoiseen kommunikaatioon, työntekijöiden kohteluun niin taustojen kuin osittain myös entisten pelaajienkin osalta, joten nyt viimeistään koemme, ettei hatara suhteemme kestä enää näitä jatkuvia vastoinkäymisiä.

Odotamme teiltä johdonmukaista ja seikkaperäistä vastausta, perusteluja esittämiimme epäkohtiin, konkreettisia syitä ja syy-seuraus-suhteiden esittämisiä, sekä huomionarvoisesti avoimempia toimintatapoja kaikessa keskinäisessä toiminnassamme. Emme todellakaan tunne oloamme enäätyytyväisiksi tai optimistisiksi, emmekä usko seurajohdon ja pelaajien välien olleen ikinä näin etäiset, tulehtuneet ja haavoittuvaiset. Nyt olisi viikon loma aikaa rauhoittua, mutta valitettavasti epätietoisuus ja turhautuneisuus leimaa voimakkaasti mielialaamme tauon aikana, emmekä koe meidän velvollisuudeksi tehdä seuraavaa aloitteita asioiden rauhoittamisen osalta.

Päätimmekin yksissä tuumin pelaajien kesken, että jatkossa mikäli palkat ovat vielä myöhässä, seura kohtelee työntekijöitään yhtä epäammattimaisesti ja epäkunnioittavasti kuin tähän asti tai meidän asemamme muutoin laiminlyödään esim. pitämällä tärkeitä tai meitä koskevia tietoja pimennossa, aiomme ryhtyä omiin välittömiin toimenpiteisiimme teitä ensin informoimatta. Aika on tullut täyteen ettäpitäisimme varauksetta seuran puolia, sillä emme ole enää aikoihin kokeneet seuran pitävän meidän puolia. Banan erottaminen edellä käsitellyllä tavalla oli viimeinen teko.

Kunnes kaikesta yllä mainitusta olemme kanssanne keskustelleet, saaneet merkittävästi lisää tietoa, perusteluja ja ymmärrystä tämän epämiellyttävän ja sekavan asiaintilan keskellä, emme koe tarpeelliseksi tai mielekkääksi lähestyä asiaa yhtään positiivisemmin, saati sitten maalailla kuvia valoisasta ja vahvasta tulevaisuudesta. Toivottavasti haluatte tehdä asialle jotain viimeistään tauolta palatessamme.

Terveisin,

FC Hongan pelaajat 2014

Esitettävät pääpointit:

* Ilmoittamattomuus pelaajille, aivan kuin palkkojen myöhästymisten kohdalla

* konkreettinen syy miksi bana sai potkut

* yleinen mielipide oli suuri tyytymättömyys, varsinkin banan julkiseen mustamaalaamiseen

* epäluottamuslause pelaajia kohtaan, pelaajien etu ei ilmeisesti paljoa paina tässä firmassa

* vastakkainasettelu johdon ja pelaajien välillä, joka ei kestä mm. myöhästyneitä saatavia

* epävarmuuden tunne joka syö pelaajien motivaatiota ensi kaudeksi

* bana vetovoima mahdollisille vahvistuksille, jatkosopimuksille, sponsoreille ja katsojille

* bana hongasta eniten esillä ja erottaminen pitemmän päälle syö näkyvyyttä

* lojaaliuden vaatiminen seurajohdon toimesta

* toimenpiteet mikäli seurajohdon huono toiminta jatkuu

 

Kommentoi »