Apu

Jalkapallo – FC Hakan päävalmentaja Teemu Tainio: ”On outoa, että terassille voi ottaa vaikka 1 500 ihmistä, urheilukatsomoihin ei – Toivoisin Palloliiton pitävän asiasta enemmän meteliä”

Jalkapallo – FC Hakan päävalmentaja Teemu Tainio: ”On outoa, että terassille voi ottaa vaikka 1 500 ihmistä, urheilukatsomoihin ei – Toivoisin Palloliiton pitävän asiasta enemmän meteliä”
Jalkapallon miesten Veikkausliiga alkaa vihdoin heinäkuussa.
Julkaistu: 16.6.2020
Teemu Tainio on ollut monessa mukana, mutta kulunut kevätkausi on hänellekin uran kummallisin. Maaliskuussa julistetussa poikkeustilassa ja yhteisharjoitusten kiellossa pahinta oli epävarmuus: mitä tehdään, milloin sarja alkaa vai alkaako se ylipäänsä.
– Aika paljon on joutunut soveltamaan, mutta ainakin intoa piisaa. Olen harvemmin nähnyt yhtä paljon hymynaamoja kentällä kuin pari viikkoa sitten, kun päästiin vihdoin kiinni normaaliin futisarkeen, Tainio heittää.
Valkeakoski on perinteinen futispaikkakunta, jossa valmentajan on helppo hymyillä – niin kauan kuin menee hyvin. Kun ei mene, katsomovalmentajia ja lajituntijoita löytyy joka nurkan takaa.
Takavuosina on nähty sekin, että seurajohto tulee koppiin kertomaan, kuinka pitäisi pelata.
– Joo, muistan, millaista täällä oli pelata vierasjoukkueessa. Mutta ei minua kukaan päsmäröi. Oka (toimitusjohtaja Olli Huttunen) antaa touhuta vapaasti, kunhan hommassa on jotakin järkeä, ja neuvoo vain, jos kysyn, Tainio kuittaa.

Teemu Tainio –Tornion terrieri

”Tornion terrieri” ei ole pienestä hätkähtävää tyyppiä, mutta hän myöntää auliisti olevansa valmentajana vielä noviisi.
Kun nousijajoukkue kokoontui joulukuussa, valtaosa pelaajista ei ollut koskaan pelannut maan ylimmällä sarjatasolla – eikä vuonna 2015 komean uransa päättänyt Tainio, 40, ollut valmentanut siellä.
– Minulle oli tärkeää vetää pari vuotta uran jälkeen happea, että pystyin erottamaan pelaaja- ja valmentajaroolit toisistaan. Ykkösessä tuli pari kertaa mieleen, että menen itse kentälle... Ei vaan. Olin sinut lopettamisen kanssa, ja minulla on ollut niin monenlaisia koutseja, että tiedän, mitä teen ja mitä en ainakaan tee.
Suurelle yleisölle Hakan tutuimmat pelaajat ovat Eero Markkanen ja toisen polven jalkapalloilija Anton Popovitš. Joukkue lähtee Veikkausliigaan haastajana, mutta tavoittelee paikkaa kuuden joukkueen yläloppusarjassa.
– Realiteetit pitää tiedostaa ja tunnustaa, mutta ei ole mitään järkeä lähteä vain säilymään sarjassa. Veikkausliigassa suurin osa joukkueista muuttaa peliään vastustajan mukaan. Haka ei tee niin; näillä mennään syteen tai saveen, Tainio lataa.

HJK taas ennakkosuosikki

Ennakkoveikkailuissa vahvin mestarisuosikki on rajusti satsannut HJK.
Omaa kierrettään kauteen tuo seurojen taloustilanne ja epätietoisuus siitä, miten kokoontumisrajoituksia tulkitaan: saako katsomoon ottaa yli 500 ihmistä vai ei?
– Ymmärrän varovaisuuden, mutta onhan se aika outoa, että terassille voi ottaa vaikka 1500 ihmistä, mutta valvottuihin ja rajattuihin urheilukatsomoihin ei. Jalkapallo on aika monen ihmisen ammatti, ja seurat ovat pahassa pulassa. Toivoisin Palloliitonkin pitävän asiasta enemmän meteliä, Tainio sanoo.
Muukin live-urheilu käynnistyy pikkuhiljaa. Naisten palloilupääsarjat ovat jo alkaneet. Miesten Superpesis alkaa 2.7. ja yleisurheilun GP-sarja 8.7.
Teemu Tainio oli pelaajana Ranskan liigan Auxerren, Valioliigan Tottenhamin ja maajoukkueen avainpelaajia. Hakaa hän alkoi valmentaa 2017.

Veikkausliiga

Miesten Veikkausliiga käynnistyy 1. heinäkuuta.
Avauskierroksella keskiviikkona 1.7. klo 18.30:
  • FC Haka–FC Honka,
  • FC Lahti–HJK,
  • HIFK–KuPS,
  • Ilves–IFK Mariehamn,
  • SJK–TPS.
Torstaina 2.7.
  • FC Inter–RoPS.
Kommentoi »