Tuulilasi

Faradayn Futuren hurja sähköauto esitelty – Jääkö vain tähdenlennoksi?


Kalifornialainen start-up-yritys Faraday Future on lopulta esitellyt ensimmäisen sähköautonsa. Kovien lupausten taustalla piilee kuitenkin rajuja rahahuolia.
Teksti Max Lange
Kuvat Faraday Future

Faraday Future esitteli CES-messuilla FF 91-autonsa, joka on eräänlainen suurikokoinen crossover. Autoon on ahdettu vaikuttavalta kuulostava 130 kWh akusto, sen sähkömoottorit tuottavat 1 050 hevosvoimaa ja toimintamatkaa pitäisi olla reilu 600 kilometriä.

Suorituskykyarvoissa auto alittaa juuri ja juuri Tesla Model S P100D:n lukemat. Faraday Future selkeästi on yrittänyt peitota Teslan saavutukset jokaisella numeroilla mitattavilla osa-alueilla. FF:n mukaan 91 kykenee myös Teslan tavoin autonomiseen ajamiseen, joskin Faraday Future hyödyntää Lidar-tutkia.

FF vakuuttelee, että huimat numeroarvot omaava 91 tulisi tuotantoon jo vuonna 2018. Tätä on kuitenkin syytä epäillä, sillä lukuisten medialähteiden perusteella Faraday Futurelta olisi menneet rahahanat kiinni juuri ennen auton julkistusta sekä useita johtohenkilöitä olisi eronnut firmasta.

Faradayn Futuren taustalla on ollut kiinalainen elektroniikkayhtiö LeEco. Faraday Future on lyhyessä ajassa palkannut peräti 1 000 työntekijää ja yrityksen laajentuminen on ollut huimaa. Lehtitietojen mukaan FF ei ole pystynyt viime aikoina maksamaan edes kaikkia laskujaan muille yrityksille.

Jos Faraday Future selviää rahahuolistaan ja saa sähköautonsa tuotannon todella käyntiin, on FF 91 yksi mielenkiintoisimmista ja kehittyneimmistä sähköautoista markkinoilla. FF ottaa parhaillaan vastaan varauksia uudesta autosta, mutta FF 91:n hinnat eivät vielä ole selvillä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 4.1.2017