Fanille euroviisut on yhteinen maailma
Kulttuuri
Fanille euroviisut on yhteinen maailma
Viisuportilla seisoo vannoutunut, yhteisöllisyyteen ja rinnakkaiseloon uskova kansa.
9.5.2018
 |
Apu

Tomu Lissabonissa alkaa laskeutua ensimmäisen semifinaalin jäljiltä. Ilahduttavaa Saara Aallon jatkopaikan lisäksi oli se, että puolet finaaliin menneistä jahtaa maidensa ensimmäistä voittoa.

Ennakkosuosikit Viro ja Israel toki ovat vanhoja konkareita, mutta esimerkiksi tulta loimuava Kypros on lähempänä ensimmäistä voittoaan kuin ikinä.

Mietitte ehkä, minne pieni saarenpuolikas majoittaisi kaikki tuhannet viisuvieraat, delegaatiot ja journalistit. Kysäisin asiaa kyproslaisilta faneilta, Julie ja Eleni Eracleoukselta, illalla areenan portilla ja asia on kuulemma yksinkertainen.

- Kypros on kaunis ja lämmin saari. Siellä voi telttailla.

Mielenkiintoisia aikoja elämme.

Portugalilainen Sergio (vas.) ja israelilainen Al Bel uskovat Israeliin - ja Saaraan.

Kisapaikan portilla tapaa paljon viisukonkareita näinä päivinä, sillä kummastakin semifinaalista sekä itse finaalista järjestetään kaksi täyteen myytyä kenraalia yleisölle ennen varsinaista tv-lähetystä. Euroopan jurytkin näkevät esitykset jo päivää etukäteen.

Ja keitäpä muitakaan portilla tavallisen rahvaan joukossa näkee kuin vannoutuneita ja värikkäästi, ettei jo voisi sanoa välillä omituisestikin, pukeutuneita viisufaneja ympäri maailmaa.

Heille maailman suurimman tv-show’n salaisuus on yksinkertainen.

- Ennen kaikkea se on tämä kansainvälinen väkijoukko. Missä muualla voit tavata ihmisiä Islannista, Valko-Venäjältä, Itävallasta tai Portugalista, sanoo israelilainen Al Bel.

- Ja tämä moninaisuus ja odottamattomat soundit. Kaikki laulut ovat erilaisia ja tuovat tuulahduksia eri puolilta Eurooppaa, säestää portugalilainen Sergio.

Kim Karlsson (vas.) ja Jouni Pihkakorpi ovat kiertäneet euroviisuja hyvän tovin.

Saman tunteen jakavat fanit kaikkialla, kaukaista Suomea myöten.

- Euroviisujen salaisuus on yhteisöllisyys, ja se on kilpailu, jossa tehdään hyvää musiikkia. Mielenkiintoista on tietenkin myös nähdä, miten Suomi pärjää, sanoo Jouni Pihkakorpi, joka on tullut Kim Karlssonin kanssa Saaraa kannustamaan.

Pihkakorpi on Suomen Euroviisuklubi OGAE Finlandin pitkäaikainen nokkamies, joka hiljan jätti homman seuraaville. Kisakokemusta on kertynyt jo ikään kuin viran puolesta.

- Ensimmäisen kerran olin viisuissa vuonna 2000 ja sen jälkeen joka vuosi. Sinä aikana Suomen paras sijoitus Lordin voiton lisäksi oli Softenginen yhdestoista tila.

Oikealle viisufanille euroviisut ovat ennen muuta rauhanomaista rinnakkaiseloa.

- Portugali on jalkapallomaa, joten poliisi on valmistautunut tappeluihin. Mutta euroviisut ei ole tappelemista, se on rakkautta. Katso ympärillesi, näetkö kenenkään tappelevan. Silti poliisi on aggressiivinen, moittii Sergio maanmiehiään.

- Älä nyt liioittele. Kiovassa viime vuonna turvajärjestelyt olivat ihan kreisit. En pitänyt siitä yhtään. Tuntui, että mitä ne aikovat tehdä meille, Al Bel toppuuttelee.

Eila Tarvudd-Sundby (vas.) ja Soile Tervo luottavat Saaraan ja Alexander Rybakiin.

Viisufaneille tunnelma ja yhteisö ovat tärkeitä, mutta suosikkinsa heilläkin on. Soile Tervo ja Eila Tarvudd-Sundby ovat tulleet kannustamaan Saara Aaltoa finaaliin, mutta pienellä kierteellä:

- Olen asunut 30 vuotta Norjassa. Tänä iltana olen suomalainen ja torstaina norjalainen. Onneksi Saara ja Alexander Rybak ovat eri päivinä, nauraa Tarvudd-Sundby.

Hän on viisuissa kuudetta kertaa, Tervo neljättä.

- Ei ole tainnut Suomi sinä aikana koskaan päästä finaaliin. Saaran voittoon en ihan usko, mutta toivon, että pääsee finaaliin. Muuten muututaan norjalaisiksi ja kannatetaan Norjaa, Tervo sanoo.

Islantilaisten ilta päättyi pettymykseen, Ari Ólafssonin komea laulu ei riittänyt.

Eikä Saara Aalto pelkästään suomalaisten suosikki ole.

- Israel voittaa tänä vuonna, ei kahta sanaa, Sergio yrittää israelilaiselle ystävälleen.

- Älä sano noin. Saara Aalto on yksi suosikeistani tänä vuonna. Näin hänet Israelin partyissa ensi kertaa ja hän oli amazing! Niin paljon voimaa ja niin – wau! Minä todella rakastan Suomea. Koska olen myös dj, soitan paljon Suomi-lauluja – ja vain suomeksi, Al Bel sanoo.

Kokeneen Pihkakorven mielestä Suomi menee "finaaliin, totta kai”, ja muitakin tärppejä kattauksesta löytyy.

- Ranska on loistava, mutta tänä vuonna muutkin isot rahoittajamaat ovat kunnostautuneet. Ja Israel.

Mahdollisen karsiutumisen varallekin oli illalla jo suunnitelma olemassa.

- Me syytetään ruotsalaisia ja englantilaisia. Ne ovat tehneet koreografian ja puolet musiikista, Pihkakorpi nauraa, kun tietää, että kysymys on teoreettinen.

Illalla Saara Aalto marssi finaaliin, ensimmäisenä suomalaisena kolmeen vuoteen.

Kommentoi »