Apu

Toimi näin, jos jouduit huijauksen uhriksi Facebook-kaupoilla – Poliisi listaa yleisimmät vedätykset

Toimi näin, jos jouduit huijauksen uhriksi Facebook-kaupoilla – Poliisi listaa yleisimmät vedätykset
Sosiaalisessa mediassa tapahtuvissa huijauksissa on ollut selkeää kasvua viime vuosina.
Julkaistu: 13.2.2021

Facebookissa tapahtuvia huijauksia tapahtuu Suomessa yhä enemmän. Vuonna 2018 Facebook lanseerasi Marketplace-nimisen kauppapaikan, jossa ihmiset saavat myydä ja ostaa käytettyä tavaraa. Marketplacessa ilmoitusten tekeminen on ilmaista ja jokainen Facebookin käyttäjä voi käyttää sitä.

Poliisin tilastojen mukaan Facebookin Marketplacessa tapahtuvista huijauksista rikosilmoituksia on vuonna 2018 tehty noin sata, vuonna 2019 noin 300 ja viime vuonna noin 650. Yleisin rikosnimike on lievä petos.

Yleisimmät huijaukset

Rikoskomisario Ville Kiviniemi Helsingin poliisin rikostutkintayksiköstä kertoo, että petosrikoksissa on yleisesti ottaen ollut kasvua viime vuosina.

– Yleisin huijaus on, että huijauksen kohteeksi joutunut toinen osapuoli on maksanut tuotteen etukäteen muttei saa tuotetta. Jonkin verran ilmoituksia tulee myös anastetun omaisuuden myymisestä tai tuoteväärennöksistä. Erityisesti Facebookissa tapahtuu myös olemattomien asuntojen ja loma-asuntojen vuokraamista. Olemattomasta asunnosta pyydetään ennakkoon vuokravakuutta tai ennakkomaksua. Erilaisten huijaustapojen kirjo on kuitenkin valtava.

"Erityisesti huijataan elektroniikkaa, puhelimia ja pelikoneita. Useasti tuotetta etsivä ihminen on jättänyt ostoilmoituksen, johon huijari sitten vastaa ja myy olematonta tuotetta."
Rikoskomisario Ville Kiviniemi

Pääosin sosiaalisessa mediassa tapahtuvissa petosrikoksissa kysymys on melko pienistä summista. Yleisimpiä ovat alle 500 euron huijaukset. Motiivina on yleensä raha ja taustalla voi olla esimerkiksi peli- ja päihdeongelmia.

– Erityisesti huijataan elektroniikkaa, puhelimia ja pelikoneita. Useasti tuotetta etsivä ihminen on jättänyt ostoilmoituksen, johon huijari sitten vastaa ja myy olematonta tuotetta, Ville Kiviniemi jatkaa.

Sähköposti- ja puheluhuijausten tarkoituksena on yleisesti kalastella jotain tietoa rikosperäisiin tarkoituksiin.

Toimi näin – Poliisi neuvoo

Entä, mitä kannattaa tehdä, jos huomaa tulleensa huijatuksi? Rikoskomisario Kiviniemi kertoo, että tärkeintä on dokumentoida nopeasti talteen mahdollisimman paljon tietoa mahdollisesta petkuttajasta.

– Ensiksi tulee ottaa näyttökuvat kännykällä kaikesta mahdolliseen rikokseen liittyvästä; toisen osapuolen Facebook-profiili, yhteystiedot, keskusteluhistoria tuotteen ostosta, tosite paketin lähettämisestä tai maksusuorituksesta. Jos kyseessä on vale-Facebook-profiili, se katoaa nopeasti, joten dokumentointi nopeasti on ensiarvoisen tärkeää. Lopulta tulee tehdä rikosilmoitus poliisille. Sen voi tehdä lähimmällä poliisiasemalla tai netissä.

Kiviniemi kertoo, että rikoksen uhri saa neuvontaa ja juridista tukea esimerkiksi Rikosuhripäivystyksestä.

"Mikäli maksu suoritetaan ulkomaiselle pankkitilille, ja huijari on mahdollisesti muualla kuin Suomessa, poliisi ja syyttäjä pohtivat oikeusprosessin ja seuraamusten kannalta, onko tutkintaa syytä jatkaa."
Rikoskomisario Ville Kiviniemi

Tarkista Facebook-profiilin taustat

Hän sanoo, että huijaria on vaikea tunnistaa. Hän kehottaa tuotteen ostajaa etsimään toisista lähteistä tietoa Facebookin profiilitietojen perusteella ja sen jälkeen tekemään omaa riskiarviota, kannattaako tuotetta ostaa ja paljonko on huonossa tapauksessa valmis menettämään rahaa.

Poliisin mukaan rikoksen selvittäminen helpottuu, jos maksu on suoritettu kotimaiselle pankkitilille.

– Mikäli maksu suoritetaan ulkomaiselle pankkitilille, ja huijari on mahdollisesti muualla kuin Suomessa, poliisi ja syyttäjä pohtivat oikeusprosessin ja seuraamusten kannalta, onko tutkintaa syytä jatkaa. Vaikka huijari saataisiin kiinni, hänen saamisensa oikeuden eteen Suomeen maksaa. Mikäli syyttäjä ja tutkinnanjohtaja näkevät tässä tutkinnassa epäsuhtaisuutta, tutkinta voidaan lopettaa syyttäjän päätöksellä tutkinnanjohtajan esityksestä.

Rikosilmoituksen voi tehdä Poliisin verkkosivuilla www.poliisi.fi klo 06–22.45 välisenä aikana tai lähimmällä poliisiasemalla. Rikosuhripäivystys www.riku.fi antaa tukea rikoksen uhreille.

Kommentoi »