Apu

Eve Hietamies: ”Tuntematon mies käveli pihalle ja halusi neuvotella kattoremontista”

Eve Hietamies: ”Tuntematon mies käveli pihalle ja halusi neuvotella kattoremontista”
Eve Hietamies osti omakotitalon ja tekee remonttia, joka ei ole ilmaista.
Julkaistu: 28.8.2019

Viitisen vuotta sitten ostimme omakotitalon. Sen jälkeen elämä on ollut yhtä remonttia. Talvella se siirtyy sisälle, kesällä ulos. Tätä kirjoittaessa mies raataa hiki otsalla lomapäiviään pihalla, jonne vuosien mittaan on kasvanut viidakko. En edes tiennyt, että luumupuu voi luumujen sijaan tehdä vain uusia luumupuita.

Vanha omakotitalo ei ole halpa paikka asua. On tehtävä ikäviä valintoja: salaojat vai poreallas? Valitettavasti salaojat voittavat. Isot remontit myös pelottavat: mitä jos ­joutuu huijarin uhriksi?

Sitä paitsi remontit ovat hirvittävän kalliita. Jokunen vuosi sitten taloon tehtiin katto. Tuntematon mies käveli pihalle, halusi neuvotella kattoremontista, ja kauhukseni aviomieheni suostui. Ja miten kävi: aamuseitsemältä tuli kaksi kaveria, jotka tekivät töitä iltaseitsemään, siivosivat jälkensä ja lähtivät. Jäimme monttu auki tuijottamaan upouutta peltikattoa, jonka tekemiseen ­meni päivä.

Kuusikymmenluvulla rakennetussa talossa on ollut pitkään ongelma: aina kun kävi suihkussa, lattia lainehti vettä ja viemäriparka yritti koristen niellä lattialla olevaa lammikkoa. Eikö mies taas innostunut, kun sai puhelinsoiton, jossa ehdotettiin ilmaista viemäreiden kuvausta. Rähjäsin: etkö mänttipää tajua, että mikään ei ole ilmaista? Jokin huijarifirma yrittää vain koukuttaa asiakkaakseen.

Eräänä päivänä mies kertoi nähneensä viemärikameran videonauhan ja sopineensa saman tien remontin kahden viikon päähän. Olin kauhuissani: ennen sopimusta olisi ainakin pitänyt googlata firma, tarkistaa suositukset tai varoitukset. Mihin me menisimme siksi ajaksi, kun viemärit revitään auki? Missä kävisimme suihkussa ja etenkin vessassa? Mies mutisi jotakin kuivakäymälästä, ja sehän otti pannuun: että juostaisiin yöpuvussa ulos pihalle bajamajaan? Sitä paitsi vain minä ja lapsi joutuisimme käyttämään bajamajaa, mies itse oli lähdössä remontin ajaksi ulkomaille työmatkalle – reilu meininki.

Eräänä kesäaamuna pihalle peruutti valtava pakettiauto, ja ulos hyppäsi hymyilevä kaveri, Miko, joka kahvikupin jälkeen alkoi paiskia töitä alakerrassa. Kaikki työ tapahtui siellä. Inhoamani bajamaja olikin iso ämpäri, kuivakäymälä, joka laitettiin yläkerran vessaan. Se ei edes haissut. Suihkutta joutui olemaan kaksi päivää, mutta suomalainen on tottunut käymään pesulla pesuvadin kanssa.

Opin uuden termin: viemärit sukitettiin eli vanhan putken sisään sujutettiin muoviseossukka, joka kovetettiin lujaksi muoviputkeksi. Se asennettiin viemäriputken sisään paineilman voimalla. Viemärikamera oli kertonut, että vanhat putket olivat romahtamaisillaan – jos niin olisi käynyt, piha olisi jouduttu repimään auki. Teimme remontin viime hetkellä.

Homma oli suorastaan kiehtovaa, en ymmärtänyt siitä hölkäsen pöläystä. Välillä sukitettiin ja asennettiin haarayhteitä, välillä työ siirtyi lattiakaivoihin. Sain katsella videokuvaa siitä, miten sukka kulki putkien sisällä ja kuulla, että talomme viemärit nielivät noin 36 metriä sukkaa. En ymmärtänyt viemärikameran kuvasta mitään.

Kellarikerros oli täynnä letkuja, laitteita, vaijereita ja esineitä, joita en tunnistanut. Paineilmakompressori piti alakerrassa ajoittaista älämölöä. Vettä ei saanut valuttaa viemäriin muutamaan päivään, ja sitten kun sai, suihkun viemäri nieli kaiken veden nätisti, korisematta.

Pitkään pelkäämäni remontti kesti vain kolme päivää. Sitten Miko siivosi jäljet, luovutti loppuraportin ja lähti.

Uuden viemärisukan voi sitten asennuttaa lapsenlapsenlapsi.

1 kommentti