Apu

Eve Hietamies: Navy Seal -joukkojen amiraali opetti, kuinka ihminen voi nousta kurjuuden yläpuolelle

Eve Hietamies: Navy Seal -joukkojen amiraali opetti, kuinka ihminen voi nousta kurjuuden yläpuolelle
Eve Hietamies pohtii kolumnissaan Yhdysvaltojen Navy Seal -erikoisjoukkojen raakaa pääsykoetta, ja sen tärkeintä opetusta, toki turvallisesti YouTubesta katsotun videon välityksellä.
Kuvat Hannes Paananen

Toukokuussa 2014 Teksasin yliopiston valmistujaisjuhlan puhujapönttöön nousi hoikka, Yhdysvaltain laivaston valkoiseen univormuun pukeutunut mies, jota oli pyydetty pitämään puhe vastavalmistuneille.

Mies oli Yhdysvaltain asevoimien entinen erikoisoperaatioiden komentaja, neljän tähden amiraali William McRaven, jonka vastuulla oli muun muassa Navy Seal -erikoisjoukkojen suorittama Osama bin Ladenin tappo-operaatio.

McRavenin puhe kesti noin 20 minuuttia. Puheen alussa McRaven nosti esiin Austinin yliopiston iskulauseen: ”Se, mikä alkaa tästä, muuttaa maailmaa.”

Sitten hän katsoi yleisöön ja sanoi:

– Jos haluat muuttaa maailman, aloita sijaamalla sänkysi.

Nuoret opiskelijat nauroivat.

– Jos petaat sängyn joka aamu, olet suorittanut päivän ensimmäisen tehtävän, McRaven jatkoi.

– Se antaa sinulle pienen ylpeyden tunteen ja rohkaisee tekemään toisen tehtävän ja toisen ja toisen. Päivän loppuun mennessä olet tullut suorittaneeksi monta tehtävää. Sillä pienillä asioilla on merkitystä. Jos et osaa tehdä pieniä asioita oikein, et koskaan tee myöskään suuria asioita oikein.

– Ja jos sinulla on ollut huono päivä, kotona odottaa pedattu sänky, jonka sinä olet pedannut. Se antaa rohkeutta olla huomenna parempi. Eli jos haluat muuttaa maailmaa, aloita sijaamalla sänkysi.

Yleisö istui hiirenhiljaa. McRaven alkoi kertoa, kuinka hän nuorena osallistui Navy SEAL-erikoisjoukkojen peruskoulutukseen Kaliforniassa.

Kuuden kuukauden pituisessa helvetissä, joka sisälsi pitkiä, kiduttavia juoksuja pehmeässä hiekassa, keskiyön uintia hyisessä meressä, estekursseja, vuorokausia ilman unta ja ruokaa.

Olo oli koko ajan märkä, kylmä ja kurja. Kouluttajat yrittivät murtaa oppilaat ja saada nämä luovuttamaan, sillä rääkin tarkoituksena on löytää ammattisotilaiden joukosta ne, jotka säilyvät toimintakykyisinä jatkuvan stressin, kaaoksen, epäonnistumisen ja vaikeuksien keskellä. Kahdessa viikossa McRavenin ryhmä pieneni 150 miehestä 35:een.

Koulutuksen keskeyttäminen oli tehty helpoksi: piti vain soittaa ulkona olevaa kelloa ja rääkki loppui kuin iskusta.

”Ei tätä tarvitse kestää. Soitatte vaan kelloa ja saatte lämmintä ruokaa, kuivat vaatteet ja unta”, kouluttajat maanittelivat.

Joku soitti kelloa, toinen puri hammasta.

Yhdeksäs viikko oli rankin. Se sisälsi kuusi päivää oppilaiden tauotonta fyysistä ja henkistä murtamisyritystä ilman unta sekä yhden erityisen päivän: tarkoitus oli selvitä 15 tuntia jääkylmässä mudassa leukaansa myöten, yön pimeydessä, hyytävässä tuulessa. Kouluttajat lupasivat, että rääkki loppuisi heti, jos viisi miestä lopettaisi.

Kun edessä oli vielä kahdeksan tuntia, moni oli vähällä lopettaa. Äkkiä joukosta yksi mies alkoi laulaa. Muut yhtyivät siihen.

– Tajusimme, että jos yksi mies voi nousta kurjuuden yläpuolelle, kaikki muutkin voivat. SEALs opetti monia asioita: hyväksy, että iskuja tulee, ja mene eteenpäin. Älä pelkää rääkkiä. Ja jos haluat muuttaa maailman, sijaa sänkysi ja ala laulaa, kun olet leukaasi myöten mudassa, McRaven sanoi oppilaille.

Puhetta on katsottu YouTubesta yli 20 miljoonaa kertaa.

Eve Hietamies on kirjailija ja Avun toimittaja.

Julkaistu: 6.5.2020
Kommentoi »