
Amerikkalaisella Austin Niehusilla on harvinainen, geneettinen sairaus nimeltään Goldenharin oireyhtymä. Kehityshäiriön tyypillisiä piirteitä ovat esimerkiksi kasvojen epäsymmetrisyys, alikehittynyt alaleuka ja silmien eriparisuus. Lapsilla esiintyy myös kuulovammoja, sydänvikoja ja joskus sisäelinten epämuodostumia, mutta henkinen kehitys on yleensä normaali.
Austinille, 14, on tähän mennessä tehty 52 korjausleikkausta, seuraava on edessä kesäkuussa. Perheensä rahatilanteesta huolestuneena poika teki videon ja laittoi sen nettiin, kertoi tarinansa (kuuroutensa takia) lapuilla ja pyysi ihmisiä auttamaan äitiään, sillä kitalakileikkaukseen tarvitaan vielä 4 000 dollaria.
Tätä kirjoitettaessa ihmiset ovat lahjoittaneet Austinin sairauskuluihin yli 200 000 dollaria, ja summa kasvaa päivittäin.
Vuonna 2010 perustettu, netissä toimiva GoFundMe (”Rahoita minua”) on hyväntekeväisyyssivusto, jonka takana ovat kaverukset Brad Damphousse ja Andrew Ballester. Ihmiset kertovat sivustolla tarinoitaan kuvin ja videoin, ja pyytävät rahallista apua. Lahjoitetut summat eivät ole suuria: joku lahjoittaa yhden dollarin, toinen saattaa antaa viisi, mutta senteistä koostuu dollareiden meri.
Neljässä vuodessa sivuston kautta on kerätty ja lahjoitettu satoja miljoonia dollareita. Avustuksen antaminen on muutaman klikkauksen takana, ja idea on levittää avunpyyntövideoita muun muassa Facebookin ja Twitterin kautta mahdollisimman laajalle.
Avustusta pyydetään hyvin erilaisiin syihin: sairauskuluihin, uuden ammatin opiskeluun, yrityksen perustamiseen, lemmikin hoitokuluihin tai adoptiolapsen hakemiseen tarvittavaan matkaan.
Joskus avustuskohteelle täysin vieraat perustavat sivuston: vuonna 2013 koditon Glen James löysi kadulta repun, jonka sisällä oli 40 000 dollaria. Hän palautti repun koskemattomana omistajalleen.
Jamesin rehellisyys kosketti monia, joten sivuston kautta kerättiin 160 000 dollaria, jotka lahjoitettiin miehelle.
Näkövammaisen Cecil Williamsin opaskoira Orlando pelasti isäntänsä hengen, kun tämä putosi pyörtyneenä laiturilta metroradalle. Koira hyppäsi perään, kiskoi miehen raiteiden väliin turvaan ja suojeli tätä vartalollaan, kunnes junat saatiin pysäytettyä. Mutta koira alkoi olla jo vanha eikä vakuutus korvannut enää sen hoitoa.
Kun ihmiset kuulivat asiasta, he keräsivät sivuston avulla 44 000 dollaria. Mies sai hankittua nuoremman opaskoiran ja pitää myös sankarikoira Orlandon.
Mitä kurjempi tarina, sitä enemmän säälipisteitä ja niiden kasvaessa myös rahaa. Kakku kuorrutetaan amerikkalaiseen malliin yltiökristillisyydellä. Kyyneleet toimivat hyvin, samoin rakastavien perheiden, vauvojen, vammaisten ja söpöjen eläinten kuvat.
Kirstuun kilahtaa lisää dollareita, jos muistaa vielä sanoa ”Jumalan siunausta” ja ”Jumala suojelkoon Amerikkaa”.
Joskus avustuskohteen valitseminen kertoo hyytävästi lahjoittajien omista arvoista. Tästä esimerkkinä tapaus Barronelle Stutzman, ”Kristillinen kukkakauppias”, joka ei voinut ”hyvällä omallatunnolla” myydä kukkia asiakkaansa häihin, koska kyseessä oli samaa sukupuolta olevien häät.
Washingtonin osavaltio ja pariskunta haastoivat Baronellen oikeuteen syrjinnästä, ja tälle määrättiin maksettavaksi isot vahingonkorvaukset.
Nyt ”Kristillinen kukkakauppias” itkeskelee videoissa Raamattu kädessä homoliittojen kauheutta ja kerää samanmielisten kannatusta.
Mummelille on lahjoitettu jo 146 000 dollaria tarvittavasta 200 000 dollarista. Rouva saanee sakkosumman kasaan jo paljon ennen tämän kolumnin julkaisua.