Apu

Eva Longoria: Jälkeenjäänyt sisareni on suurin sankarini

Eva Longoria: Jälkeenjäänyt sisareni on suurin sankarini
Latinotähti Eva Longorian rooli Täydelliset naiset -tv-sarjan tyrmäävän kauniina Gabriellena nosti hänet monien päiväunien kohteeksi. Maatilalla kasvanut, oikeudenmukaisuudesta puhuva tähti on suurperheen äiti ja tuottaja, jonka uusin sarja Grand Hotel pyörii Suomen televisiossa.
Julkaistu: 21.9.2019
Intohimo vie eteenpäin Eva Longoriaa, 44. Nelilapsisen perheen nuorin oppi pitämään puolensa jo lapsena. Vanhemmiltaan hän sai verenperintönä periksiantamattoman työmoraalin. Nuo taidot auttoivat häntä selviytymään Hollywoodissa, ensin näyttelijänä, sitten myös tuottajana ja ohjaajana.
– Minulla on kolme vanhempaa siskoa. Jos halusin huomiota, minun oli korotettava ääntä. Ja jos halusin uusia vaatteita, minun oli käytävä töissä. Muuten käytin muiden vanhoja vaatteita, Longoria muistelee.
Longoria kutsuu itseään Texicaniksi. Hän syntyi Corpus Christissä, Teksasissa meksikolais-amerikkalaiseen perheeseen. Enrique-isä oli insinööri, Ella-äiti erikoisopettaja. Longoria muistelee lapsuutensa maatilalla olleen yksinkertainen, mutta onnellinen.
– Isä on hiljainen, mutta rakastava. Hän opetti minut ratsastamaan, metsästämään ja selviytymään luonnossa jo lapsena. Tiesin, miten löytää vettä tai mitä marjoja voi syödä.
Kuusivuotiaana Eva päätti tulla parhaaksi mahdolliseksi kokiksi.
– Puhuin siitä hiljattain äitini kanssa. Luulin, että äidilläni oli jotain tekemistä sen kanssa, mutta hän kertoi, että sain sen itse päähäni. Äitini on ymmärtäväinen eikä tuomitse ketään. Kaiken kaikkiaan perheeni oli optimistinen, ja olen perinyt sen.

Henkisesti jälkeenjäänyt Liza-sisko opetti auttamisen taidon

Lapsuutta muokkasi erityisesti elämä Liza-siskon kanssa. Hän on henkisesti jälkeenjäänyt.
– Synnyin hänen maailmaansa. Hän on opettanut minut arvostamaan yksinkertaisia asioita. Hän teki minusta ja koko perheestäni epäitsekkäitä. Menimme kaikki hänen tahtinsa mukaan. Mietimme, mitkä ravintolat tai huvipuistot sopivat hänelle ja kuinka pitkän matkan hän voi kävellä ilman levähdystaukoja.
Koko perhe osallistui hyväntekeväisyystyöhön kehitysvammaisille tarkoitettujen Special Olympics -urheilukisojen ja muiden erikoisurheilutapahtumien eteen. Silloin Longoria oppi, kuinka tärkeää on auttaa muita. Tänä päivänä hän pitää siskoaan sankarinaan.
– Vaikka kenkien sitominen, puseron päälle laittaminen ja ulos lähteminen on hänelle haasteellista, hän käy silti töissä, kulkee yksin bussilla ja auttaa kotona päivällisen kanssa. Tiedän, että terveys ei ole itsestään selvä asia. Siksi tuntuu merkityksettömältä manata turhanpäiväisiä asioita.

Jumppaohjaajana Eva tienasi taskurahoja ja oli urheiluhullu

Collegessa Longoria opiskeli kinesiologiaa, tieteenalaa, joka tutkii ihmisen liikettä urheilun ja terveydenhoidon tarpeita varten.
– Tienasin samaan aikaan taskurahoja jumppaohjaajana. Olin urheiluhullu ja treenasin kaksi tuntia päivässä. Myöhemmin tajusin, että vähempikin riittää.
Viimeisenä opiskeluvuotena hänellä ei ollut rahaa lukukausimaksuihin. Silloin kaveri kehotti häntä osallistumaan paikallisiin Corpus Christi -missikisoihin. Täkynä oli, että missikisan järjestäjät maksoivat koulukulut.
– Tavoitteenani oli viides sija, mutta voitinkin sen. Voittopotissa oli myös matka Los Angelesiin.
Kun opiskelut olivat ohi, hän muutti enkelten kaupunkiin. Hän rakastui kaupunkiin saman tien.
– En tuntenut ketään eikä minulla ollut pahemmin rahaa. Ensimmäinen autoni, Ford Festiva, maksoi tuhat taalaa ja maksoin sitä osamaksulla kaksi vuotta. Silloin pyysin kerran apua äidiltäni. Hän lähetti minulle kymmenen dollaria ja sain sillä tankin täyteen kaksi kertaa.

Uravalinta oli vanhemmille yllätys

Eva Longorian uravalinta, näytteleminen, oli yllätys perheelle.
– Lapsuudenkodissani ei ihailtu viihdekulttuuria. Kotona oli yksi televisio, ja siinä näkyi kolme kanavaa. Katsoin sarjoja Three’s Company ja The Jeffersons, ja ihailin näyttelijä Rita Morenoa. Joskus harvoin kävimme puolen dollarin leffateatterissa katsomassa vanhoja elokuvia. Näin ensimmäisenä Rambon, enkä välittänyt siitä.
Longorian vanhemmat eivät kuitenkaan vastustelleet, kun hän ilmoitti haluavansa näyttelijäksi.
– Koska olin perheen nuorin, heillä ei ollut enää energiaa kontrolloida tekemisiäni. Äitini kannustaa minua aina ja sanoo, että jos joku asia tekee minut onnelliseksi, minun pitää tehdä se. Silloinkin, kun otin ensimmäisen tatuointini. Hän oli myös varma, että pärjään missä vain, koska minulla oli tutkinto.
Niin ajatteli Longoriakin.
– Tiesin, että pärjään, mutta en tiennyt millä tavalla. En haaveillut kuuluisuudesta, halusin vain tehdä töitä.
Ensin hän oli päivänäyttelijänä eri kuvauksissa ja nautti kuvauksissa olosta. Silloin hän haaveili osasta Frendit-sarjassa. Tuo haave ei toteutunut, mutta moni muu toteutui.
– Kun minut palkattiin kykyjenmetsästäjäksi, aloin tienata hyvin. Minulla oli asunto ja auto ja sain lyhennettyä opintolainaa.
Hän kävi samalla näytelmätunneilla ja koe-esiintymisissä. Pikkuroolien jälkeen sarjoissa ­Beverly Hills, 90210 ja General Hospital hän sai muutaman vuoden pestin saippuasarjassa Tunteita ja tuoksuja vuonna 2001.
– Rooli intohimoisena Isabellana oli mieletön juttu, mutta aluksi siitä ei maksettu hyvin, joten pidin päivätyöni ja tein sitä pukuhuoneestani CBS-studioilla.

Avioliitto kariutui, mutta vuosi 2003 oli nousujohteinen

Longoria avioitui General Hospital -sarjan näyttelijä Tyler Christopherin kanssa vuonna 2002. Liitto päätyi eroon kaksi vuotta myöhemmin.
– Menin naimisiin liian nuorena enkä ollut valmis avioliittoon. Ero sattui, mutta se oli tehtävä.
Wisteria Lanelle hänet palkattiin vuonna 2003, ensimmäisenä Täydelliset naiset -sarjan naiskaartista.
– Minulla oli tuolloin sopimus ABC-studion kanssa ja sain sarjan pilotin luettavaksi. Se oli mielestäni mahtava, mutta mietin, voiko se pärjätä. Silloin ei ollut tavallista, että pääosissa oli keski-ikäisiä naisia. Olin silloin sarjan nuorin, 28-vuotias.
Siitä tuli hitti. Ensimmäistä osaa katsoi Yhdysvalloissa 30 miljoonaa ihmistä.
– Olin pyytänyt äitiäni katsomaan jakson. Hän soitti minulle seuraavana päivänä ja sanoi: sinullahan oli iso rooli. Vastasin hänelle, että olen jatkossakin jokaisessa jaksossa. Hän ei ymmärtänyt, kuinka isosta asiasta oli kyse. Enkä minäkään aluksi, Longoria muistelee.

Eva sai usein seksikkäitä rooleja

Hän esitti hittisarjassa hyvännäköistä supernarttua Gabriellea, entistä mallia, joka nai laskelmoidusti rikkaan Carlosin, ja piehtaroi vähissä pukeissa muiden miesten kanssa.
– Minulle tarjottiin silloin usein seksikkäitä osia. Alastomuus ei ole minusta pahasta. Katselen mieluummin paljasta pintaa kuin väkivaltaa.
Sarja menestyi myös kansainvälisesti. Eva tykkäsi sen suomenkielisestä käännöksestä enemmän kuin alkuperäisestä nimestä, Desperate Housewives eli epätoivoiset kotirouvat.
– Erosin Gabriellesta täysin. En ole yhtä itsekäs, manipuloiva, enkä käytä ulkonäköäni saadakseni tahtoni läpi. Olen itse asiassa ainoa sisaruksistani, jolla on tummat silmät ja tukka. Siksi minua haukuttiin pienenä rumaksi.
Eikä hänestä saa Gabya tekemälläkään. Vuosien aikana, kun olen tavannut Longorian, hän on aina iloinen, ystävällinen ja energinen, satoi tai paistoi. Kun hänellä oli tarpeeksi rahaa säästössä, hän osti talon vanhemmilleen. Vasta sen jälkeen hän investoi omaan kotiin.
Julkisuudessa spekuloitiin, että sarjan naisnäyttelijät Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross ja Longoria eivät tulleet toimeen. Longoria kieltää tappelut.
– Sarjan suosio ja työmäärä tuntuivat aluksi kuin hyökyaallolta ja pystyin analysoimaan kaikkea vasta myöhemmin. Osasimme kuitenkin arvostaa meille annettua mahdollisuutta. Minulla oli ollut aiemmin oikeasti ilkeitä vastanäyttelijöitä. Yksi vaihtoi lennossa repliikkinsä niin, että vuorosanani eivät sopineet niihin. Toisen sarjan kuvauksissa päänäyttelijät eivät suostuneet tulemaan ulos asuntovaunusta ennen toista, ja kuvaukset olivat aina myöhässä.
Longoria, naiskaartin nuorin, muuttui eniten kahdeksan kuvausvuoden aikana.
– Kun sarja alkoi, olin raakile näyttelijänä. Täydelliset naiset oli näytelmäkouluni. Vuosien aikana ammattitaitoni kehittyi, ja tajusin, että haluan myös tuottaa ja ohjata. Olin utelias, kyselin, tarkkailin ja opin. Aluksi minun piti todistella paljon, koska minuun suhtauduttiin vain näyttelijänä, mutta minusta tuntui, että en saa näyttelijänä käyttää kaikkea potentiaaliani. Bisnespuoli kiinnosti minua aina, joten tuottaminen ja ohjaaminen olivat luonnollinen jatkumo näyttelemiselle.
Täydelliset naiset -sarjan tähdet Ricardo Antonio Chavira ja Eva Longoria vuonna 2004.
Nyt hänellä on ikävä Gaby-hahmoa ja entisiä työkavereita. Ilman heitä hän ei olisi selvinnyt supersuosiosta, mutta hän ei osaa sanoa, voisiko sarjaa jatkaa elokuvalla, niin kuin monien muiden sarjojen kohdalla on tehty.
– Jatko ei ole tietenkään minusta kiinni, mutta en tiedä, kenen kanssa Gabylla voisi olla enää romanssi.
Täydelliset naiset -kulissi on vieläkin osa Universalin studiokierrosta.
– Kun käyn siellä, käyn katsomassa entistä työpaikkaani. Joskus satun seisomaan pihalla, kun turistikiertue menee ohi ja vilkutan heille.
Hän tapasi toisen aviomiehensä koripalloilija Tony Parkerin lokakuussa 2004, samaan aikaan, kun Täydelliset naiset alkoi. Longoria haki eroa löydettyään miehensä puhelimesta satoja tekstiviestejä toiselta naiselta. Avioero astui voimaan tammikuussa 2011.
– Suhteeni loppui, ei elämäni. En halua kuitenkaan katkeroitua vaan muistan mieluummin hyvät asiat. Jokaisella suhteella on tarkoituksensa, hän kommentoi eron jälkeen.
Täykkäreiden aikana hän aloitti sosiaalipolitiikan ja latinokulttuurin opinnot, ja valmistui maisteriksi vuonna 2013. Nyt hänellä on oma tuotantoyhtiö, ja hän näyttelee, ohjaa ja tuottaa.

Uusia haasteita elokuvarintamalla

Eva Longoria aloitti uudet haasteet lyhytelokuvista, siirtyi yksittäisiin televisiosarjojen jaksoihin ja kuusi vuotta sitten Yhdysvalloissa ilmestyi kaksi hänen tuottamaansa sarjaa, animaatio Mother Up! ja viiden latinonaisen tähdittämä Devious Maids. Hän teki sen yhteistyössä Täydellisten naisten tuottajan Marc Cherryn kanssa. Viimeksi hän tuotti sarjan Grand Hotel, jonka esittäminen alkoi Suomessa elokuussa C More -kanavalla. Hän ohjasi yhden sen jakson ja näyttelee pienessä osassa.
– Se on moderni versio espanjankielisestä sarjasta. Se sijoittuu viimeiseen perhehotelliin South Beachille, Miamiin. Se on kuin Downton Abbey, mutta yläkerrassa asuvat latinot. Minulle on tärkeää luoda ohjelmia, missä latinot nähdään muunakin kuin epätoivottuina ja laittomina maahanmuuttajina. Samalla sarja on hyvä pakokeino omista ongelmista.
Hän pyöritti vuosikymmenen omaa ravintolaa, on ollut yksi L’Oréal-kosmetiikkamerkin keulakuvista, hänellä on ollut yhteistyötä eri vaatemerkkien kanssa ja lisäksi hän tekee hyväntekeväisyystyötä eri syöpäjärjestöjen kanssa. Hän on perustanut Eva’s Heroes -järjestön, joka keskittyy henkisesti jälkeenjääneiden auttamiseen, ja Eva Longoria -järjestö keskittyy latinonaisten auttamiseen.
– Pidän siitä, että teen töitä joka päivä. Olen perinyt työmoraalin vanhemmiltani. Isäni oli aina töissä ja äitini kasvatti meidät. En tiedä, miten hänellä oli aina aikaa kaikkeen. Siksi minusta tuntuu koko ajan, että minun pitää tehdä enemmän ja enemmän, koska en tee mitään verrattuna äitiini.
Kolmannen aviomiehensä, meksikolaisen bisnesmiehen ja mediayhtiö Televisan entisen puheenjohtajan José Antonio ”Pepe” Bastón Patiñon hän tapasi sokkotreffeillä, jotka heidän yhteinen ystävänsä järjesti.
– Olin silloin tyytyväinen sinkkuna. Kävin jopa lomareissulla ystäväpariskuntien kanssa. Minua ei haitannut, että muilla oli kumppanit, koska olin onnellinen yksin.
He menivät naimisiin Meksikossa keväällä 2016.
– Kun tapasin Pepen, tapasin vihdoin tasa-arvoisen, intellektuellin, tunteellisen ja myötätuntoisen kumppanin. Emme tarvitse mitään toisiltamme, haluamme vain olla toistemme kanssa. Hän on lempeä ja hänellä on kaunis sielu.
Nuorempana Longoria haaveili suurperheestä. Hän sai sen liiton kautta, sillä hän on nyt Patiñon kolmen lapsen äitipuoli. Pariskunnan yhteinen lapsi ja Evan ensimmäinen, Santiago Enrique, syntyi kesällä 2018.
– Äitiys on ollut mahtava kokemus. Ikä ei ollut minulle ongelma, en ottanut paineita tai ajatellut, että olisi liian myöhäistä tulla äidiksi. Santi on minun ja Pepen rakkauden hedelmä, hän tuli juuri oikeaan aikaan elämääni, koska olen vakavarainen sekä urallani että taloudellisesti. Minua ei kaduta, että en perustanut perhettä aiemmin. Aiemmin minulta puuttui oikea kumppani.
Santi-pojan lapsuus on kovin erilainen kuin Longorian.
– Hänessä on paljon poikaenergiaa. Hän tykkää olla ronski eikä välitä, että tulee leikissä likaiseksi. Minä kasvoin siskojen ja yhdeksän tädin kanssa, joten leikit olivat erilaisia.
Eva Longoria, hänen aviomiehensä Jose Baston ja pariskunnan poika Santiago saapumassa Cannesin elokuvajuhlien Global Gift Partyyn 19. toukokuuta 2019.
Kun hän oli tuore äiti, häntä pyydettiin elokuvaan Dora and the Lost City of Gold.
– Epäröin, koska Santi oli vielä niin pieni. Pepe sanoi, että totta kai mennään koko perhe Australiaan, missä kuvaukset olivat. Hän ymmärtää työtäni.
Eva Longoria Grand Hotel -sarjan ensi-illassa Miamissa 10. kesäkuuta 2019.
Eva Longoria
  • Koko nimi: Eva Jacqueline Longoria.
  • Syntynyt: 15.3.1975 Corpus Christissä, ­Teksasissa. Sisaret ­Elisabeth, Emily ja Esmeralda.
  • Aviomies José Baston. Pariskunnan poika Santiago Enrique syntyi 19.6.2018.
  • Näyttelijä, tuottaja, ohjaaja. ”Rakastan kaikkia, mutta näytteleminen on ainakin vielä ensi­sijalla.”
  • Opiskellut kinesio­logiaa ja sosiaali­politiikkaan sekä ­latinokulttuureja.
  • Puhuu englantia, ranskaa ja espanjaa.
  • Suree muukalaisvihaa ja ilmaston­muutosta.
1 kommentti