Euroviisut: Kaunotar ja hirviö
Puheenaiheet
Euroviisut: Kaunotar ja hirviö
Voiko euroviisuvoittaja Lordia ja Krista Siegfridsiä verrata keskenään? Kyllä voi, sanoo Avun toimituspäällikkö Tuomas Marjamäki
Julkaistu 15.5.2013
Apu

Olin viimeksi ulkomailla euroviisukeikalla Ateenassa toukokuussa 2006. Sitä ennen kävin todistamassa Suomen katkeria tappioita Tukholmassa, Tallinnassa, Riiassa, Istanbulissa ja Kiovassa. Lähes joka kerralla Suomen esitys julistettiin ennakkosuosikiksi ja yhtä varmasti siitä seurasi karvas pettymys.

Erityisesti 11 vuoden takainen Laura Voutilaisen Addicted to You -viisun sijoittuminen häntäpäähän on jäänyt mieleen, sillä paikan päällä Tallinnassa laululle odottivat menestystä myös ulkomaiset toimittajat ja viisufanit. Fiaskoon syyllisiä etsittiin ja niitä löydettiin. Erityisesti katseet kääntyivät hiljattain mukaan päässeisiin Itä-Euroopan maihin, jotka äänestivät toisiaan. Myös Suomi, Ruotsi ja Viro ovat aina jakaneet ääniä keskenään, mutta näin vähäisillä liittolaisilla Suomen kohtalo näytti euroviisuissa karulta. Suomi ei ollut 40 vuoteen voittanut eikä päässyt edes viiden parhaan joukkoon, eikä tilanne koskaan muuttuisi, arveltiin.

Tuhkaa ripoteltiin päälle vielä seuraavinakin vuosina. Jari Sillanpää (2004) ja Geir Rönning (2005) putosivat molemmat euroviisufinaalista. Sitten tuli vuoden 2006 euroviisukarsinnat, joissa rumin edustaja voitti. Suomea lähettiin edustamaan hirviöasuinen Lordi-yhtye, jonka vuoksi osa kansasta häpesi jo valmiiksi.

Lordi oli jotain aivan erilaista. Se erottui muusta eurohumpasta paitsi esiintymisasuillaan, myös harvinaisella hard rock -viisulla ja räjähteillä. Monsterit veivät huomion täydellisesti. Jopa toista kertaa mukana ollut Ruotsin euroviisuvoittaja Carola vaikutti statistilta Lordin rinnalla. Toimittajat jättivät hänet rauhaan heti hirviöt nähdessään.

Oli epätodellinen, suorastaan unenomainen tunne seurata historiallista pisteidenlaskua Ateenan euroviisujen lehdistötilassa. Suomi sai täydet 12 pistettä kerta toisensa jälkeen. Suomi oli tehnyt mahdottomasta totta - ja se kuuluisa helvettikin jäätynyt.

Hirviön voitosta on kulunut seitsemän vuotta, ja nyt Malmön euroviisulavalle nousee suomalainen kaunotar Krista Siegfrids. Onko näitä kahta nyt mitään järkeä vertailla keskenään? Kyllä on.

Lordin jälkeen Suomea ovat edustaneet Hanna Pakarinen (automaattinen finaalipaikka Lordin voiton vuoksi), Teräsbetoni (sijoitus finaalissa 22/25), Waldo´s People (sijoitus finaalissa 25/25), Kuunkuiskaajat (ei finaalipaikkaa), Paradise Oskar (sijoitus finaalissa 21/25), Pernilla Karlsson (ei finaalipaikkaa). Teräsbetonia lukuun ottamatta Lordin seuraajat eivät ole juuri massasta erottuneet.

Krista Siegfridsissä kaikki on kohdallaan. Marry Me on menevä pop-biisi, joka jää herkästi korviin soimaan. Sen sanoma on hulluttelevan yliampuva ja humoristinen, mutta toisaalta myös ajankohtainen parisuhdelakikeskustelun vuoksi. Ovelasti tehdyn laulun voivat hyväksyä niin perinteistä avioliittoa kunnioittavat kuin viisujen runsas homoyleisö.

Krista on kaunis ja kaunisääninen nainen, joka osaa esiintyä. Lavashow on todennäköisesti viimeistä piirtoa myöten mietitty ja kaiken lisäksi Krista on osannut järjestää shown myös viisulavan ulkopuolelle. Pommejakin on luvassa. Krista ja Marry Me on itse asiassa huolellisesti juuri euroviisuihin mietitty, laskelmoitu paketti, mitä ei edellisten vuosien kilpailijoista voi sanoa.

Kunhan flunssasta kärsineen laulajan ääni nyt vain kestäisi…

Ps. Lennän huomenna paikan päälle Malmöhön jännittämään Kristan ja koko Suomen puolesta. Raporttia on luvassa sekä Avun verkkosivuilla että ensi viikon paperilehdessä! Lukijoiden kommentit ovat tervetulleita.

Pps. Oma veikkaukseni on, että Krista menee heittämällä jatkoon. Lauantaisessa finaalissa hän sijoittuu 15 parhaan joukkoon.

Olisiko tässä biisissä ainesta voittajaviisuksi?

Krista Siegfrieds edustaa Suomea Malmön euroviisuissa.
Kommentoi »