Apu

Euroviisujen viimeiset paikat jaossa


Pohjoismaat lähtevät suosikkeina laulukilpailun toiseen semifinaaliin.
Kuvat All over press

Euroviisujen suuri loppurysäys Lissabonissa on viimeisiä finalisteja vailla. Tarjolla on viuluviikaria, robottipoppia, mielenterveysongelmia, post-hardcore -metallia ja haikeaa balkanilaista. Everybody happy.

Ennakkosuosikkien lista on vahvasti pohjoismainen. Vanha hurmuri Alexander Rybak pääsee semifinaalissa kokeilemaan kaikkien vihaamaa aloituspaikkaa, jolloin Eurooppa on vielä jääkaapeilla. Norja on jo kahdesti voittanut viisut viuluilla (ja kerran naisduolla), Rybak tähtää kolmanteen, vaikkei kappale olekaan samanlainen killeri kuin Fairy Tale aikoinaan.

Ruotsalaisten kotimaan karsinta oli tasoltaan karsea, mutta heillä on taipumus löytää roskalavaltakin se ratkaiseva ralli. Maa on viimeisen yhdeksän vuoden aikana ollut kahdeksan kertaa kärkiviisikossa. Nyt sinne mielii Benjamin Ingrosso, joka juuri solmi levysopimuksen britteihin. Ruotsalaisten värikkäät loisteputket ovat temppuilleet harjoituksissa, mutta tuskin se siihen kaatuu.

Tanskallakin on vahva viikinkihenkinen nostatus, jota johtaa musikaalitaustainen Rasmussen. Hollanti luottaa voimakantriin: idoliltaan Waylon Jenningsiltä nimensä ottanut Waylon voitti jo kertaalleen viisuhopeaa 2014 – tuolloin bändissä – häviten toki selkeästi Conchita Wurstille.

Venäjän Julia Samoilova tähtää korkealle.

Venäjä on vähän laimeana liikkeellä. Kun viime vuoden provokaatio sai Ukrainan torppaamaan Krimillä esiintyneen pyörätuolilaulaja Julia Samoilovan, päätti Venäjä tarjota hänelle uuden mahdollisuuden. Laulu on uhmakkaasti I Won’t Break – ”en murru” –, ja värivaloefekti on samankaltainen kuin Viron esityksessä.

Illan laulut eivät ole pelkkää tiluttelua. Romania, joka pari vuotta sitten suljettiin kisoista maksamattomien EBU-velkojen takia, laulaa depressiosta ja itsemurha-ajatuksista. Romanialla on entuudestaan kaksi viisupronssia.

Myös Maltan Taboo tarttuu mielenterveysongelmiin, joiden lähettiläänä laulaja Christabelle Borg on jo tovin aikaa toiminut. Alkuviikosta hän Lissabonissakin osallistui alaa käsittelevään, tunteelliseen seminaariin, jossa joutui lohduttamaan itkemään puhjennutta osanottajaa.

Maltan Christabelle Borg haluaa tehdä mielenterveysongelmat näkyviksi.

Unkari tulee volyymilla. AWS-bändin punkahtava metallimättö tulisuihkuineen ja paukkuineen on, ainakin paikan päällä kuultuna, yksi kisan päräyttävimpiä kolmeminuuttisia. Varmistakaa, että Dolby Surround on päällä ja naapuri ymmärtäväinen! Tämä on kuin turbottua Pertti Kurikkaa.

Moldova on aina mielenkiintoinen, kuriton porukka, joka ei trendejä kumartele. Sillä menolla on jo kertaalleen voitettu pronssia. Tällä kertaa on kuin seuraisi Speden klassista ovisketsiä Chișinăun malliin. Täydet pisteet Romanialta.

Balkanin kunniaa puolustavat Serbia, Montenegro ja Slovenia. Serbian 67-vuotias Senja Ilić, kisan nestori, ammentaa bysanttilaisesta perinteestä balkanilaisin soittimin, mutta saa kisasääntöjen takia lavalle vain puolet Balkanika-ryhmästään. Mainittakoon, että Harrogatessa 1982 Ilićin sävellys sai 21 pistettä enemmän kuin Kojo.

Lilliputti San Marino on hakenut laulajansa Jessikan Maltalta, räppääjä Jenifer Breningin Saksasta ja tanssiryhmän pikkurobottien tehtaalta. He pohtivat, keitä me oikeastaan olemme. Se on hyvä kysymys maalta, jonka paras sijaluku toistaiseksi on 24.

Kisan kaukaisin vieras tulee Australian Pohjoisterritoriosta. Aboriginaalilaulaja Jessica Mauboyn valtavirtapopissa ei ole didjeriduusta tietoakaan, mutta sen kolme vuotta, mitä maa on kisoissa ollut, se on aina kolkutellut kärkeä. We Got Love -laulun tekijät ovat jo kahdesti säveltäneet laulun viisujen kärkikymppiin, kaksi vuotta sitten jopa hopealle.

Eiköhän näistäkin Saaralle muutama kelpo haastaja saada.

Jessica Mauboylla on paineita: Australia on aina ollut kärkikahinoissa.

Jos yhteenvetona jälleen haluaisi kiteyttää illan sanoman laulujen otsikoiden perusteella, ja miksi ei haluaisi, niin sanoma on selkeä:

Näin kirjoitat laulun, Sinulle:

Meillä on lovee, Tanssin sinut pyörryksiin, Hassu tyttö, Tikkaiden alla.

Onnenpäiväni, Korkeampi maa!

Sytytä minut, Lainsuojaton. Ei kiitos!

Näkemiin kesä. Huurretta. En murru, Näkemiin.

Ketä me ollaan, Lapsemme? (Tabu?)

Julkaistu: 10.5.2018