Tuulilasi

Eurooppalaiset pakettiautot hävittävät vauhdilla perinteisiä jenkkipakuja


Yhdysvaltojen pakettiautomarkkinoita mullistavat tällä hetkellä eurooppalaiset pakettiautot. ”Eurovanit” ovat syrjäyttämässä perinteisiä pick-up-pohjaisia jenkkipakuja kovalla vauhdilla.
Teksti Max Lange
Kuvat Ford

Eurooppalaisten pakettiautojen esiinmarssin Yhdysvalloissa on aloittanut Daimler Mercedes-Benz Sprinterillään jo vuonna 2001. Yhdysvalloissa autoa on myös markkinoitu Freightliner Sprinter -nimellä. Sprinterin lisäksi nykyään myös Ford Transit ja Fiat Ducato (Ram ProMaster) löytyvät rapakaon takaa.

Eurooppalaiset pakettiautot ovat syrjäyttämässä perinteisiä amerikkalaisia pakettiautoja niiden täysin ylivoimaisten ominaisuuksiensa takia. Nykyiset jenkkipakut perustuvat vanhanaikaisille pick-upien alustoille, niiden ajo-ominaisuudet eivät ole kovin henkilöautomaisia ja lastauskorkeudet ovat verrattain korkealla.

Eurooppalaisia pakettiautoja kehutaan Yhdysvalloissa erittäin hyviksi ajaa ja niiden tilaratkaisut ovat fiksumpia kuin paikallisissa malleissa, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti tilavampia autoja. Europakuissa myös lastauskorkeus on huomattavasti alempana kuin amerikkalaisissa pakettiautoissa.

Esimerkiksi Fordin mallistossa vanhan E-mallin pakettiauton korvannut Transit on parhaimmillaan jopa 75 prosenttia tilavampi kuin edeltäjänsä. Kuka sanoi, että kaikki on Amerikoissa suurempaa.

Europakettiautojen suosio näkyy Yhdysvaltojen markkinoilla siten, että koko suurten pakettiautojen markkina on kasvussa. Perinteisten mallien myynti on jyrkässä laskussa mutta europakut vain kasvattavat suosiotaan.

Monet pakettiautolla työtään tekevät ovat Autonewsin mukaan erittäin tyytyväisiä eurooppalaisen pakettiauton mukavuuteen ja käytännöllisyyteen.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 29.9.2015