Tuulilasi

Euroopassa autoileville suuri apu: uusi EU-maiden liikennesäännöt sisältävä sovellus


Euroopan komissio on julkaissut uuden Liikenteessä ulkomailla -sovelluksen, jolla voi tarkistaa eri EU-maiden liikennesäännöt.
Kuvat Kuvakaappaus / Euroopan komission video

Mikä on nopeusrajoitus Espanjan moottoriteillä? Onko polkupyöräkypärä pakollinen Ruotsissa? Mitä turvallisuusvarusteita autossa on oltava Slovakiassa? EU:ssa matkustava löytää nämä tiedot vastedes vaivatta ja nopeasti Euroopan komission uuden Liikenteessä ulkomailla ‑mobiilisovelluksen avulla.

Sovellus on saatavilla 22 kielellä seuraaville laitteille: iPhone, iPad sekä Google Android- ja Microsoft Windows ‑puhelimet. Se sisältää tietoa eri EU-maiden tieliikennelaista ja turvallisuusvaatimuksista. Lisäksi sovelluksessa on liikenneturvallisuusvisa ja muistipeli, joka tarjoaa viihdykettä pitkille automatkoille.

Sovellusta ei pidä käyttää ajon aikana, vaan kuljettajan kannattaa antaa tiedonhaku matkustajien tehtäväksi tai hoitaa se tauon aikana.

– Kesälomakausi on kiireisintä aikaa Euroopan teillä. Autolla ulkomaille lähtö on helppoa, mutta kaikki eivät tajua, että eri EU-maiden liikennesäännössä ja liikennemerkeissä on eroja. Liikenteessä ulkomailla ‑sovelluksella saa kätevästi tietoa turvallista matkaa varten, toteaa liikenteestä vastaava komission varapuheenjohtaja Siim Kallas.

Sovellus kattaa kaikki yleisimpiin riskitilanteisiin liittyvät aiheet, kuten nopeusrajoitukset, rattijuopumusrajat, liikennevalot ja matkapuhelimen käyttörajoitukset. Se sisältää tietoa myös turvavyön ja kypärän käyttöä koskevista määräyksistä.

Mobiilisovelluksen julkaisu kesälomakaudella osuu otolliseen ajankohtaan. Heinäkuussa ja elokuussa sattuu eniten kuolemaan johtavia liikenneonnettomuuksia – keskimäärin noin 50 % enemmän kuin helmikuussa, joka on vuoden "turvallisin" kuukausi.

Tieliikenteen turvallisuus on EU:ssa parantunut huomattavasti viime vuosina. Liikennekuolemien määrä väheni vuosina 2001–2010 yhteensä 43 % ja vuosina 2010–2013 vielä 17 %.

EU:n strategisena tavoitteena on puolittaa liikennekuolemien määrä kaudella 2010–2020. EU haluaa vähentää merkittävästi myös vakaviin loukkaantumisiin johtavia onnettomuuksia.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 26.6.2014