Euroopan parhaat designpuodit
Matkailu
Euroopan parhaat designpuodit
Avotakka-lehden päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma valitsi suosikkikauppansa maailmalla.
Julkaistu 18.11.2015
Mondo

Avotakka-lehden päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma valitsi suosikkikauppansa maailmalla.

Type Hype.

BERLIINI

Type Hype

Type Hype Mittessä sopii jokaiselle, joka pitää kirjaimista, fonteista ja painetusta sanasta. Täällä kirjaimet koristavat onnittelukortteja, muistikirjojen kansia, koristetyynyjä ja muita tekstiilejä. Kaikki on tuotettu Saksassa. Kaupasta löytyy myös virvokkeita myyvä Milchbar, jonka erikoisuus on luomumaito.

Rosa-Luxemburg-strasse 9–13. typehype.com

Manufactum Berliinissä.

Manufactum

Kunpa Suomessa olisi liike, johon astuttuaan haluaisi muuttaa elämäntapansa ekologisesti kestäväksi. Berliinissä on, ketjuksikin laajentunut Manufactum. Kaupan sisustus ei hurmaa, mutta se ei ehdi haitata, kun jo alkaa suunnitella uraa puutarhurina tai maajussina. Liike myy työkaluja, jotka eivät heti mene rikki, sisustusesineitä, jotka ovat ajattomia, ja vaatteita, joiden on tarkoitus kestää kulutusta ja trendien vaihteluita. Osaa tavaroista on valmistettu jo 1800-luvulla, kuten Zassenhausin kahvimyllyjä.

Hardenbergstrasse 4–5. manufactum.com

Stilleben Kööpenhaminassa.
KÖÖPENHAMINA

Stilleben

Intiimi, kaksikerroksinen myymälä on täynnä somia käyttöesineitä ja sisustustuotteita. Monet on tehty tai ainakin suunniteltu Tanskassa, kuten Anne Blackin pastelliset seinäruukut ja amppelit, Uh la lan keramiikkarasiat ja Yvonne Konén kašmirhuivit. Yläkerrasta löytyy suuri valikoima sisustuslehdistä ja -blogeista tuttua printtitaidetta. Aika näiden printtien parissa kuluu melkein huomaamatta.

Niels Hemmingsens Gade 3. stilleben.dk

Paustian

Huokaus, mikä paikka! Arkkitehti Jørn Utzonin suunnittelema monikerroksinen, valkoisena hohtava tila tekee vaikutuksen ensimmäisenä. Sitten lumoavat eurooppalaisen kalustemuotoilun huiput, myös Milanon designmessujen uutuudet. Täältä löytyvät niin Cappellinin, Moooin kuin Vitran tyyriit, unelmia herättävät kalusteet. Houkutteleva ravintola tarjoaa klassikkoruokia.

Kalkbrænderiløbskaj 2. paustian.dk

Hutspot Amsterdamissa.

AMSTERDAM

Hutspot

Hutspotin idea on mainio. Valmistajat saavat tuotteensa sen kahteen liikkeeseen myyntiin maksamalla pienen summan, kunhan brändi on uusi ja tyylikäs. Tämänhetkisiä nimiä ovat muun muassa Jutka & Riska, Mimi et Toi sekä Pig & Hen. Tarjolla on vaatteiden ja lifestyletuotteiden ohella vintagekalusteita. Hutspot--perheeseen kuuluu baari ja lounaspaikka, joissa voi aterian jälkeen istuskella rauhassa.

Van Woustraat 4, Rozengracht 204–210. hutspotamsterdam.com

Cork & Co Lissabonissa.

LISSABON

Cork & Co

Aikoinaan korkkitammea käytettiin niin lattiamateriaalina kuin limsapullon korkeissa. Korkin suosio oli pitkään alamaissa, kunnes pari vuotta sitten syntyi korkkibuumi. Sen tuloksiin kuuluu jopa korkkilippis. Portugali on maailman suurin korkintuottaja, ja siellä tämä materiaali on muodissa aina. Laadukas korkki tuntuu pehmeältä kuin vasikannahka. Sitä saa hivellä Cork & Co:n myymälässä Lissabonissa tai Portossa. Molemmissa on skandinaaviseen makuun sopivia tuotteita.

Rua do Almada 13, Porto. Rua das Salgadeiras 10, Lissabon. corkandcompany.pt

LONTOO

The Goodhoodstore

Goodhoodstoressa kaikki sulautuu kaikkeen. Liikkeessä voi ihastua Norse Projectsin puseroon, kunnes huomaa, että esillä on siihen sopivat Vansin tossut. Jos sitten mieltyy Ferm Livingin torkkupeittoon, ei voi poistua haikailematta myös Crow Canyonin marmorilta näyttäviä emaliastioita. Monipuolinen valikoima käsittää miesten ja naisten vaatteita, asusteita ja kosmetiikkaa sekä sisustustuotteita.

151 Curtain Rd. goodhoodstore.com

ISTANBUL

Çukurcuma

Viehättääkö vintage? Pujahda Istanbulissa Istiklal-ostoskadun tungoksesta kapeammille kujille. Beyoğlun kaupunginosaan kuuluvalla Çukurcuman alueella tekee satumaisia sisustuslöytöjä. Eri asia on, haluatko kantaa kotiisi täytetyn strutsin – mutta aika ei tavarapaljoutta tutkiessa käy pitkäksi. Joukossa on hienostuneita liikkeitä, joissa tulee tutuksi perinteinen turkkilainen tyyli, kuten Hakan Ezerin puoti (Faik Paşa Caddesi No.5). Ränsistyneissä taloissa on myös baareja sekä kahvi- ja teehuoneita.

REYKJAVÍK

Spark Design Space

Islantilainen design on paljon muutakin kuin lampaanvillaa ja tonttuhahmoja. Reykjavíkin ydinkeskustan putiikeissa kohtaa paitsi persoonallisia pukeutujia myös muotoilua, joka näyttää useammin taiteelta kuin käyttöesineiltä. Varmimmin näiden väliset rajat hämärtyvät Spark Design Spacessa, joka on taidegallerian ja myymälän välimuoto. Pieni, valkoinen tila ei kosiskele kävijää designperinteillä vaan marssittaa eteen 3D-esineitä, modernia korutaidetta ja psykedeelisiä printtejä. Vastaavaa ei muualla Islannissa ole.

Klapparstigur 33. sparkdesignspace.com

Kommentoi »