Tuulilasi

Euroopan automyynti huolestuttaa autotehtaita


Vaikka tuleva Brexit hiertää PwC Autofactsin ennusteen mukaan Iso-Britannian automyyntiä rankalla kädellä myös ensi vuonna, niin eurooppalaisen automyynnin oletetaan edelleen hitusen kasvavan. Tilanne kuitnekin huolestuttaa autonvalmistajia.
Kuvat All Over Press

Useimmissa EU-maissa autokaupan oletetaan kiihtyvän jokusen prosentin. Työllisyys on paranemassa ja palkat nousussa, kuluttajien luottamus on palaamassa.

Punnan kurssin heikkeneminen ja brexit tulevat ennusteen mukaan laskemaan myyntiä Britanniassa ensi vuonna 8 %. Tosin LMC Automotiven ennusteen mukaan lasku olisi vain 5 % luokkaa.

Iso-Britannia on Euroopan toiseksi suurin automarkkina, joten heikko ennuste vetää myös koko Euroopan lukemia alas. PwC:n mukaan Euroopan automyynti nousee ensi vuonna kokonaisuutena 0,5 %, LMC:n ennuste kertoo 1,3 % kasvusta.

Lukemat huolestuttavat autotehtaiden johtoa.

“Euroopan markkinoilla on yhä paljon kasvupotentiaalia, mutta Iso-Britannian tilanne vaikuttaa ikävästi kokonaislukuihin. On mahdotonta ennustaa, mitä myynnille tulee siellä todellisuudessa tapahtumaan”, sanoo BMW:n myyntijohtaja Ian Robertson, joka on siirtymässä juuri Iso-Britannin BMW:n vetäjäksi.

Myös Nissanin Euroopan myyntijohtaja Philippe Saillard näkee tilanteen epävarmaksi.

”Olemme jo nähneet yksityisen kysynnän romahduksen, on oltava erittäin tarkkana, millaisia myyntikanavia tulemme Iso-Britanniassa jatkossa käyttämään”, Saillard sanoo.

Julkaistu: 1.1.2018