Tuulilasi

EU:n päästötavoitteet kiristymässä entisestään

1

EU:n päästötavoitteisiin päästäkseen peräti 60 % uusista autoista pitää olla todella vähäpäästöisiä vuoteen 2030 mennessä.
Kuvat All Over Press

EU:n ilmastonmuutoskomitean raportin mukaan alkuperäinen tavoite kieltää autot, jossa ei ole sähkömoottoria vuonna 2040 tullee siirtymään jo vuoteen 2035. Silloin kiellettäisiin polttomoottoriautojen myynti kokonaan.

Vuonna 2030 3/5 autosta pitäisi olla sellaisia, joiden hiilidioksidipäästöt ovat vain 75g/km. Se tarkoittaa 44% kiristymistä vaatimuksissa vuoteen 2016 verrattuna. Tämä tarkoittaa, että erittäin vähäpäästöisiä uusia autoja tarvitaan markkinoille todella paljon.

Raportti toteaa myös, että kevyiden hyötyajoneuvojen päästöjen suhteen autonvalmistajien on oltava paljon kunnianhimoisempia.

”Etenkin raskaamman kaluston suhteen ei ole tapahtunut juuri mitään konkreettista edistystä päästöjen vähentämiseksi”, raportti toteaa.

Useat asiantuntijat ovat epäilevällä kannalla sen suhteen, pysyvätkö autonvalmistajat EU:n vaatimusten kelkassa – ja ovatko kuluttajat valmiita muutokseen näin nopealla aikataululla.

Julkaistu: 18.1.2018