Tuulilasi

EU tiukentamassa kontrollia jäsenvaltioiden päästömittauksiin


EU:ssa sorvataan lakia, joka sallisi Unionin tarkemman kontrollin valtioiden asioihin koskien autojen päästöjä. Saksa ja Italia etulinjassa ovat uudistusta vastaan.
Kuvat All Over Press

EU saisi mahdollisuuden sakottaa autonvalmistajia, jos päästönormit eivät alitu. Euroopan Parlamentti, EU:n jäsenmaat ja Euroopan Komissio ovat EU:n sisältä tulleiden tietojen mukaan lähellä kompromissia asiassa. Siitä ei vielä ole päästy sopuun, kuinka paljon valtaa EU:lla olisi valtioiden yli.

“Tarvitsemme laadukkaamman ja itsenäisemmän oman valvontajärjestelmän sekä enemmän tarkastuksia jo liikenteessä oleville autoille. Olen optimistinen, että olemme lähenemässä sopua asiassa”, sanoi EU:n teollisuuskomissaari Elzbieta Bienkowska Reutersille.

Reutersin saamien dokumenttien mukaan EU haluaa Komissiolle mahdollisuuden tehdä säännöllisiä tarkastuksia jäsenvaltioidensa valvontaviranomaisille. Esimerkiksi Ranska tukee ajatusta siitä, että kaksipäiväisiä tarkastuksia tehtäisiin viiden vuoden välein.

Saksa sen sijaan on sitä mieltä, että mitkä tahansa tarkastukset ainoastaan lisäisivät byrokratiaa ilman mitään merkittävää hyötyä.

”Tämä asia kiehuu nyt kovasti. Haluammeko me Komission työntävän nokkansa kansallisten viranomaisten asioihin? Dieselgaten jälkeen tähän on hankala vastata ei”, kertoi eräs diplomaatti.

”Säännölliset kontrollit eri maiden viranomaistahoille ovat avain kulttuurin muutokselle. Moni jäsenvaltio toimii edelleen ihan kuin mitään päästöskandaalia ei olisi koskaan ollutkaan”, totesi brysseliläisen Transport & Environment -ryhmän asiantuntija Julia Poliscanova

Julkaistu: 6.12.2017