Tuulilasi

EU suunnittelee hurjia - kaikkiin autoihin pakollinen nopeusrajoitin jo kolmen vuoden päästä


CNBC:n mukaan Eurooppaan suunnitellaan autoihin teknologiaa, joka estäisi ajamasta ylinopeutta. Systeemi voi tulla käyttöön jo kolmen vuoden kuluttua.

Teknologiaa tullaan esittämään hyväksyttäväksi ja pakolliseksi kaikkiin autoihin Euroopan Unionille, samalla esitellään muitakin uusia teknologioita. Niihin kuuluu mm. varoitus, jos kuljettaja on väsynyt tai hänen huomionsa on jossakin muualla kuin liikenteessä sekä hätäjarrutusjärjestelmä. Autoissa olisi myös datankerääjä, jota voitaisiin hyödyntää onnettomuuksien tutkinnassa.

Euroopan Komission mukaan EU on jo päässyt periaatteelliseen sopimukseen uusista teknologioista. Euroopan Parlamentin ja Eurooppa-neuvoston on vielä hyväksyttävä esitys virallisesti. Suunnitelman mukaan uudet teknologiat olisivat käytössä vuonna 2022.

Älykäs nopeusavustin eli ISA käyttää GPS:ää, digitaalisia karttoja sekä kameroita määritelläkseen auton sijainnin ja nopeusrajoituksen kussakin paikassa. ISA pystyisi rajoittamaan auton moottoritehoja niin, ettei sallitun maksiminopeuden ylittäminen onnistu.

Euroopan liikenteen turvallisuusvirasto ETSC ehdottaa kuitenkin, että maksiminopeus voitaisiin väliaikaisesti ylittää esimerkiksi ohituksissa hitailla tieosuuksilla. Itse asiassa pakollinen ISA-systeemi ei automaattisesti alenna auton nopeutta, se alentaa tehoja ja varoittaa kuljettajaa nopeusrajoituksen ylityksestä.

Joillakin isoilla autonvalmistajilla on jo nyt erilaisia versioita autoissaan vastaavasta järjestelmästä.

”Joka vuosi 25 000 ihmistä menettää henkensä Euroopan teillä. Suurin osa näistä onnettomuuksista johtuu ihmisen inhimillisestä virheestä. Me voimme ja meidän myös tulee toimia estääksemme ne. Uusien kehittyneiden ja pakollisiksi tulevien turvateknologioiden avulla voimme tehdä liikenneturvallisuudelle saman, mitä turvavyöt tekivät aikanaan”, sanoo EU:n komissaari Elzbieta Bienkowska.

Julkaistu: 28.3.2019