Apu

EU:n koronatukipaketti sytytti melkoisen turpasaunan hallituksen ja opposition välillä, mutta se on murheista pienin – Avun pääkirjoitus

EU:n koronatukipaketti sytytti melkoisen turpasaunan hallituksen ja opposition välillä, mutta se on murheista pienin – Avun pääkirjoitus
Toimituspäällikkö Miikka Järvinen kysyy pääkirjoituksessaan, onko Euroopan unionilla varaa antaa jäsenvaltioiden välisten suhteiden rakoilla. Eräillä suurvalloilla ei olisi mitään pientä eripuraa vastaan.
Julkaistu: 27.7.2020

Euroopan unionin 750 miljardin euron koronatukipaketti on aiheuttanut Suomessa verbaalisen käsirysyn hallituksen ja opposition välillä.

Pääministeri Sanna Marinia on arvosteltu löperöydestä ja jopa perustuslain rikkomisesta. Prosessia onkin syytä tarkastella kriittisesti, kun on kyse veronmaksajien rahoista.

Yhtä lailla paketissa on kyse EU-maiden yhteisestä päätöksenteosta. Ilman sitä ei tarvitsisi nurista sisärajatarkastuksista eikä vapaan liikkuvuuden rajoituksista.

Matkustusrajoitukset muistuttavat meitä siitä, kuinka vapaa Eurooppa on vuosikausia ollut, vakaudesta puhumattakaan.

Suurvalloilla tuskin olisi mitään sitä vastaan, että kaikki asiat voisi hoitaa jähmeän ja omanarvontuntoisen unionin sijaan suoraan jäsenvaltioiden kanssa. Ison-Britannian kohdalla kaikki muuttuu helpommaksi Brexitin jälkeen.

Kun Venäjä valtasi Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan, sekin tapahtui jonkin sortin paikallisen sopimisen kautta. Mutta EU mokoma heittäytyi hankalaksi ja määräsi Venäjälle pakotteita.

EU:n selvityksen mukaan Kiina ja Venäjä ovat yrittäneet horjuttaa unionin yhtenäisyyttä korona-aiheisilla valeuutisilla. Demokraattista järjestelmää on suojeltava disinformaatiolta.

Pienten järjestäytyminen on suurille ongelma niin työelämässä kuin politiikassakin. Jos pienet eivät puhalla yhteen hiileen, niiden kanssa on helpompi käydä kauppaa esimerkiksi työehdoista, luonnonvaroista, ihmisoikeuksista tai vaikenemisesta. ●

1 kommentti