Tuulilasi

EU hyväksyi lakiesityksen päästömittausten valvonnasta


EU:n neuvottelevat virkamiehet pääsivät torstaina yksimielisyyteen lakiesityksestä, jonka mukaan EU:lla on oikeus tehdä tarkastuksia kansallisten päästömittausviranomaisten toimista.
Kuvat All Over Press

Etenkin Saksa ja Italia vastustivat ideaa tarkastuksista vedoten niiden hyödyttömyyteen ja lisääntyvään byrokratiaan. Nyt Saksa ja Italia päättivät suostua tarkastuksiin.

Euroopan Komissio nosti asian esille ja vaati EU:lle myös mahdollisuutta sakottaa suoraan autonvalmistajia, jos autot eivät täytä päästönormeja. Kaikki sai alkunsa Volkswagenin päästölukemia väärentävästä softasta.

”Ehdotuksemme avainkohdat hyväksyttiin sisältäen valvonnan ja toimeenpanovallan sakkojen suhteen. Me kaikki tiedämme, että jotkut autonvalmistajat ovat huijanneet päästömittauksissa ja monet muut käyttävät hyväkseen kaikkia mahdollisia porsaanreikiä”, sanoi EU:n teollisuuskomissaari Elzbieta Bienkowska.

Laki tarvitsee vielä Euroopan parlamentin leiman ja jäsenvaltioiden virallisen hyväksynnän. EU:n viranomaisilla tulee olemaan valta tehdä tarkastuksia sekä sakottaa autonvalmistajia 30 000 euroon asti autoa kohden, jos huijauksia edelleen tapahtuu.

Nykyisin kansalliset viranomaiset hyväksyvät uudet autot.

Lopulta kaikki isot EU-maat seisoivat samassa rintamassa, eräs virkamies kuvaili asiaa siten, että maat ymmärsivät, millainen PR-viesti olisi ollut, jos lakiesitystä ei olisi hyväksytty.

”Tällainen yleiseurooppalainen valvonta auttaa myös eliminoimaan mahdollisia eturistiriitoja”, kommentoi Euroopan kuluttajajärjestön BEUC:n johtaja Monique Goyens Automotive Newsille.

Julkaistu: 7.12.2017