Tuulilasi

EU hurjana: Autoille uudet päästörajat - verotuskin muuttuu


Autokauppojen valinnanvara saattaa kaventua, kun uusi Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure (WLTP) tulee voimaan ensi kuussa. Päästönormit luodaan tiukemmiksi kuin nyt.

WLTP korvaa aikaisemman autojen päästömittausmenetelmän New European Driving Cyclen (NEDC). Myös autoveroihin saattaa tulla muutoksia.

EU luo ensi kertaa jokaiselle automallille omat päästöstandardit. Ne perustuvat suurelta osin auton painoon.

Näin ollen painoa lisäävät varusteet kuten panoraamakattoikkunat, lämmitetyt istuimet ja isommat renkaat saattavat nostaa autoveron osuutta päästölukeman lisäksi. Sama auto samalla moottorilla, mutta eri painoisena on siis mahdollisesti eri veroluokassa.

Valmistajien arvellaan vähentävän tarjoamiensa lisävarusteiden määrää tulevaisuudessa, kertoo Contracrthireandleasing.com-sivusto.

Autonvalmistajat pelkäävät, että tämä aiheuttaa hämmennystä uuden auton ostajissa. Nyt ostettu auto saattaa uudistuksen myötä ollakin parin kuukauden päästä jo kalliimpi.

”Tämä vaikuttaa automarkkinoihin syyskuun jälkeen merkittävästi”, kertoi Euroopan autonvalmistajien liiton edustaja.

“Hallitusten on varmistettava, että päästöihin perustuva verotus tulee olemaan tasapuolista ja reilua. Jos niin ei käy, kuluttajat joutuvat kärsimään.”

 Autonvalmistajien kerrotaan jo sunnittelevan varustepakettejaan uuiksi siten, että ne eivät ylittäisi painostandardeja.

Julkaistu: 11.8.2017